Рибата с олово – бумеранг от природата, която сме замърсили

При един от 12 продукта риба има леко завишаване на нормата олово
26 сеп 2017 08:52,
26

Проверка на неправителствената организация "Активни потребители" показа, че на българския пазар се предлага отровна риба - замразена цаца с олово.

"При един от 12 продукта има леко надвишаване на максималната норма с олово. Замърсяванията, предизвикани от човека, превземат океаните и през рибата се връщат при нас като бумеранг. Има части от океаните, които са доста по-замърсени и уловената там риба генерира повече рискове", обясни пред Bulgaria ON AIR Богомил Николов от "Активни потребители".

Още по темата

Той подчерта, че няма нито един случай у нас, при който контролните органи да са установили наличието на тежки метали в предлаганата на пазара риба. Според него това е така, тъй като просто не се проверява за тежки метали.

"Залагаме свръхочаквания върху агенциите и контролните органи. Отговорността е у този, който пуска стоката на пазара", настоя Николов, визирайки производителите.

Той коментира и факта, че на гръцкия пазар бяха открити български яйца със завишено съдържание на фипронил.

"Най-важното нещо в случая е да се разследва източникът. В Холандия и Белгия за една седмица разследването установи източника, скоро ще има и присъди. При нас оставяме керванът да си върви и това е лошото", посочи Богомил Николов.

"Искаме да има механизъм, който безпристрастно да определя къде и кога да се извършват проверките. Отдавна нямаме обратна връзка с Агенцията по храните и почти не си сътрудничим", завърши гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един руски учен беше казал че рибата е най-отровната храна а същевременно японците ядат всеки ден риба и са най-дълголетната нация в света.Ако това беше вярно не трябваше да има нито един жив японец в момента.Извод ! - никога и за нищо не вярвайте на руснаците.
23
0
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
До някойАко си от градо ще ядеш дедовия.
22
0
 
2
 
! Отговори
Еколог с голем джип преди 6 години
САЩ (Тръмп-го отхвърли) ,Сирия и Никарагуа само не са приели протокола от Париж (2015г)...Сирия е във война ,а Никарагуа нямат никаква промишленост.
21
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 6 години
Живея с надеждата, че ще се появи най-после статия, в която да ни препоръчат каква неотровна храна да консумираме.Оказва се, че месото и колбасите са с вредни съставкисъщото се отнася за млякото и млечните продуктисъщото се отнася за яйцата и рибатасъщото се отнася за хляба и хлебните изделиясъщото се отнася за шоколада и шоколадовите изделия и сладкишитесъщото се отнася и за плодовете и зеленчуците, торени обилно и обработени с химикали за по-голяма трайностМоля ви, пишете КАКВО ДА ЯДЕМ!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое е лошото ? С тея урагани ще е по-добре да имаш оловце в организма да не те духне вЕтъра.
19
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Да не дават надежда ,че започваме да вадим метали от замразена скумрия ,както винаги иновативни,икономиката я чакат светли дни.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оловото с ароматизирани Е-та може да се носи поне десетилетие гърч и лекарства, но живакът е скоростна екстремна комбинация по клиничните пътеки
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оловото не е чак толкова опасно, може да се разболеете от рак, но шанса е малък знаете в България от рак умират малко. Ефекта Може да се неутрализира ако се комбинира рибата с две три яйца с фибронил и чаша вода с уран. Да ви е сладко
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това как в Холандия и Белгия били реагирали едва ли не мигновенно, е гигантска лъжа, която не знам що за *** може да каже, при положение че това работи! И до сега Холандия и Белгия се замерят с обвинения как били реагирали бавно, как имало тотална незаинтересованост и неглежиране на проблема в продължение на повече от година, като периодично е пускана информация че няма никакъв проблем.
15
5
 
9
 
! Отговори
ТИКВА преди 6 години
Няма проблем , Българи ! Оловото е ... Полезно за вас ! Още по - ПОЛЕЗЕН за вас е и ... ОБЕДНЕНИЯ УРАН ОТ "ПРИЯТЕЛСКИТЕ" ХАМЕРИКАНСКИ БОМБИ ОТ 90 - ТЕ ГОДИНИ , МЕТНАТИ "ПРИЯТЕЛСКИ" ВЪРХУ НАШАТА ЗАПАДНА СЪСЕДКА ... ТЕ ДОРИ НЯКОИ ОТ ТЯХ , ПАДНАХА И В БЪЛГАРИЯ ..... НО НЯМА ПРОБЛЕМ ДЕ :) ..... ОБЕДНЕНИЯ УРАН Е СТРАШНО ПОЛЕЗЕН ЗА ЗДРАВЕТО НИ !!! ... КАКТО И СТОТИЦИТЕ МРЪСНИ И ЕВТИНИ ХРАНИ , МЕТНАТИ НИ ТУК .... "НА ПРОМОЦИЯ" ... от "ХАмериканските братя" ... ВСИЧКО Е СУПЕР ! ДА ЖИВЕЕ ТИКВАЛАНДИЯ ! :)
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак този фипронил - десетилетия си го ползваме за инсектицид и изведнъж се оказа смъртоносен.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тотални глупости! Олово е имало откакто съществува нашата планета, то не се появило изведнъж защото виждаш ли има някакъв глобален заговор, които "мегаум" като Богомил Николов специалист по какво не е ясно, е разкрил. Олово драги ми джурналисти, специалисти по създаване на масови психози, се съдържа в определени количества в питейната вода, въздуха, храната и т.н., не можете да го елиминирате каквото и да правите, важното не е дали има олово, а какво е количеството, това че го има ясно отдавна.
12
0
 
5
 
! Отговори
x преди 6 години
ЗА КАКВО СА МИ ТЕЗИ ОТ АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ ЩОМ ПРЕНАСЯТ ПРОБЛЕМА ОТ БОЛНАТА НА ЗДРАВАТА ГЛАВА-ТОЯ ОТ СНИМКАТА ПРАВИ АКТИВНА ЗАЩИТА НА АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ,СИРЕЧ ДЪРЖАВАТА И ПРЕНАСЯ ПРОБЛЕМА АНОНИМНО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ВНОСИТЕЛИ-КОИ СА ТЕ-СЪРА ЧИЗМЕЛИ МЕМЕД АГА-МЕХМЕД АГА С ЖЪЛТИТЕ БОТУШИ-ВЪРИ ГО ХВАНИ...
11
0
 
10
 
! Отговори
Е, преди 6 години
Как да обявят истинските стойности на отровите,които гълтат нашенци. Нали ще ни се накъдрят косите,а някои веднага ще трябва да си подадат оставките......... Няма страшно. Ние вече имаме имунитет срещу продажни политици,болести,вредни храни и каквото се сетите. Който оцелее- оцелее.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе нещастници мизерни!!! Не търсете сензацията напишете производителя и вносителя които са отговорни за да знаят хората! Какво само тръбите като някакви кокошки!
9
0
 
11
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
На кой му пука, важното е да се трупат печалбите... и така до края
8
2
 
13
 
! Отговори
От преди 6 години
Купувайте още турски *** и се чудете после.Ако на опаковката пише произведено или произход от турция - директно в кофата
7
0
 
6
 
! Отговори
Не разбрахте ли, преди 6 години
Че на никого не му пука за живота и здравето набългаруте. Ние сме на доизживяване.
6
0
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Ще ядете олово и ще питате за още мамини сукалчета !
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЕБЕ ВЕЧЕ ДА СЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ АГЕНТИ ЗА ВСЯВАНЕ ПАНИКА НА ПАЗАРА! ИМАЛО ОЛОВО - КОЛКО? КЪДЕ? КОЙ? АКО НЯМА КОНКРЕТЕН ОТГОВОР -В ЗАТВОРА!