Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!

"Казах им - човекът умира. А на телефона: музика, музика", разказа Евелина Добрева
26 сеп 2017 10:45,
154
Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!
Кадър: bTV

Нямаш човек насреща. За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря...

Така обобщава поредния си сблъсък със здравната система жена, опитала да спаси съпруга си, но така и не успяла след дълго ходене по мъките – от Бърза помощ през "Пирогов" до "Александровска болница".

За нечовешкото отношение на лекарите тя написа разтърсващо отворено писмо до здравния министър Николай Петров. Стигнало до него, той я поканил на лична среща, след която разпореди паралелна проверка в лечебните заведения.

Драмата се развива във фаталния за Евелина Добрева и съпруга й 16 септември.

Още по темата

Тогава Спас Добрев внезапно се почвуствал зле. Той има проблеми със сърцето, лекуван е допреди дни в болница "Св. Иван Рилски".

Евелина се обажда на тел. 112. Веднъж, втори... Многократно! Линейка идва час и половина след първото й обаждане.

"Вместо да стоя до него и да го успокоявам, стоях на балкона с убеждението, че всеки момент ще дойде линейката", разказа препатилата жена пред bTV.

При обажданията си тя буквално се молела, искала връзка с медицинско лице, което да я насочи какво да прави. Обяснили й и че те нямат връзка с лекарите.

"Казах им: Човекът умира. А на телефона - музика, музика", разказа още жената.

Когато линейката най-после пристигнала, лекарката в нея разбрала, че ситуацията наистина е много сериозна. Евелина й е благодарна, тя си е свършила работата, организирала транспортирането до най-близката до дома им болница - "Пирогов".

Там няма никакви пациенти. Били посрещнати с викове: "Защо ни го карате, има ли сърдечна диагноза". Евелина отвърнала, че има сърдечна диагноза, че преди години в "Пирогов" му спасили живота.

"Не е за тук, колежке, махайте го", викнали на жената от линейката.

Евелина обяснила за последното преливане на кръв в "Иван Рилски".

"Карайте си го там тогава", отвърнали отново с викове от "Пирогов". Лекарката от линейката обяснила, че колата й не е оборудвана, а пациентът може да умре по пътя.

"А при нас ли да умре?", бил отговорът.

В болница "Св. Иван Рилски" обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

"Пожелавам си това никога да не се повтори за нито един човек", обясни Евелина. Тя разказа, че министърът бил потресен от разказа й и наредил няколко паралелни проверки.

От Спешна помощ пък обяснили, че във фаталния ден имали 12 екипа, а повикванията били 275.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
26
 
! Отговори
Езоп преди 6 години
В БГ отдавна няма лекари, а търгаши. Не търговци, които рискуват всичко с някоя неизгодна сделка, а търгаши-изнудвачи, които за пари биха продали и майка си, и децата си. Себе си и жена си отдавна са продали. Засега само ги бият, но после идва Оня и той съди по неговите си закони. Време е Данте да отвори още един кръг на ада за т.нар. лекари. Но без Чистилище, щото те е него ще продадат.
118
2
 
22
 
! Отговори
Емилия Петрова преди 6 години
До 88 Аз съм човека, който цяла нощ се моли на Лекарите да направят нещо. Вашето арогантно държание е същото, а може би и вие сте лекар. АЗ СЕ МОЛЕХ НА ЛЕКАРИТЕ - те не направиха нищо.
117
10
 
8
 
! Отговори
един преди 6 години
Айде още един "доктор" -алергичен шок,проба за алергия към хлофазолин.Абе ей учете по 15 г като лекарите,тогава слагайте диагнози.Те не се слагат по описание. И както е видно 6 дни са се борили за живота на човека,но уви,не са успели.Нямате основание за плюене!
116
22
 
9
 
! Отговори
88 преди 6 години
До Емилия Петрова-----------------------------------И каква си ти да поставяш диагнози.Инсулт! Ако не бяха свалили кръвното пак щеше да си недоволна и да кажеш умря от кръвоизлив. Невролог гледа ли го,аутопсия правиха ли! От такива многознайковци им е писнало на лекарите!
115
2
 
24
 
! Отговори
Емилия Петрова преди 6 години
Заставам зад всяка написана дума и име на лекар. Това се случи на 13.01.2017 шест дни го държаха в кома само за да прикрият грешката. Те съсипват човешки съдби със своята безотговорност и некадърност. Три пъти ни караха да подписваме документи за аутопсия , докато се откажем, а след като е починал в болница бяха длъжни да я направят. Така загубих съпруга си , който беше на 55.
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Емилия ПетроваБез да съм лекар ми прилича на алергичен шок. Нашите доктори, колко народ са изморили по този начин, бедна ви е фантазията. Това тест за алергии е останало само в учебниците им. А отделен е въпроса, че в бгтто сме без здравни картони и каквато и да е информация относно здравния ни статус. Но виж осигурителния стату се вижда от всякъде.
113
1
 
14
 
! Отговори
Емилия Петрова преди 6 години
Ето тук ще разкажа как съпруга ми почина в болница Света Анна. Приеха го с усложнение от вирусна инфекция. На четвъртия ден вдигна високо кръвно АН210/100 и д-р Петров му сложи венозно Хлофазолин /направо в абоката/. След един час той стана неконтактен объркан, не реагираше на болково дразнене. Всеки може да се сети, че вследствие рязкото сваляне на кръвното е получил инсулт. Цяла нощ се молих на д-р Цветелина Кунова да го прегледа - тя му измери кръвното, каза че е добре. Изпадна в кома и почин
112
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Казах им - човекът умира. А на телефона: музика, музика", разказа Евелина Добрева-------------------------------------------------И пак лекарите ли са ви виновни за музиката.
111
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ти като искаш да се лекуваш за 30 лв.мес като американец няма да стане!
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайКва човещина бе, ***, просто са готови за 100 лева да се надупят и сами да се намажат с лубрикант. Затова хората се прибират тук да си правят зъбите. Защото всеки се унижава за много малко.
109
1
 
21
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Ако някой е бил лекуван по клинична пътека и състоянието му се влоши по същата диагноза до 30 дни след изписването трябва да постъпи в същата болница за долекуване. Ако го приеме друга болница по същата диагноза и клинична пътека Здравната каса не заплаща лечението и на двете болници. Справка Националния рамков договор. Не са виновни лекарите, виновни са онези, които направиха бизнес от лечението. Те на са лекари, те са бизнесмени - обикновено са "дърти" мошеници.
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен: На какви държавни разноски са учили!=======Да ходи в щатите, да даде 200хил. за образованеие и тогава ми говори, че не е на държавни разноски. И аз съм учил на държавни разноски и аз си върша работата в България и аз взимам 1000 лв. Айде стига с това. Значи изучили на държавно, в общество дето получава заплата 1000лв, а искат заплати като в щатите, е НЕМА КАК ДА СТАНЕ!
107
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г-жо Добрева , не сте имали връзки ,значи сте от народа . Връзкарите звънят на познати и тях ги приемат,лекуват и обгрижват. "лекарите" лекуват само свои хора,политици,богаташи , а народа дето плаща масрафа кучета го яли.Моите съболезнования !
106
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какви държавни разноски са учили! Държавата ли е чела вместо тях и се е явявала на изпити вместо тях или е купувала учебниците им. Срешу държавните дотации те са полагали висококвалифициран умствен труд да усвоят трудните медицински науки. За да са конкурентноспособни у нас и в чужбина.Затова не са длъжни никому и с нищо.!
105
1
 
11
 
! Отговори
литератор преди 6 години
" БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА" е много актуален днес. Жалко нам.
104
1
 
13
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Няма как младите хора да се стремят към евтина и лесно достъпна слава и популярност, към висок стандарт с малко усилия, да следват прости идоли с голи дупета и да имате лекари и учители като едно време. От къде да се вземат тези хора, нали като малки и те са живели в същата среда, защо да не използват акъла си да живеят по лесно и незаинтересовано? Децата трябва да се възпитават така, че утре да може да разчиташ на тях, ако то е политик, полицай, хирург, адвокат, шофьор... не всички ще пеят!
103
7
 
7
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
До лекар в спешна помощ. Съгласен съм с 104, даже ме изпревари с коментара. Не бива да делим хората на лекари и останали. Здравната система се състои също от мениджъри, администрация, посредници и... най вече собственици (при частните заведения). Т.е. лакомията на някои от гореизброените поставя лекарите в невъзможни ситуации, в резултат на което те поемат агресията или недоволството на пациентите и техните близки. Лесно е да се плюе, но и лекарите са хора, най често наемници.
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех,мили хора с гневно писане Нищо няма да промениме -Нищо ! Трябва да покажеме,че сме Народ и Няма да ги търпиме повече-Всички Заедно !ще пишат те черни списъци ! впили зъби като капуши - Не се търпи вече!
101
12
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
Всички висшисти - почти - са се учили на държавна издръжка. Лекарите трябва да са човеци, но я не им вменявайте да са роби!!! Където и да идете, няма да срещнете, в цялото общество нормалност и добри обноски. Нищо човешко и на лекарите не им е чуждо! Спрете да вменявате вина. Работят за смешни пари с голяма отговорност. Доброволният труд остана далеч в миналото!
100
2
 
9
 
! Отговори
Ори преди 6 години
Абе вие хора виждате ли? Ето ви го коментара на 101:----------Българските доктори никому и с нищо на са ви длъЖни да ви слугуват безплатно.РАЗБРА ЛИ,ДРАГИ!!!-----това са повечето доктори, какво очаквате от тая ***. То просто не е за вярване, камо ли за дискутиране. Просто адски много се надявам този да е ***, щото иначе е страшнооо!!!