Борисов обеща: Северна България като Южна – след няколко години

Срещу километричните опашки на Русе – нов мост!
154
Борисов обеща: Северна България като Южна – след няколко години
Снимка: БТА, архив

Втори мост над река Дунав край Русе ще даде възможност и на България, и на Румъния да поемат много по-голям трафик от строящата се пътна инфраструктура в Северна България.

Още по темата

Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при обсъждането на проекта на междуправителствен меморандум за извършване на проучвания за ново мостово съоръжение.

"Всички сме свидетели: мине не мине седмица – километрични опашки на Русе. С изграждането, защото предполагам, че вече никой не се съмнява, че като кажем нещо то става... След няколко години Северна България ще изглежда като Южна България", каза премиерът и даде пример с проектирането на автомагистрала "Хемус", на скоростния път Русе – Велико Търново, тунела по Шипка, пътя Ботевград – Мездра.

"Това означава много повече инвестиции и това не са празни думи, защото виждате: завод след завод се строи там", коментира Борисов.

Съоръжението ще позволи свързване на Букурещ със София, Солун и Белград, както и поемане на трафика от Азия за Европа не само по хоризонтална, но и по вертикална линия, подчерта премиерът, като допълни: "От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са само на ниво добри пожелания".

По думите му Дунав мост 2 е бил един абсолютно провален проект, "който благодарение на нашите усилия се реализира". Сега той бил натоварен в пълния му капацитет.

"Знам, че наши опоненти ще кажат – Дунав мост на Никопол, Дунав мост на Оряхово… За къде ли не съм говорил, говорил съм и с румънските колеги, но какво да ви кажа, не искам да използвам по-тежка дума, но не се случва. В същото време, Дунав мост 1 или русенският мост е натоварен, независимо че ние основно реконструирахме, модернизирахме, преасфалтирахме, но опашките са километрични. А там трафикът ще се удвои, утрои, със сигурност. Още повече, сега работим с гръцкото правителство и с колегите в Брюксел за големия формат Солун – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. А и Румъния има голям интерес Букурещ, който е на 60-70 километра от Русе, да се свърже със София, оттук – със Солун, магистралата София-Белград, тя следващите две-три години ще стане факт, този трафик от Азия за Европа по хоризонтала, ако няма и вертикалната линия, която Букурещ изключително я интересува…", обяснява премиерът.

На 3 октомври Борисов ще открие с премиера на Румъния Кайнарджа-Липница – още един сухопътен контролно-пропускателен пункт с Румъния. След това правителствата ще проведат съвместно заседание.

"Ще дойдат и колегата от Гърция Ципрас, и президентът на Сърбия Вучич. Съвместното заседание ще бъде във Варна, там ще проведем и Министерския съвет, за да може да обърнем повече внимание на колегите, защото идват по тези теми. За втори Дунав мост на Русе от всички съгласувания, които проведохме с румънското правителство, там откликнаха изключително бързо, защото и те имат голям интерес от него", казва още той.

По думите му съоръжението минава извън града, малко встрани от Русе – там, където е газовата ни връзка почти и ще даде възможност и на Румъния, и на България за много по-голям трафик.

Борисов обяснява и откъде ще дойдат парите за изграждането му: "С въвеждането на ТОЛ системата интересът към концесиониране на подобни съоръжения става голям. Тук това е интересно за нас, защото няма да вадим пари от бюджета, а концесионерът, който, примерно, за хикс години (ще кажат министрите и съответно с румънското правителство каквото се договорим) след това за хикс години се изплаща мостът и се придобива тогава от държавата. С ТОЛ таксата всеки ТИР, който минава оттам, си плаща и вече с ТОЛ система сметките излизат за концесиониране на подобно съоръжение".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предлага да се добави в разговорите с румънската страна и рехабилитация на жп отсечката Русе-Букурещ, защото сега тя е в изключително лошо състояние и товарите, които минават през Дунав мост, за да стигнат до Букурещ, губят около три часа за 70 километра.

Премиерът Бойко Борисов нарежда министърът на транспорта да се свърже с румънския си колега, ако може това да се добави в споразумението допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Буквално вчера слушах едно изказване на финансовия експерт Кольо Паръмов. Оказва се, че члез процедурни и други хватки, държавата е "замразила" в БНБ и другите банки 47 милиона лева, и политиците говорят за "охлаждане" на икономиката, че много се е забързала...А тоя разговаря и разправя басни...
95
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен103 Приятел, ела при нас! Разбирам, че си кадърен, работлив и софиянец.Ела при нас, поживей3 месеца, пърси си работа, или организирай свой собствен бизнес тук, и пак ще говорим, дали сме мързеливи, неуки и дали ще дърпаме на запад, или към София.Не може да си сред хора, буквално поставени на колене финонсово, и то от много години, и да развиваш бизнес с тях.Не може да тръгнеш от нулата, даже и за заем банките искат залог на цена 5 пъти над кредита.Ела, опитай и после пиши.
94
8
 
8
 
! Отговори
Ърнест Хемингуей преди 6 години
Всичко което е далеч от морето е провинция.
93
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце иска да връща соца и навсякъде да е едно. Соца на Баце ще бъде напринципа "Нищо за никой и всичко за баце".
92
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла северна България е само от ядрени физици и ракетни инженери дето всичко живо им е длъжно! Резултата от комуняшко роднинско мафиотско управление е факт. Работете бе пичове не само да драпате към София и да плюете по всичко живо ч е някой е длъжен да дойде и да ви оправи. Всичко е в ръцете ви!
91
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна като южна, източна като западна. Повсеместна мизерия навсякъде.
90
4
 
17
 
! Отговори
Кокорбашко преди 6 години
Бойко лъже кат дрът с***
89
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 6 години
Дано органите предадат пост 97 нагоре и някой да се вслуша в желанията на хората. А... да добавя и питане Какво стана с изграждането на ядрената централа и новите блокове дето ги плащаме ? Всички ние..
88
3
 
17
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Газов хъб без газа от Южен поток е като таратор без краставици. Да вземат да го съобразят с изискванията и да се реализира. Щото ако не бяхме слушали хамериканците досега да имахме евтина газ и да печелим от транзит. Т.е. да гледаме българските интереси, не да се дупим. ББ това да направи. Не да се пъчи с почти нереализуеми за 1-2 г. проекти.
87
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова пpoст човек като Боко няма! Пълен издънкаджия!
86
1
 
8
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Никой не може да ти даде това,което аз ще ти обещая..........
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна България, трябва да се отделим от южната част. Борисов като не го е еня за нас, то ние ще се погрижим за нас
84
3
 
20
 
! Отговори
Леле,мале.. преди 6 години
Северна като южна. Ами че,те Родопите опустяха .Къщи на по няколко ката- пусти. Тук- там , някоя старица. Всички да на гурбет...... Боцо обещава светло бъдеще в почти умъртвената държава.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна като южна значи, добре. Другаря доктор, доайен на пожарникарските науки най-добре ги знае тия работи.
82
2
 
17
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
Никой не може да Ви даде това което Аз Бойко мога да Ви обещая.
81
2
 
11
 
! Отговори
Бойко Борисв преди 6 години
Изнасилсвтвото трябва да стане законно !
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкянското шопче пак ли разправя вицове?
79
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво са ни толкова мостове,като не можем да ги използваме.Защото с тези ниски заплати от 500лв.,за никъде не сме.
78
1
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Да като население ще станат еднакви. *** и др. Само
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая евроатлантическа позиция може да е добра за тебе и затова толкова рипаш. Тя обаче не е добра за мнозинството българи. Откак станахме евроатлантици съвсем обедняхме и вече сто пъти се писа дори в евроатлантическите медии, че сме най-бедни в Европа. А и без да се пише народът го разбира, защото е гладен. Така, че ако ти харесва евроатлантизма събирай си партакешите и заминавай. Тук народът иска хляб, не пасти.