Дефекти в системата: Лична трагедия стана повод за проверки в болниците

Заради трагедията със Спас Добрев здравният министър прекъсна отпуската си?
27 сеп 2017 20:32,
62
Дефекти в системата: Лична трагедия стана повод за проверки в болниците
Евелина със съпруга си Спас Снимка: 24 часа

Личната трагедия на едно семейство стана причина за проверки и поредните дискусии за многото трески за дялане на Бързата помощ. Евелина Добрева разказа в социалните мрежи за абсурдът в борбата да получи помощ за мъжа си, който в крайна сметка си отива нелепо от този свят. 74-годишният мъж Спас Добрев умира, след като чака линейка повече от час, а след това лекари от две големи български болници отказват да го приемат.

Здравният министър проф. Николай Петров прекрати своя болничен в понеделник, за да се види със съпругата на Спас.

Още по темата

"Аз нямам Facebook, приятел ми препрати историята, публикувана от Евелина Добрева. Той беше притеснен, притесних се и аз, като прочетох. Издирихме телефона на жената и я поканих на разговор. Тя разказа и още неща, извън написаното в писмото. Всичко говори за големи дефекти в системата", обясни здравният министър проф. Николай Петров пред "24 часа".

След срещата понеделник той възложи на Изпълнителната агенция за медицински одит проверка на спешната помощ в болниците "Пирогов" и "Александровска".

На 16 септември 2017 г. Спас Добрев получил криза, която затруднила дишането му. Подобна криза през 2011 г. довела до сърдечна недостатъчност. Предполагаемата му диагноза е била миелодиспластичен синдром - сериозно заболяване на кръвта, а от октомври 2016 г. почти всеки месец му е преливана кръв в университетската болница "Св. Иван Рилски", като последното е било на 14 септември. На 16 септември мъжът получил кризата следобед.

"В 16,20 се обадих на телефон 112, обясних, че съпругът ми не може да диша, казах, че кръвното му е ниско и помолих възможно най- бързо да изпратят линейка. Съпругът ми се бореше за всяка глътка въздух. След 20 минути позвъних отново на 112. Отговориха ми, че е предадено на Бърза помощ и те ще решат кога да изпратят екип", разказва Добрева.

Следват още 4 обаждания до 112. На две от тях жената получава отговор, че центърът няма връзка с Бърза помощ. След няколко молби да ѝ бъде предоставен телефон на медицинско лице, на което да обясни състоянието на съпруга си, Евелина е препратена да звъни в "Пирогов". Болницата обаче не разполага с линейка за домашни посещения. Последното позвъняване на спешния телефон е в 17:30 ч, когато Добрева е уведомена, че линейката тръгва към тях.

"Лекарката веднага разбра колко сериозно е положението. Измери кръвното, опита се на няколко пъти да му сложи венозна инжекция, но не успяваше. Каза ми да викам хора да го смъкнем от третия етаж. Обади се на шофьора да дойде да помага. В крайна сметка той доведе хора отвън, качихме го, но линейката не беше оборудвана за реанимация", пише Евелина.

Семейството живее в столичния квартал "Лагера" и екипът на линейката преценява, че най-близкото лечебно заведение е "Пирогов". В кардиологичния кабинет на спешната болница обаче преценяват, че случаят не е за тях. Препоръчват да се търси болница "Св. Иван Рилски", където Спас е бил на кръвопреливане два дни по-рано.

След отказания прием линейката със Спас отива в спешното отделение на Александровска болница

"И там не искаха да направят нищо. След много молби и увещания от страна на лекарката от Бърза помощ започнаха реанимация или каквото е нужно. Не след дълго медицинска сестра излезе и каза на екипа на Бърза помощ: "Е, спасихте още един живот, има пулс и дишане, може да си тръгвате, а ние го качваме в реанимацията на втора хирургия", продължава откритото писмо на Добрева до министъра.

Евелина и дъщеря ѝ били заведени до реанимацията, където освен Спас нямало друг пациент. Медсестра обаче ги изгонила и ги пратила да търсят друг вход. Жените се забавили, докато го намерят.

"Чакахме. По едно време край нас в чакалнята някой тичешком вкара в отделението апарат на колела, чухме името на съпруга ми. След това излезе лекар, който изказа съболезнования, а на въпроса ми:  "От какво?", той отговори: "Не знам, може би от емболия", завършва разказът на Добрева.

Жената благодари на здравния министър за човечността и съдействието. Разговорът между тях продължил повече от час. Професор Петров уверил Евелина, че ще бъде информирана за всяко развитие от разследването. Засега опечалената жене смята да завежда дело. Директорите на двете болници са възложили проверка за действията на своите подчинени от 17 септември 2017 г.

"Както има пациенти, които бият лекари, така има и колеги медици, които не са за тази професия", сподели многозначително шеф на едно от проверяваните болнични заведения.

"Идеална здравна система няма, винаги някои ще са недоволни. Някои неща обаче могат да се подобрят организационно. Полезно е да се водят такива разговори, защото можеш да видиш много неща отстрани, през погледа на хората", каза още проф. Петров. На въпрос от в. "24 часа" не е ли притеснително, че все още има необорудвани линейки в спешната помощ и пациентите често ги чакат твърде дълго, проф. Петров потвърди, че това е факт.

"Част от линейките са добре оборудвани, включително и за реанимация, други са донякъде оборудвани, а в трети оборудването липсва. Работа на диспечера в спешния център е да прецени нужен ли е реанимобил при получаването на дадено повикване. Надяваме се и на проекта за модернизация на спешната помощ, за който все още се борим, за обновяване на линейките", обясни здравният министър.

"Злополучният ден е бил натоварен за екипите на Бърза помощ. За цялата смяна от 8 сутринта до 8 вечерта са постъпили 275 сигнала, което означава, че на всеки 2,5 минути е падал по един адрес, а екипите са били дванадесет. На всеки час всеки един от тези 12 лекари е преглеждал", обясни пред Bulgaria ON AIR по случая Катя Сунгарска, говорител на Центъра по спешна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който ми е сложил минус да му се случи същото на най-близкия му човек, да го видя тогава народна каква песничка ще запее. То като не си патил и само си въобразяваш това-онова е лесно да чукаш по клавиатурата.
29
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...на 6тия ден му се появи и диарията и лекарката много бързо реши,че трябва да ни изпише.(вероятно за да не заразим здравите в болницата)В епикризата диагнозата беше..зачервено гърло.Очевидно детето имаше чревен вирус+това,че всичко започна на на Великден(можеше и някаква салмонела да беше пипнал от някое яйце).В същото време ХАсенчо,тичаше и скачаше по цял ден в коридора на детското отделение.Лекарките не могат да го хванат, а ние се носим на ръце и се изнасяме на ръце...
28
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е отговорът на въпроса: "Защо ги бият?". Лекарите повече да не се оплакват. Който лекар се оплаче, посочете му този случай. Няма бой, няма лечение.
27
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В болниците приемат само здрави пациенти(любознателните да си отговорят защо).Последния път когато влязох в държавна болница заедно със сина ми (5г),беше кошмар.Хоспитализираха го точно на Великден,по спешност,след като повърна 15 пъти за няколко часа.Закарах го до най-близкото спешно,за да му сложат бланка и ни приеха в детското. 5 дни го лекуваха от "зачервено гърло"...дете с повръщане и 40градуса темп.Дори му бяха изписали инхалации(1 общ инхалатор в отделението).(Следва продължение...)
26
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно не помнят клетвата ,а гледат на пациента като 100 лв.най-малко!Иначе не те и поглеждат и мотаят,пък е доста грозно от устата на медик да чуеш това удоволствие ще ти струва.....Или пък да си опериран и за звънец сестрите да ти искат рушвет ,ами помнят ли клетвата според мен не!!!То наистина е се стигнало до там Господ да помага на хората да не се разболеят сериозно и да не попаднат в болница ,но това се случва и къде им е Хипократовата клетва -100лв.Това ли е човешкия живот?!!
25
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На моя братовчедка катастрофира детето и . Оставиха ги да лежи в безсъзнание в една провинциална болница в безсъзнание .Обещаха пари , вдигнаха го в София . На врата ги чакали неврохурурзите и когато поели плика с 5 хиляди лева тогава взеха детето за операция . Повярвайте , брутално е положението
24
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПИРОГОВ ДОКОЛКОТО ЗНАМ Е МЯСТОТО ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ!!! АКО И ОТ ТАМ ПОЧНАТ ДА ОТКАЗВАТ ДА ПРИЕМАТ НАЧИ СМЕ ЗА НИКЪДЕ!!!!ТОВА Е ЩОТО БУДА ИМ ОРЯЗА БЮДЖЕТИТЕ А ЗАТОВА СА ВИНОВНИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА БУДАЛИСОВ!!!
23
6
 
56
 
! Отговори
ИСУЛ преди 6 години
Само който не се е лекувал в нашенска болница не знае за какви кожодери иде реч. Добре, че баща ми навремето имаше някой и друг лев да им плаща за мене на тия иначе "многоуважавани медици" кой от кой с по-големи титли. Някъде към 10 000 му излезе за година и половина, за иначе уж изцяло платено от касата лечение. Тогава бях на 15-16 год. Ако не им дадеш пликчето под масата те гледат на кръв, все едно те са болни, а ти им нарушаваш рахатлъка. Оставят си те на милостта божия, нищо че си още дете.
22
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си е тръгнал сам толкова е пътеката била на човека,,!А относно заплатите не говорете глупости официалните може и да са ниски ,но под масата какво се случва само проследете сестрите примерно какви коли карат ,а какво остава за лекарите.Там персонала толкова рушвети отнася ,че не е истина иначе мреш и няма кой да те погледне,лошото е че хем им даваш хем пак нищо не получаваш,системка,инжекция,смяна на чершав за всичко чакат рушфет.
21
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз виждам огромен проблем . И той е в недосегаемите институции , болници, училища .Всички лекари , учители, чиновници са недосегаеми и все обикновения човек е виновен .Докога ? ще търпим ...чистка трябва за такива . И не им прави чест на защитниците на бездушните лекари, учители , чиновници
20
6
 
40
 
! Отговори
при димукрациъта преди 6 години
е тъка - имъш зелено - живееш, нямаш - мреш. Кой ни скачъ и чирвен. Времиту е нъ Боку по-малкуту зло.
19
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се спре с този фалш и измама и да се спре да се източва касата,а самите Медици все пак да се сетят че са преди Всичко Лекари дали клетва ,а не търговци!Все пак това е 21 век!Възхищавам се на близките на починалия!Светла му памет!Събудите и мен с Вашата трагедия! Ще ви последвам и ще дам гласност и аз относно Пирогов!
18
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък аз съм само 36г.и искам да водя нормален начин на живот ,а не лекарите да ме гледат като 100 лв.на цяло и да ми казват че са си свършили перфектно работа преди това.А към настоящия момент аз съм вече с пареза на уж здравия крак,а една година ме убеждават че всичко е наред пък и доста ме ограбиха под масата ,а аз съм здраво осигурен български гражданин и то с доста високи осигуровки.Пък и някак е нагло аз да си платя поредния ЯМР пък Пирогов да си вземе парите от пътеката.Ами крайно време е
17
0
 
40
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Благодаря на *** за трите звезди, нямах пед вид толкова нецензурна дума. Оставям на читателите да намурят думата.
16
2
 
53
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Няма как докато болниците са търговски дружества да очакваме друго. Това е безумие. Естествено, че имат интерес да сме все по-болни и да плащаме.
15
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек бере душа длъжни са да помогнат ,никой няма право да си играе с човешки живот да не са Господ за да решават и да губят времето на умиращ човек,но докато мълчим ще е така!!!Не се и учудвам аз намерих близки ,познати и отидох там чрез борда и пак нищо освен че ми взеха доста ненужни партии да ми обясняват как са си свършили работата перфектно преди това друго не разбрах!Браво на близките че дават гласност и аз ще ги последвам и ще се пробвам при настоящия министър белким ме излекуват .
14
3
 
41
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Началкът на отдела в Министерството, отговарящ за бързата помощ е абсолютен ***. Не прави нищо за подобряване на Бърза помощ, има изглежда здрав гръб и не може по никой начин да се направи системата да е обърната към пациента вместо към нормите, които са писани в миналия век и са против пациентите. Имал съм лични контакти с него и мога пред всеки и по всяко време да потвърдя казаното. В Бързата помощ на област София има един изключително компетентен човек, който е наясно с нещата, но за съжа
13
11
 
39
 
! Отговори
Фридрих Барбароса преди 6 години
*** , вечно ли искате да живеете !
12
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги пият още повече.Те не са лекари а търговци!!Казвам го от личен опит!Браво на жената че дава гласност.И аз ще я последвам!
11
1
 
63
 
! Отговори
Tukba преди 6 години
Готови са да налеят милиарди за самолети, а една скапана линейка нямаме.