Лъжата за помощ: Защо лекарка излъга, че няма оборудване в линейка?

Линейката, превозвала Спас Добрев била с оборудване, но...
27 сеп 2017 10:52, Петя Славова
69

В злополучния ден, когато Евелина Добрева, написала писмо до здравния министър, губи мъжа си, спешните екипи в София са били в намален състав - от 16 екипа на 12, обяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

"Първо да изразя съпричастността си и съжалението си за тази трагедия, която се е случила в семейството на госпожата. В този ден сме работили само с 12 екипа, имали сме няколко лекари, които са се разболели. Отзовали сме се на 275 сигнала. Изчислих го - на всеки 2 минути и половина е идвал сигнал към нас", разказа Сунгарска.

Още по темата

По думите ѝ в първия момент, в който се е освободила линейка, тя веднага е била пратена на адреса на Добреви.

В писмото на опечалената жена се казва, че линейката не е имала необходимата за спешни случаи апаратура за реанимация.

"Това е един много комплексиран за нас момент" - обясни говорителят на Спешната помощ - "За съжаление ни се случва от време на време болници да не приемат пациенти, които ние возим, без да имат основание за това. Нашата лекарка е казала на лекарите в "Пирогов", че няма оборудване само и само да оставят човека и да го хоспитализират. Всяка една линейка е оборудвана абсолютно изцяло и по стандарт", увери Сунгарска.

Тя благодари на Евелина Добрева, че в писмото си е отчела човещината и съпричастността на спешния екип, който се е отзовал на сигнала.

Посочи също така, че практиката, при която се вика Спешна помощ за случаи, които не са спешни, продължава. А това бави работата по отношение на онези, които наистина се нуждаят от незабавна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
21
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До м сестра маги 43 Сега поне можеш да си купиш всичко без връзки. Виж за останолото е същото като при соца. Без връзки си без работа , без добро здравеопазвани и за всичко друго за което се сетиш.
44
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, стига. Рибата се в мириса от главата. Редовите лекари вампири, а министърът целият в бяло. Точно ония по върховете доведоха здравеопазването до това положение. Как ще се измъкнем от това блато. Целта е благородна, но вървейки към нея не се превръщайте в куршум, а в сърце.
43
14
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо в други градове няма такива проблеми.Сега ще ви отговоряЗащото разликата в заплатите между София и провинцията е ужасяващаЕдно е да работиш за 800лв в град със средна заплата от 700лв.друго е в София при средна заплата 1400лв.Затова има само 16 екипа.
42
0
 
56
 
! Отговори
м сестра маги преди 6 години
ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ Е ТАЯ БЪЛГАРИЯ С ТОВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! ВСЕ ТРЯБВА ДА ТЪРСИШ ПОЗНАТИ ЛЕКАРИ И ТЕМ ПОДОБНИ ГИМНАСТИКИ ЗА ДА СТИГНЕШ ДОНЯКЪДЕ!В СИСТЕМАТА СЪМ И ЗНАМ РЯДКО НЕЩО Е КАТО ХОРАТА, ВСИЧКИ СМЕ ПОТЪРПЕВШИ С ИЗЛКЮЧЕНИЕ НА ОНИЯ ТАМ В ПАРЛАМЕНТА ТЕ СА ПРАТЕНИ ОТ ГОСПОД И ЗА ТЯХ СЕ ТРЕПЕРИ ДА НЕ ПУКНАТ!Е ТОВА Е ДЪРЖАВАТА НИ А НИЕ ПРОСТО ГИ ТЪРПИМ!
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така еНавремето в софия нямаша един милион таралясници 2-10 ръка отдавна описани като скрап на запад купени за по 1000 лв с кредит за 5 години да задръстват улиците.
40
5
 
19
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До mda 38 Правилно си постъпил човече.Вече има семейства с две и повече коли.Защо веднага на закарвате по леките случаи в спешна помощ? Да не се минете , а? Мизерници.
39
7
 
18
 
! Отговори
Така е преди 6 години
32 На времето линейките са идвали маментално. Да , ама те се телепортираха с комунистическа заръка.Пари на ръка не се вземаха ,защото ги беше страх, но селяните им караха продукти собствено производство. Иначе да дадат пари на ръка забрави.Мръсни и не поддържани болници , скапана апаратура , немърливи доктори ,липса на съвременни лекарства.Баща ми почина на 56 г. от неуки доктори от най елитните болници , зощото за 3 г. не му постовиха никаква диагноза.За кокво говорим?
38
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринСори *** си незапознат. Неосигурените особено малцинствта злоупотребяват с факта, че Спешната помощ е безплатна и ги викат и за газове в стомаха, за да не плащат. Отделно няма никаква нормативна база определеляща случая като спешен нито дежурните телефониски могат да свалят някаква начална ориентираща анамнеза. На база на това няма никакви глоби за заблуда или неправомерно ползвана помощ или хоспитализация. Бягат от болницата 1 ден преди изписването да не плащат при стандартен прием
37
2
 
31
 
! Отговори
mda преди 6 години
Не ми се пишеше, но ще споделя мое преживяване... Една неделна вечер майка ми беше много зле. Притеснението ми беше много голямо, нещата не изглеждаха на добре изобщо. обадих се на 112 да повикам линейка. Не знам дали има смисъл да допълвам че цялото семейство винаги е било здравно осигурено, но все пак ще го вметна. Когато описах симптомите губейки ценно време ми беше отговорено че НЕ СМЕ спешен случай. Закарах я сам до болницата и това и спаси живота, защото поне избрах сам болницата...
36
0
 
6
 
! Отговори
е да преди 6 години
До дон БазилиоЗнаем що за стока са.
35
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато шведите им бият шамари на тез дофторчета има хора които се възмущават! Е представете си че пациента беше швед родата и те шведи линейката зъкъснява 1 час и 20 минути. Пациента неможе да диша разкарват го от болница в болница докато пациента бере душа и накраят се преселва на онзи свят. Какво щеше да се случи с докторите линейкажиите и тем подобните ако пациента беше швед? Едвали щяха да са живи за да ги уволняват и да се обясняват! Когато някои пациенти раздават шамари заначи са прави!
34
1
 
8
 
! Отговори
дон Базилио преди 6 години
До дрън дрън Яка цензора и тук. Щото са ***.
33
0
 
15
 
! Отговори
дрън дрън преди 6 години
До форумните ***. Здравните вноски нямат отношение към линейките.
32
7
 
15
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Какво значи, няма как да се очаква да прецени дали ситуацията е спешна? Бива ли да сте такива аутисти всичките в мисленето си, бе? То бива да се паникьосва някой, но за *** симптоми, които позволяват стигането до болница с ЕЛЕМЕНТАРНО ТАКСИ, да викаш Бърза Помощ, защото не ти се дават пари и ги смяташ за мобилни безплатни лекарски услуги по домовете - Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Престъпление е срещу Вас и мен, за това, че отнемат правото ни на Спешна помощ, заради малоумието си.
31
6
 
38
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Навремето линейките идваха моментално независимо дали ги викаш по спешност или не. Няма как да се очаква от един обикновен човек да прецени дали ситуацията е спешна или не. Заради заграбените милиарди в здравеопазването се опитват да изкарат хората виновни, че звънят на спешна помощ. Ако министъра не може да осигури достатъчно линейки, да подава оставка.
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ЕЙ!!! ЧЕ АКО СПРЕТЕ ДА ГИ ПЛАЩАТЕ КВО ШИ ЯДЕМИ БЕ ЕЙ НИЯ ДОФТОРИТЕ?? НИЯ ВА ЛЕКУВАМА БА! ВИЖТИ КАК ГО ИЗЛИКИВУХМЕ ТОЗ НАПРАО ГО ПРАТИИМЕ У РАЙО. ШЕ НИ КАРАТЕ ОРА ДЕК НЕМОАТ ДА ДИШАТ МОЖЕ ЛИ ТЪЙ? НИЯ ТАКВИА ЗАДУШЛИВИ НИ ЛЕКУВАМЕ. НИЯ СМЕ ПО ТЪНКАТА ЧАСТ ТАМ ДЕТ САМО С ЕДИН ПОГЛЕД ПАДАТ ИЛЯДАРКИ! АМА ДЕ! ШЕ НИ КАРАТЕ БОЛНИ ОРА ВИЯ ДОБРЕ ЛИ СТЕ БА? КАРАЙТЕ НИ ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ А НЕ БОЛНИ!
29
4
 
23
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
А защо все още се регистрират въобще сигналите на НЕспешни случаи. Трябва да се налага глоба в големи размери за хора, които викат Спешна помощ за висока температура и сополив нос и *** маминки с паник атаки от диария на детето или кихане от полени.
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кво само се оправдавате . Това че всички в тази държава го обърнахте на печатница за пари . Нищо не става и от здравеопазване и правосъдие и която и да е инстутуция . Но важното е че шебека с кръвното дето не яде суджуци се подиграва с народа като всеки ден по медиите плямпа колко сме били добре и сме вървели напред , само че кое напред не е ясно
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е онази дебелата космата Кателиева да разясни..
26
8
 
22
 
! Отговори
Арети преди 6 години
Немарливостта на лекарите, эаради която умират невинни хора!!! Докога ще търпим това отношение от страна на лекарите, живеем в 21 век!!! Кой не се е сблъсквал с отвратителното отношение на лекари, медицински сестри и санитари!!!??? Къде отиде човечността!!!??? И колко от нас българите са се натъквали на свестни МЕДИЦИ???