Сюлейманоглу към лекарите: Вече съм изпълнил живота си!

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и е в кома
26 сеп 2017 09:00,
106

Снимка: Reuters

"Не казвайте на никого, не поискайте никаква помощ от никого, не се обаждайте на никого, вече съм изпълнил живота си" – думите са на легендата във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу, който от вчера е в кома заради чернодробна недостатъчност.

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и само трансплантация може да спаси живота му.

Още по темата

Сюлейманоглу бе в тежко състояния със същата диагноза преди около 3 години, но тогава успяха да го спасят. Забраниха му да пие, но той продължаваше, пише "Хюриет".

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско.

Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на СССР. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година успява да емигрира в Турция, получава гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу.

Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Джобният Херкулес става втория от 7 щангисти в историята, които са изтласкали щанга, 3 пъти по-тежка от собственото им тегло.

Той е единственият щангист в историята, изтласкал щанга, тежаща три пъти повече от теглото му плюс 10 килограма отгоре.

Макар и най-големите си успехи да записва за Турция, Наим става два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Опитва да влезе в политиката в Турция, но без особен успех.

В края на март тази година той се звърна в родината си, за да се прости с треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев.

"Папата на щангите", донесъл десетки медали на страната ни от олимпиади, световни и европейски първенства, почина в Германия на 85-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Лилка преди 6 години
Защо избивате всичко в политика ? Факт е , че е велик спортист , факт е , че е роден в България , факт е , че се състезава за България и за Турция , факт е , че напуска България след Възродителния процес , факт е , че този Възродителен процес не е бил осъществен елегантно. ,факт е , че това е част от историята ни.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
88, като бългаски турчин е обидно за мен да ме изкарваш, че някога съм бил българин. Не ме разбирай погрешно, не мразя българите, но просто не ъсответсва на истината и ви призовавам да имате уважение към фактите. Ако аз ви изкарам румънци, насила побългарени от българи, няма да ви хареса, нали?
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам български турчин, за когото знам, че е работил за ДС. Та тоя лежа в албански затвор за двоен шпионаж - за италия и Гърция ;)))Имаше един период, в който се правеше на бизнесмен и се опитваше да се намърда в ръководството на СДС. Там разправяше, че бил от стар български род, дал много хайдути. А преди 89 година разправяше, че дядо му бил ятак на партизаните и се опитваше да мине за активен борец ;)
68
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилственото помохамеданчване е било широко разпространен обичай в османската империя. Където и да са стъпели турците са го правели. Който е отказвал му е падала главата. Стиховете за Балканджи Йово не са легенда. Това се е случвало не само в България, а навсякъде, където са стъпвали османски войници. Българските турци са българи(или някакви нетурци), приели исляма под заплахата да бъдат обезглавени. Такива са 90% от мохамеданите на Балканския полуостров.
67
10
 
14
 
! Отговори
фактите са си факти преди 6 години
До стига глупости беНасилия към обикновените българи е нямало ! Насилия е имало към хайдутите които под руско влияние се опитвали да разрушат османската империя ! Обикновените българи са си живеели с българските си имена ,не са били насилствено потурчени ,нито пък са били убити затова ,че не желаят да се потурчат ! Дори са имали права на собственост ,религия ,майчин език ,училища и много други !
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАПрав си ! И се оказва ,че глиганът не е гръмнат от 400 метра ,а само от 120 м . !Така ,че напълно нормално е да се преувеличават някои неща особено кагато са в лична полза ! Ако си гръмнал глиган от 120 м. да казваж че са били 400 метра ! Ако са те били в полицията 1 час ,да казваш ,че са те били 4 часа ! Така е и с робството ! Ако са яли 100 тояги ,нашите предци да казват ,че са яли 1000 тояги , така хем се предизвиква съжаление бития ,хем повече омраза към бияча !
65
3
 
4
 
! Отговори
ДО КУХИЯ СМЕШНИК преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАА ВЕ ***, НЯМА НУЖДА ДА ЗАЩИТАВАМ КАКВОТО И ДА БИЛО. ТИ МОЖЕШ ДА СПРЕШ С КУХАТА СИ ПРОПАГАНДА, КОЛКО ДОБРЕ СА ЖИВЕЕЛИ ХРИСТИЯНИТЕ В МЮСУЛМАНСКАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ. ПАК ЩЕ КАЖА И ТОВА ЩЕ МИ Е ПОСЛЕНИЯ КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА, ЗАЩОТО С ***, РАЗТЯГАЩИ ЛОКУМИ И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА "АЗ НА ПРЕДЦИТЕ СИ ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА ТВОЙТА КУХА ПРОПАГАНДА?"
64
0
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До (г-н Логика)"Аз на предците си ли да вярвам или на твойте приказки за лека нощ? И НЕ ЗАБРАВЯЙ ,ЧЕ ДОСТА ЧЕСТО ПРЕДЦИТЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАТ НЕЩАТА ! НЕЩО ТАКОВА МАЛКО ГО ПРАВЯТ ЕЕЙ ТАКОВА ГОЛЯМО ! И НЕ КАТО МЕНЕ САМО ЗА ЛЕКА НОЩ ,АМИ ПОСТОЯННО ! ЯВНО СИ ПРИСЪСТВАЛ НА РАЗГОВОРИ И БЕСЕДИ НА ТВОИ ДЯДОВЦИ ,КОИТО ПРЕПРЕДАВАТ КАЗАНОТО НА СВОИТЕ ДЯДОВЦИ ! АБЕ НЕЩО КАТО ЛОВДЖИЙСКИ ЛЪЖИ - ОНАЗИ СЕДМИЦА КАКЪВ ГОЛЯМ ГЛИГАН ГРЪМНАХ ОТ 400 МЕТРА ,ООО !
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно знам, че хората си продадоха нивите на безценица заради мизерията в която са изпаднали. Как може да притежаваш 30-40 дка земя и да не можеш да живееш от рентата? Защо в Европа цената на 1 декар земеделска земя е 5000 ?. А в БГ хората си харизаха земята за по 500 лв на декар? Всички сделки със земеделска земя трябва да се обявят за нищожни поради това, че са сключени при крайна нужда. Кой обеземли българина - турците не ни взеха земите, но зърнарите си купуват имоти за милиони в София!
62
0
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До (г-н Логика)КОЛКО МИЛИОНА СА СЕ ПРЕСЕЛИЛИ В БЪЛГАРИЯ ?! ИЛИ МАЙ МНОГО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ СА СИ БИЛИ В БЪЛГАРИЯ ТОЕСТ В ОСВОБОДЕНАТА БЪЛГАРИЯ ! ИСКАШ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ДА ЗАЩИТИШ ТЕЗИ КОИТО СА ВИ ПРОГРАМИРАНИ В ПОДСЪЗНАНИЕТО ,НО НЯМА ЛОГИКА В ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛ ПОНЕЖЕ НАД 90 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА СИ БИЛИ В СВОБОДНАТА ЧАСТ НА БЪЛГАРИЯ И Е НЯМАЛО НУЖДА ДА СЕ ПРЕСЕЛВАТ И ДА БЯГАТ ОТ " ЛОШИТЕ ТУРЦИ " ! ПАК КАЗВАМ -КАЖЕТЕ НИ ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ,ЧЕ НЕ СМЕ БИЛИ КАТО ИСПАНЦИТЕ !
61
2
 
2
 
! Отговори
(г-н Логика) преди 6 години
До *** ....ПРЕДИ ДА ПОВЯРВАШ НА НЕЩО ПЪРВО СИ ЗАДАЙ ЛОГИЧНИ ВЪПРОСИ И ТЪРСИ ЛОГИЧНИ ОТГОВОРИ !....След като са живеели толкова добре в османската империя, защо оставят имоти, имане и се преселват в България след освобождението?Защо рискуват живота и здравето на семейството и разчитат на помощ от държавата България и нейните жители.и последно "Аз на предците си ли да вярвам или на твойте приказки за лека нощ?
60
2
 
4
 
! Отговори
bravo преди 6 години
Istinski qk turchin kato dedite si bravooooo,, neka laeneto i zavijdaneto ot ganyovcite zapochne....
59
2
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
НЕ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРИ АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ГИ ЧЕТЕТЕ ВИНАГИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
58
1
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До Анонимен...Изобщо, няма роден турчин където и да се намира по света да мрази България така, както ние постоянно я хулим!...-----------напълно си прав. България се хули само и единствено от платени тъпaнари, който наистина мразят страната ни. Те следват точно, така наречените десет правила на китайския майстор Сун Дзъ, като целта е да се заличи българското самосъзнание.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предател. Шейтана те чака отредил ти е специално място в Ада.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До не мисли с *** си Именно ....не мисли с г..за си ... Били сме РАЯ ..РАЯ .... ..нещо по лошо и от роб .И всеки, койте не е рая а е правоверен ,има право да ти резне главицата ... да ти зарадва булката и ако се стигнело да съд, по ислямското право ,за всеки един правоверен свидетел трябвало да има 3-4 български . А за някакви права на собственост, ще погледнеш за ГЮЛХАНИЕ . Дотогава сму РАЯ И УММА! на султана . Гюлхание после Хатишерифа ...1841 година . Така че не мисли с г.за си
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАпишеш глупости, и на колко години е бил бай Гроздан ? иде реч за човек на 50 години, който по всяка вероятност консумира алкохоло от има няма 10-15 години, как мислиш ще развие тежка цироза на черния дроб в такава ситуация и аз мога да ти кажа че проблемите му с черния дроб съвсем не са от вчера, а може би от доста време, безспорно употребата на алкохол е изиграла ролята на катализатор на проблема, но същноста на проблема се крие в нещо друго наричано "стимуланти"
54
1
 
5
 
! Отговори
Богнострокулум преди 6 години
E*аси колко фармацевти и политолози има в тоя форум!!! Някой хора през целия си жалък живот една гира не са вдигнали, един километър не са пробягали, но за сметка на това са винаги готови да омаловажават аргументират постиженията на другите с приемането на анаболни стероиди. Ама той Народът отдавна е разказал приказката за лисицата и гроздето, дето уж било кисело.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАалкохола няма нищо общо пич, това всичко е следствие на стероиди и анаболи с които се е тъпчел на млади години, по онова време допинг контрола не беше толкова строг и всички силови спортисти особенно в соц страните се тъпчеха с всякаква химия, това е истината, такава е съдбата на много спортисти повечето след прекратяване на спортната дейност немогат да се откъснат от тази химия, стават зависими
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...за предателите няма помощ......