Лъжата за помощ: Защо лекарка излъга, че няма оборудване в линейка?

Линейката, превозвала Спас Добрев била с оборудване, но...
27 сеп 2017 10:52, Петя Славова
69

В злополучния ден, когато Евелина Добрева, написала писмо до здравния министър, губи мъжа си, спешните екипи в София са били в намален състав - от 16 екипа на 12, обяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

"Първо да изразя съпричастността си и съжалението си за тази трагедия, която се е случила в семейството на госпожата. В този ден сме работили само с 12 екипа, имали сме няколко лекари, които са се разболели. Отзовали сме се на 275 сигнала. Изчислих го - на всеки 2 минути и половина е идвал сигнал към нас", разказа Сунгарска.

Още по темата

По думите ѝ в първия момент, в който се е освободила линейка, тя веднага е била пратена на адреса на Добреви.

В писмото на опечалената жена се казва, че линейката не е имала необходимата за спешни случаи апаратура за реанимация.

"Това е един много комплексиран за нас момент" - обясни говорителят на Спешната помощ - "За съжаление ни се случва от време на време болници да не приемат пациенти, които ние возим, без да имат основание за това. Нашата лекарка е казала на лекарите в "Пирогов", че няма оборудване само и само да оставят човека и да го хоспитализират. Всяка една линейка е оборудвана абсолютно изцяло и по стандарт", увери Сунгарска.

Тя благодари на Евелина Добрева, че в писмото си е отчела човещината и съпричастността на спешния екип, който се е отзовал на сигнала.

Посочи също така, че практиката, при която се вика Спешна помощ за случаи, които не са спешни, продължава. А това бави работата по отношение на онези, които наистина се нуждаят от незабавна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
53
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Ако бяхме всички лекари, които да преценят дали нещо е за спешна помощ или не, щяхме да умеем и сами да се лекуваме. По всички здравни сайтове, за различни здравословни ситуации, са описани различни симптоми. Навсякъде в тия сайтове призовават, дори и да не сме сигурни в симптомите, да не се притесняваме да викаме бърза помощ! Да не говорим, че не е нормално в двумилионен град, да има само 12 екипа...
4
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите-търговци на смърт.
3
11
 
38
 
! Отговори
11221212 преди 6 години
А защо тогава не се направи викането на линейка платено? Нека да се плаща по 50лв. на идване и така може би ще намалеят лъжливите повиквания. Обаче да се събира от всички, а не както досега бърза помощ да се ползва от хора без здравни осигуровки и без личен лекар.
2
3
 
58
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Наливат се милиони постоянно в здравната система,а уж пари все няма и системата ни убива,по гробищата вече няма места умират все по млади хора жертви на системата.....
1
0
 
89
 
! Отговори
Момо преди 6 години
А защо се налага да лъжат след като болниците да задължени да приемат спешните случаи? Проверка започна ли? Не?! Защо?