Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...

ГЕРБ си остава първа сила, а опозицията в парламента е слаба
330
Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...
Снимка: Булфото, архив

Социалното напрежение от последната година вече не е токова високо заради умереното икономическо оживление, спада на безработицата и ръста на доходите в по-големите градове.

Това е един от основните изводи на социолозите от "Алфа рисърч" на базата на данните от последното им проучване на обществено-политическите нагласи.

Като най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца.

Като най-неуспешни политики на кабинета участвалите в анкетираните определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите.

От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%, коментират анализаторите.

Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие и така се затвърждава усещането, че има огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин.

Този разрив увеличава рязко нивото на скептицизъм към спирането на борбата с корупцията по високите етажи на властта. 45% изобщо не вярват, че у нас тя е желана и възможна.

За 18% нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията, едва  8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% - не знаят, или се притесняват да отговорят на този въпрос.

Данните от проучването на "Алфа рисърч" сочат още, че българите се отнасят по-скоро позитивно към предстоящото ни председателство на ЕС.

25% са на мнение, че страната ни ще се справи успешно, 56% - без успехи, но и без гафове, песимистите са 16 на сто.

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание  съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени.

ГЕРБ (25.1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%). Т.е., ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място.

Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на Веселин Марешки – Воля (1.8%).

"Изминалите три месеца показват, че парламентарната опозиция не успява да уплътни своята роля на алтернатива на властта. За момента обаче няма индикации и извънпарламентарен субект да представлява електорална заплаха за кабинета", настояват политолозите.

Според тях евентуални проблеми могат да възникнат в резултат от напрежения вътре в самото мнозинство.

"То контролира огромен властови ресурс, а като правило всеки такъв ресурс е обременен с множество потенциални конфликти", заключават от "Алфа рисърч".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви доволни има освен тези които са във връзка с тяхното кръгче и лапат парите от проектите.Мафията герб начело със борисов и цветанов заробиха народа и продадоха България.
277
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много къса памет имат някои хора мутрата дойде на власт с обещание да се прибори с корупцията и контрабандата , гола вода е аз ще направя пет пъти повече магистрала но ще ви Лиша от доста работи
276
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е добър политик и държавник
275
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко наистина направи пове4е километри магистрален път от колкото има да кажем в страна като русия ФАКТ
274
2
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Дръндер 310 Умирай спокойно от смях.Няма да те спираме.
273
2
 
5
 
! Отговори
До 295 преди 6 години
Хахахахаха и ти ме размя. Разбира се пак се краде, но не и с тези мащаби? Абе ти акъл имаш ли? Хахахахахахахахахахахахахахахаха. А кой краде сега със санирането и прочее? А?
272
2
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Хахахахахахахаха. Не мога ще умра от смях! Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха! Само като чета заглавието и умирам от смях!
271
9
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Най- после случихме на премиер, любимец на народа.Така ли е ? Така е ....
270
2
 
18
 
! Отговори
ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ТЪПИ преди 6 години
ДОБРЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА АЛФА РИСЪРЧ СЛУГИНЯТА. ДОБРЕ СИ ЗАРАБОТВА ЗА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ, КОИТО Й ПЛАЩАМЕ. ЩОТО БОКО ПЛАЩА С НАШИТЕ ПАРИ, ЗА ДА НИ МАМЯТ, ОГРАБВАТ И МАНИПУЛИРАТ. ПРОКЛЕТНИЦИ, ДАНО ***.
269
1
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
Огледайте се,поемете дълбоко въздъх,изключете шумът на медийте и социалните мрежи и може би ще забележите къде живеете и най-вече с кого живеете.Държава от намръщени,болни,възрастни хора,които отдавна са развели бялото знаме и са се отказали от мечти и цели.Останалите извън тази група са усмихнати и самодоволни от това,че са сред малцината ползващи материални блага,но не осъзнават,че това не са блага,а привилегии раздадени от господарите за послушание!Къде тък виждате независими и щастливи хора
268
1
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Лошото е, че вероятно е истина. На българите им харесва да имат доход десет пъти по-нисък от средно европейския, харесва им цените да са колкото европейските и дори по-високи, но затова пък за по-некачествени стоки, харесва им да носят дрехи втора употреба, да карат коли втора употреба и да живеят по-зле от страни в третия свят. Харесва им престъпниците да са на свобода, измамници и крадци да ги обират, харесва им инвестициите да намаляват, политиците, съдиите,полицаите да са корумпирани.
267
7
 
5
 
! Отговори
ЕДВА ЛИ преди 6 години
Борисов няма алтернатива..........................................ГРОБИЩАТА СА ПЪЛНИ С НЕЗАМЕНИМИ ХОРА.
266
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NAI GOLQMATA LUJA NA SVETA NIKOI NE GO ISKA MUXALOBOIKO
265
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономически растеж , пълни глупости , последни сме в ес , хората гинат като мухи, всичко се вдига само доходите на хората не.
264
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз май живея в друга България
263
4
 
40
 
! Отговори
ЧЕСТИТ 1-ВИ АПРИЛ преди 6 години
Искрено ме разсмя този анекдот - статийка..... Чувствам се специален, че толкова внимание и талант е вложен. И сърце - журналистко като дупе на голям пръдливко! Честит 1-ви април скъпи сънародници!
262
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЛНА ЛЪЖА
261
16
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Важното е да има глад и лабут за ***! Айде, че почва Б. Дортмунд - Р. Мадрид. Сложил съм богата софра /с пари от санирането/. Hala Madrid...
260
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
289 Aлооо, тaзи прословутa рaзликa в зaплaтите София- провинция не е от вчерa или оня ден. Тaзи рaзликa я имaше и преди 2012, 2010, 1999 и т.н. Трябвa дa си пълен ***, зa дa мислиш, че Боко я е " сътворил". Истинaтa е, че Борисов със всичките си кусури, все пaк понaмaли бяснaтa крaжбa, която се вихреше в губерниятa от 89 г. нaсaм. Рaзбирa се и сегa се крaде, но не в тия промишлени мaщaби, нa които сaмо комунистите сa способни, с верните си ченгетa- пaтерици от Сдс и реинкaрнaциите му
259
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гьобелс може само до ви завижда!