Жертвите на пътя лятото с 20% по-малко от 2016-а

Махането на табелите пред камерите повлияло за това
27 сеп 2017 11:15, Красимир Ангелов
13
Жертвите на пътя лятото с 20% по-малко от 2016-а
Снимка: Булфото, архив

С 20% по-малко са жертвите на катастрофи у нас през летните месеци в сравнение с миналата година, коментира пред "Фокус" експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

По думите му положителна роля за това играе и премахването на предупредителните знаци преди камерите по пътищата. Стратиев изрази оптимизъм, че ако тенденцията се запази с тези темпове, страната ни скоро може да не е на челните места в ЕС по брой загинали на пътя.

"Една такава много дребна промяна в Закона за движение по пътищата, която обаче чувствително повиши контрола и въздейства на водачите дотолкова, доколкото те вече нямат предупреждение да намалят скоростта, защото във всеки един момент може да има контрол на скоростта.

Мисля, че това повлия сериозно, защото ако тази тенденция продължи със спад около 20% загинали, предполагам, че към края на годината загиналите ще бъдат някъде със 70% по-малко отколкото миналата година", отчете експертът.

Стратиев обаче допълни, че въпреки това голяма част от промените, които се правят често са безсмислени и е добре да се мисли в посока цялостно ревизиране на Закона за движение по пътищата.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
КАТ е проблемът преди 1 година
КАТ санкционират при 1 на 100 хиляди нарушения, така че има или няма табели предупреждаващи за камери, не влияе на начина на шофиране. Намалението на жертвите при катастрофи, вероятно се дължи на факта, че колите стават все по-безопасни, както е навсякъде по света. Класацията на България в челото по брой загинали се дължи главно на неработещия КАТ, т.е. на пълната липса на контрол за спазването на ЗДвП. Не случайно "възпитаните" чужденци са най-опасните шофьори в България.
12
0
 
1
 
! Отговори
КАТ е проблемът преди 1 година
Цитат: ...коментира пред "Фокус" експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.
.
На всеки трябва да е пределно ясно, че сред бившите и настоящи служители на КАТ няма експерти по пътна безопасност.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По пътя В. Търново-София знаците за камери не са пипнати. Разбирам, че за поставянето им е необходимо време. Набавяне, монтиране. Но махането става за минути. Чисто и просто няма власт. Народното събрание гласува, публикува се в Държавен вестни, посочен беше деня на премахване на знаците. И до там. Нито действие, нито контрол. Няма време, защото се коват следващите закони.
10
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 1 година
То не е много за хвалба това,че току виж взели че наваксали бройката.
Преди време гледах интервю с един човек ,който каза че бройката на починалите всъщност не обхваща тези,които са починали примерно няколко седмици или месец/и след катастрофата. Та според него бройката ,която се дава не е много реална.
9
1
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 1 година
Днес,престанете с тия отявлени лъжи!Ние ,вашите читатели все пак живеем тук,не в Камбоджа или Вануату.За кого е полезно да пишете измислиците на Голия "Цар" Неграмотин,..за членството в корупционното брюкселско царство,за нарцисизма на един иддиот илинлично за,вашия джоб!Грозно е,и пошло!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На много места знаците си стоят и не са премахвани.
Този Алекси за пореден път говори глупости по телевизиите.
Този знак въобще не е повлиял върху броя на загиналите по пътищата.
7
2
 
2
 
! Отговори
auMqu преди 1 година
ami nie stanahme po malko s 20% ot katastrofi
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбирам защо всеки написал нещо по заръка на другаря Борисов го обявяват за експерт?!
5
1
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ситуацията на пътя.Пътищата същите,а колите станаха много.Колони които сами си регулират движението.Гладни фатмаци,криещи се зад знаците за ограничение,но няма как да минеш с 10км най много повече.Трябва да се правят нови пътища,а парите са откраднати.Мила родна картинка.Лошото е ,че ще става още по лошо.
4
0
 
3
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Как с 20% по-малко? Народе, стягай се и не се излагай! Не бива да губим надпреварата в статистиките!
3
0
 
4
 
! Отговори
Capital преди 1 година
си почти станали , а той ни говори за 70% спад !
За 2017 г. : До 27.09.2017 г.
Загинали - 462 души
Загинали през 2016 г. - 708 души
Загинали през 2015 г. - 708 души
Загинали през 2014 г. - 661 души
Загинали през 2013 г. - 601 души
Загинали през 2012 г. - 601 души
Загинали през 2011 г. - 657 души
Загинали през 2010 г. - 776 души
Загинали през 2009 г. - 901 души
Загинали през 2008 г. - 1061 души
Загинали през 1990 г. - 1567 души
източник: https://mvr.bg/
2
0
 
2
 
! Отговори
Grom преди 1 година
Пълни глупости. Нищо не ви пречеше знака - никъде нямаш обвързване, че като сложиш знак за камера, трябва да сложиш и камера. Или пък както се прави със стационарните камери - в не всяка кутия всъщност има камера.
Причини за положителното развитие в тази отрицателна статистика може да се търсят в събираемостта на глобите и повишената безкомпромисност по отношение на дрогирането, пиенето и шофирането без книжка, вкл. по отношение на връзкарите, донякъде на мутрите и т.н. немалък контингент.
1
1
 
9
 
! Отговори
Capital преди 1 година
''Мисля, че това повлия сериозно, защото ако тази тенденция продължи със спад около 20% загинали, предполагам, че към края на годината загиналите ще бъдат някъде със 70% по-малко отколкото миналата година", отчете експертът.

И това ми се води експерт !!!
Поскоро пълен *** !
Ими те вече 70% спрямо миналата година