Хрема – причината за смъртта на Теодора при гмуркането

В този момент тя дори не е подозирала за настинката
27 сеп 2017 22:50,
24
Хрема – причината за смъртта на Теодора при гмуркането
Снимка: Facebook

Елементарна хрема, която Теодора Балабанова дори не е усещала, става причина за нелепата й смърт, минути след като се превръща в първата жена на планетата, гмурнала се с бутилки на цели 233 метра под водата.

Още по темата

Настинката предизвиква секрети в носа и ушите, които при изплуването запушват ушния й канал, предизвикват баротравма на вътрешното ухо, а оттам и фаталния световъртеж вертиго - тотална дезориентация, невъзможност дори да си сложиш регулатора от бутилката с газ в устата при удавяне.

Настинката се случва в събота (23 септември), ден преди фаталното гмуркане за подобряване на настоящия рекорд на Гинес от 211 метра. Това разказаха хора от поддържащия екип на Теодора и Михаил Балабанови, които се бориха за две постижения - най-дълбочинно гмуркане в открити води за жена, както и за двойка.

Гмуркането, което вече два пъти се отлага заради неподходящи метеорологични условия, е планирано за 23 септември на около 7 км навътре в морето в залива Торонеос, полуостров Халкидики. Двамата изключително опитни водолази, които сертифицират дори инструктори за технически гмуркания, пътуват в корабче, придружавани от лекар и екип, които по предварителен план трябва да ги поддържат по време на поставянето на рекорда.

В открито море обаче излиза вълнение и двамата водолази решават да отложат гмуркането за следващия ден. Вече в неделя времето е възможно най-подходящото - няма вълнение, няма вятър.

Без да подозират обаче, Теодора и Михаил вече са настинали от едночасовото, но ветровито влизане с лодката в събота, което часове по-късно ще се окаже фатално за 45-годишната жена.

"Преди да отплаваме в неделя имаше проблем с едната бутилка и се наложи да отидем да я оправим", разказва пред "168 часа" Иван Киров, син на бизнесмена Киро Киров, който е част от екипа на Балабанови.

"Моята роля беше да подсигуря евакуацията в случай на инцидент, тъй като лодката ми е достатъчно бърза. Честно казано, аз се надявах, че няма да имам никаква работа при това гмуркане, но накрая се оказа, че, за съжаление, всичко се случи при мен", допълва още той.

Точно в 12 часа и 31 минути Теодора и Михаил се потапят в морето и бързо се спускат по въжето, захванато за шамандура на повърхността и за чувал с тежести на дъното.

Спускането надолу до планираните 231 метра продължава малко повече от 7 минути при зададени от софтуерна програма 8 минути. Тази спечелена минута обаче е плюс за екипа, защото означава по-малко време за декомпресия на излизане.

Всеки от водолазите носи по 2 компютъра, които отчитат и дълбочината. По-късно ще стане ясно, че показателите им са между 230 и 233 метра. Цялото гмуркане се заснема и с екшън камера GoPro, което е още едно доказателство за "Гинес".

Месеци по-рано по време на подготовката от организацията са им поискали 10 хиляди евро за съдия, но Михаил и Теодора не могат да си ги позволят. Свидетелите, записа на слизането и излизането, както и компютрите обаче са достатъчно доказателство.

След бързото спускане, при което Михаил и Теодора осветяват с фенерите си дъното под тях, без никаква излишна пауза на голямата дълбочина следва бързо завръщане към повърхността. Дългата почти 4 часа декомпресия (спиране на определени метри под повърхността за определено време), за да се разсеят азотните мехурчета в организма им, започва около 30-ия метър, когато налягането вече е по-ниско. Така реално гмуркането до 233 метра и връщането до 30 метра отнема под 30 минути, а от 30 метра до повърхността цели 4 часа.

Планът за гмуркането се прави от компютър - изчислява се много точно времето за слизане до зададената дълбочина, времето за връщане наобратно и след това точното време за престой за декомпресиране на различни нива преди излизането на повърхността.

До изплуването на 40-ия метър Теодора и Михаил изпълняват "протокола" като машини - без никакво отклонение от предварителната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
35
 
! Отговори
Деси преди 6 години
Поклон! И светла и памет! Загинала е, докато се е борила за мечтата си. Дай Боже всекиму да може да мечтае и да се бори за мечтите си! И да ги постига, а не да загива заради тях! Сила и покой за близките на това силно и смело Българско момиче! Амин!
2
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко...както се казва в една приказка "ако ти е писано да се удавиш,няма да се обесиш". Понякога съчетанието и на най-дребните грешки може да се окаже фатално.Да почива в мир жената и сили за близките и. Загинала е правейки това,което най-обича.
1
5
 
63
 
! Отговори
варненец преди 6 години
"Елементарна хрема, която Теодора Балабанова дори не е усещала, става причина за нелепата й смърт, минути след като се превръща в първата жена на планетата, гмурнала се с бутилки на цели 233 метра под водата."Драги джурналя, на такава дълбочина всеки проблем е смъртоносен. Налягането е екстремно, няма такова нещо като "елементарен" проблем.