Борисов обеща: Северна България като Южна – след няколко години

Срещу километричните опашки на Русе – нов мост!
154
Борисов обеща: Северна България като Южна – след няколко години
Снимка: БТА, архив

Втори мост над река Дунав край Русе ще даде възможност и на България, и на Румъния да поемат много по-голям трафик от строящата се пътна инфраструктура в Северна България.

Още по темата

Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при обсъждането на проекта на междуправителствен меморандум за извършване на проучвания за ново мостово съоръжение.

"Всички сме свидетели: мине не мине седмица – километрични опашки на Русе. С изграждането, защото предполагам, че вече никой не се съмнява, че като кажем нещо то става... След няколко години Северна България ще изглежда като Южна България", каза премиерът и даде пример с проектирането на автомагистрала "Хемус", на скоростния път Русе – Велико Търново, тунела по Шипка, пътя Ботевград – Мездра.

"Това означава много повече инвестиции и това не са празни думи, защото виждате: завод след завод се строи там", коментира Борисов.

Съоръжението ще позволи свързване на Букурещ със София, Солун и Белград, както и поемане на трафика от Азия за Европа не само по хоризонтална, но и по вертикална линия, подчерта премиерът, като допълни: "От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са само на ниво добри пожелания".

По думите му Дунав мост 2 е бил един абсолютно провален проект, "който благодарение на нашите усилия се реализира". Сега той бил натоварен в пълния му капацитет.

"Знам, че наши опоненти ще кажат – Дунав мост на Никопол, Дунав мост на Оряхово… За къде ли не съм говорил, говорил съм и с румънските колеги, но какво да ви кажа, не искам да използвам по-тежка дума, но не се случва. В същото време, Дунав мост 1 или русенският мост е натоварен, независимо че ние основно реконструирахме, модернизирахме, преасфалтирахме, но опашките са километрични. А там трафикът ще се удвои, утрои, със сигурност. Още повече, сега работим с гръцкото правителство и с колегите в Брюксел за големия формат Солун – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. А и Румъния има голям интерес Букурещ, който е на 60-70 километра от Русе, да се свърже със София, оттук – със Солун, магистралата София-Белград, тя следващите две-три години ще стане факт, този трафик от Азия за Европа по хоризонтала, ако няма и вертикалната линия, която Букурещ изключително я интересува…", обяснява премиерът.

На 3 октомври Борисов ще открие с премиера на Румъния Кайнарджа-Липница – още един сухопътен контролно-пропускателен пункт с Румъния. След това правителствата ще проведат съвместно заседание.

"Ще дойдат и колегата от Гърция Ципрас, и президентът на Сърбия Вучич. Съвместното заседание ще бъде във Варна, там ще проведем и Министерския съвет, за да може да обърнем повече внимание на колегите, защото идват по тези теми. За втори Дунав мост на Русе от всички съгласувания, които проведохме с румънското правителство, там откликнаха изключително бързо, защото и те имат голям интерес от него", казва още той.

По думите му съоръжението минава извън града, малко встрани от Русе – там, където е газовата ни връзка почти и ще даде възможност и на Румъния, и на България за много по-голям трафик.

Борисов обяснява и откъде ще дойдат парите за изграждането му: "С въвеждането на ТОЛ системата интересът към концесиониране на подобни съоръжения става голям. Тук това е интересно за нас, защото няма да вадим пари от бюджета, а концесионерът, който, примерно, за хикс години (ще кажат министрите и съответно с румънското правителство каквото се договорим) след това за хикс години се изплаща мостът и се придобива тогава от държавата. С ТОЛ таксата всеки ТИР, който минава оттам, си плаща и вече с ТОЛ система сметките излизат за концесиониране на подобно съоръжение".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предлага да се добави в разговорите с румънската страна и рехабилитация на жп отсечката Русе-Букурещ, защото сега тя е в изключително лошо състояние и товарите, които минават през Дунав мост, за да стигнат до Букурещ, губят около три часа за 70 километра.

Премиерът Бойко Борисов нарежда министърът на транспорта да се свърже с румънския си колега, ако може това да се добави в споразумението допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
28
 
! Отговори
Handel преди 6 години
И той като Тодор Живков обещаваше - "Тази година завод за полупроводници, а догодина - за цели проводници!"
15
1
 
42
 
! Отговори
eve1 преди 6 години
След няколко години ще живеете по-добре!След няколко години пак ще чуем същото и след още няколко пак и така до безкрай докато продължаваме да търпим,като овце!
14
2
 
34
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Дътр, гаден лъжец!
13
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТИ Е УХИЛЕН ДО УШИ???????????????
12
28
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Един от СеверозападаДържавата не ви е виновна... - ИНИЦИАТИВАТА и инвестициите са ваше дело, но вие сте калпави и заспали...
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опазил Господ Северна България да изглежда като Южна. Тия гербаджии ще изравнят всичките хълмове, та да го замяза на Горнотракийската низина.
10
2
 
54
 
! Отговори
хм преди 6 години
Вижте му само лъжливата мутра! Трети мандат обещава едно и също с резултат - нула!
9
2
 
52
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Баце, ВЕРВАМЕ ти!Само не знам, от къде ще вземеш пари да финансираш това?2020 година всички субсидии и програми спират, даже още 2019. Това пропусна да кажеш на хората.Вариантите са два-вдигане още на цени, данъци и акцизи, и дране по още няколко кожи от народа и малкия бизнес, или което е по-вероятно.след европредседателството пак вдигаш кръвно и сдаваш властта. Традиция е да караш по 2 години, и като стане напечено-да сдаваш властта. А 8 години до сега къде дремахте, та не инвестирахте тук??
8
13
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До XaСнощи в референдум стана ясно какъв смешен закон за борба с корупцията предлагат дрОгарЕте от БСП... - един човек с двама подчинени да бори политическите си опоненти...
7
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божи, къде са тия заводи в Северозападна Бг ?
6
32
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Казана дума... - хвърлен камък... - Нинова пик***е газ пропан-бутан...
5
4
 
42
 
! Отговори
Xa преди 6 години
С тази тотална корупция по скоро южна ще стане бедна като северна!DDD
4
34
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Респект към Господин Борисов! Мисли за бъдещето.
3
3
 
27
 
! Отговори
Момо преди 6 години
ВЕрваме ти!
2
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Борисов обеща: Северна България като Южна след няколко години"---Тате каза, че ще ми купи колело, обаче друг път"
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А българските деца, като северно корейските.