Хрема – причината за смъртта на Теодора при гмуркането

В този момент тя дори не е подозирала за настинката
27 сеп 2017 22:50,
24
Хрема – причината за смъртта на Теодора при гмуркането
Снимка: Facebook

Елементарна хрема, която Теодора Балабанова дори не е усещала, става причина за нелепата й смърт, минути след като се превръща в първата жена на планетата, гмурнала се с бутилки на цели 233 метра под водата.

Още по темата

Настинката предизвиква секрети в носа и ушите, които при изплуването запушват ушния й канал, предизвикват баротравма на вътрешното ухо, а оттам и фаталния световъртеж вертиго - тотална дезориентация, невъзможност дори да си сложиш регулатора от бутилката с газ в устата при удавяне.

Настинката се случва в събота (23 септември), ден преди фаталното гмуркане за подобряване на настоящия рекорд на Гинес от 211 метра. Това разказаха хора от поддържащия екип на Теодора и Михаил Балабанови, които се бориха за две постижения - най-дълбочинно гмуркане в открити води за жена, както и за двойка.

Гмуркането, което вече два пъти се отлага заради неподходящи метеорологични условия, е планирано за 23 септември на около 7 км навътре в морето в залива Торонеос, полуостров Халкидики. Двамата изключително опитни водолази, които сертифицират дори инструктори за технически гмуркания, пътуват в корабче, придружавани от лекар и екип, които по предварителен план трябва да ги поддържат по време на поставянето на рекорда.

В открито море обаче излиза вълнение и двамата водолази решават да отложат гмуркането за следващия ден. Вече в неделя времето е възможно най-подходящото - няма вълнение, няма вятър.

Без да подозират обаче, Теодора и Михаил вече са настинали от едночасовото, но ветровито влизане с лодката в събота, което часове по-късно ще се окаже фатално за 45-годишната жена.

"Преди да отплаваме в неделя имаше проблем с едната бутилка и се наложи да отидем да я оправим", разказва пред "168 часа" Иван Киров, син на бизнесмена Киро Киров, който е част от екипа на Балабанови.

"Моята роля беше да подсигуря евакуацията в случай на инцидент, тъй като лодката ми е достатъчно бърза. Честно казано, аз се надявах, че няма да имам никаква работа при това гмуркане, но накрая се оказа, че, за съжаление, всичко се случи при мен", допълва още той.

Точно в 12 часа и 31 минути Теодора и Михаил се потапят в морето и бързо се спускат по въжето, захванато за шамандура на повърхността и за чувал с тежести на дъното.

Спускането надолу до планираните 231 метра продължава малко повече от 7 минути при зададени от софтуерна програма 8 минути. Тази спечелена минута обаче е плюс за екипа, защото означава по-малко време за декомпресия на излизане.

Всеки от водолазите носи по 2 компютъра, които отчитат и дълбочината. По-късно ще стане ясно, че показателите им са между 230 и 233 метра. Цялото гмуркане се заснема и с екшън камера GoPro, което е още едно доказателство за "Гинес".

Месеци по-рано по време на подготовката от организацията са им поискали 10 хиляди евро за съдия, но Михаил и Теодора не могат да си ги позволят. Свидетелите, записа на слизането и излизането, както и компютрите обаче са достатъчно доказателство.

След бързото спускане, при което Михаил и Теодора осветяват с фенерите си дъното под тях, без никаква излишна пауза на голямата дълбочина следва бързо завръщане към повърхността. Дългата почти 4 часа декомпресия (спиране на определени метри под повърхността за определено време), за да се разсеят азотните мехурчета в организма им, започва около 30-ия метър, когато налягането вече е по-ниско. Така реално гмуркането до 233 метра и връщането до 30 метра отнема под 30 минути, а от 30 метра до повърхността цели 4 часа.

Планът за гмуркането се прави от компютър - изчислява се много точно времето за слизане до зададената дълбочина, времето за връщане наобратно и след това точното време за престой за декомпресиране на различни нива преди излизането на повърхността.

До изплуването на 40-ия метър Теодора и Михаил изпълняват "протокола" като машини - без никакво отклонение от предварителната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора без работа тръгнали да подобряват световни рекорди пий си ракийката и месеца занимавай с глупости все едно аз да тръгна да подобряваме световен рекорд по пиене удари си 200мл преди новините и си лягай
22
1
 
6
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
После да каже някой, че хремата е безобидно заболяване!
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по български правят бизнес и пари а се стискат за пари за барокамера.
20
4
 
5
 
! Отговори
защо ги героизирате? преди 6 години
Проверете за submersible diving chamber или rescue bell. Тези двамата не са герои. *** са
19
6
 
3
 
! Отговори
тъжно преди 6 години
Гледах интервюто. Правили и сърдечен масаж и изкуствено дишане докато чакали други лекари. Те също не могли да помогнат. Това, което се получава при липса на декомпресия (бързо излизане) не може да се овладее със сърдечен масаж/изкуствено дишане. Те са правили каквото са могли и им е хрумнало на място, но при липса на барокамера нещата са били обречени. Липсата на барокамера е от пестене на пари. Скъпо е такова дълбочинно гмуркане. Искали са реклама на бизнеса си. Много непрофесионална постъпка
18
1
 
11
 
! Отговори
глупаци преди 6 години
Много прости хора, пишат всички коментари за убийства, аматьорски изпълнения и др. Хора, които единственият им досег с море е за 5 дни в Приморско през лятото, вярващи на информации от "достоверните" медии. Жалка работа. Мир на праха на жената!
17
3
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Защо не си е направила обстоен преглед преди гмуркане? Що за глупост е това за едната реклама да се затриеш!?
16
4
 
1
 
! Отговори
ТРЪБАЧ!!! преди 6 години
ТАКАВА Е БОЖИЯТА ВОЛЯ!!!В РЪЦЕТЕ НА БОГ СМЕ!!!ИЗПЪЛНИЛА Е ПЛАНА СИ !!!!НИЕ СМЕ ПРАШИНКИ!!!ВСЯКА ПРАШИНКА СИ ИМА МЯСТО И РЕД В ПЯСЪЧНИЯ ЧАСОВНИК....!!!!
15
7
 
7
 
! Отговори
стига вече де преди 6 години
Властите следва да проверят дейността на водолазния център. При такова аматьорско изпълнение много съмнително става как са обучавали инструктори за този доста опасен спорт
14
5
 
17
 
! Отговори
стига вече де преди 6 години
Допуснали са редица грешки. Журналистите излишно героизират един нещастен случай. Само ще подкукуросат още хора да вършат геройства без необходимата подготовка и екипировка. Чакал ги лекар и моторница на приятел? Хеликоптерът и барокамерата къде са? На колко минути от мястото на гмуркането? Как точно са изчислили декомпресията? Само с един софтуер? Защо нямат първоначален пълен медицински преглед? Не си позволили съдия, тръгнали да правят подвизи за Гинес. Глупава е постъпката. Съжалявам
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съмнителен случай особено като почнаха да излизат разни познати имена. Дали не е убита?
12
4
 
14
 
! Отговори
Без думи преди 6 години
Бог да прости Дорето !!! Тя беше прекрасен човек вечно усмихната ... Мишо също вечно усмихнат. Тук обаче е пълно с прости хора. Прекланям се пред паметта на Дорето.Мишо трябва да бъдеш силен !!!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
моите съболезнования,ама спрете вече ,пети ден е,банално става.
10
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДесиКакви мечти, какви 5 лева. И на мен мечтата ми е да летя без парашут, ама не го правя, защото не съм *** и нямам криле. Човешката суета е виновна за всичко - за пари и слава хората рискуват живота си всеки ден. Това е тяхно право, но да ги изкарвате герои е направо нелепо.
9
0
 
24
 
! Отговори
zdb преди 6 години
"невъзможност дори да си сложиш регулатора от бутилката с газ в устата при удавяне."-------Просто нямам думи за подобно изречение, отново КЪРТИТЕ мивки и чупите фаянса с подобни словосъчетания! Наемете си качествени списвачи и драскачи, че се излагате яко!!Светла и памет на Теодора, жалко....
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нещо може да свърши зле, свършва зле.Мърфи
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ултра дълбокото гмуркане" е много опасно начинание. Статистиката е пълна със смъртни случаи.Явно е искала да подобри досегашния рекорд за жени от 221м. Всъщност над 240м с акваланг досега са се спуснали само 12 души. Толкова, колкото са били на Луната. Над 300м- само 5. Заради многото фатални случаи Гинес вече не отчита рекордите за гмуркане на атмосферен въздух.
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Птичи вирос
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логиката е - че преди такива щуротии в която и да е област, тези хора трябва да бъдат предглеждани обстойно от лекар до детайли(и той е човек, но все пак прегледа от лекар е в плюс). Иначе и аз не виждам големият смисъл от такива "геройства". Но странни личности има по цял свят, които се стремят към някакви подвизи. Хора сме, на всеки му бръмчи мухата в различни посоки. Виж, човешки същества на Марс е нещо различно.
4
28
 
54
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Винаги съм се чудил на акъла на такива като загиналата, на разни алпинисти и други практикуващи екстремни спортове ...Животът се дава веднъж от Господ ..Струва ли си да го загубиш по такъв нелеп начин !?Махнете тези глупости за мечти и геройство..Като си герой - у.мри за народа и родината си !Направи нещо, от което някой ще има полза ...Това е пълна безсмислица и напразна смърт. Факт !