В един кадър: Историята на една легенда, която си тръгна от България

Защо Наим Сюлейманоглу си тръгна дни след срещата с Тодор Живков?
36

8180 гледания   |  Още видео
Новината за влошеното здраве на Наим Сюлейманоглу отвори път на стари спомени, свързани с легендарния спортист.
Още по темата

Един от тях е снимка, направена през 1986 г. от фотографа на Investor Media Group Олег Попов - тогава млад фоторепортер в БТА, на която е запечатана срещата между Тодор Живков и Сюлейманоглу.

"Бях започнал да давам дежурства. Дежурства означава една седмица да си с костюм и да чакаш да се обадят, за да отидеш да снимаш нещо, свързано с първите ръководители на държавата и партията. В един момент звънят от ЦК и казват: "Искаме фоторепортер до половин час в сградата". Естествено, дежурната кола ме взима, ние сме в ЦК. Качват ме горе и ме вкарват в кабинета на Тодор Живков и вътре заварвам Тодор Живков, който стои сам. Няма никой друг", разказа Олег Попов пред Bulgaria ON AIR.

Учудването му било голямо, тъй като на подобни събития обикновено се изпращали няколко фотографа - от БТА, от националния архив, личния фотограф на Тодор Живков и от Българската телевизия.

"Очевидно, това беше бързо направена PR акция, защото единственият човек, който бе в кабинета, бях аз", добави Попов.

Малко след това влиза и Наим Сюлейманоглу. Двамата с Тодор Живков се ръкуват, разговарят, а две седмици след срещата им щангистът бяга от България.

"Фактите около тази снимка са, че това момче е един голям спортист, уникален спортист. Той просто е създаден за вдигане на щанги. Ако не беше Възродителният процес, този човек щеше да направи три олимпийски титли за България. Аз съм убеден в това. Както се разбра, след 90-та година той говори много обстойно за това защо е избягал. Той е бил изключително обиден", анализира прочутият ни фотограф.

Събеседник по темата бе и Красимир Ангелов - редактор в Dnes.bg, който добави: "Истината е, че Сюлейманоглу далеч няма лоши чувства към България, въпреки първите години. Дори напротив - често се връща почти всяко лято в България. Част от най-големите му приятели са точно българските щангисти от 80-те години и той не един път го е казвал".

Според Ангелов, загрижеността на Турция за състоянието на спортиста е нормална и обяснима с това, че през 1987 година Сюлейманоглу става първият олимпийски шампион на Турция от 20 години към тогавашна дата.

Именно роденият в България щангист представя Турция на най-високо ниво по време на Олимпийските игри.

"Той е истинска легенда, не само на щангите, не само в Турция, а по принцип на целия олимпийски спорт. Трябва да отбележим, че има единствено 4-ма щангисти, които са станали трикратни олимпийски шампиони и първият е Наим Сюлейманоглу", поясни Ангелов.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълъг е списъкът на избягалите в чужбина атлети и хора на изкуството. Олимпийските игри са най-подходящи за целта. Достатъчно е да споменем Навратилова, Команечи, Нуреев, Баришников, Протопопов, Белоусова.И естествено- всички по политически причини и несъгласие с режима,че как иначе.Наим не е изключение с т.нар. възродителен процес.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази изсмукана от пръстите,смешна статия?Все едно ние не знаем кой е Наим Сюлейманов,та чакаме Попов и Ангелов да ни кажат?Наим беше гордост за цяла България,ей такива спортисти създаваше тогавашната ни спортна и държавна система.Не беше само той,имаше и други.България всяка година беше пета по брой медали от олимпийски спортове,след СССР,САЩ и двете Германии!Само че сега това не се говори,крие се, и се неглижира.За да не сме горди българи,а атлантически бройлери!
27
8
 
5
 
! Отговори
фен на щангите преди 1 година
Винаги ще си остане големият българин Наум Шаламанов!
26
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
"през 1987 година Сюлейманоглу става първият олимпийски шампион на Турция"
не 1987, а през 1988 в Сеул беше
25
13
 
9
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Абе, самият факт, че българската федерация по вдигане на тежести не му попречи да се състезава за Турция, говори предостатъчно. А, тук не се спряхте да го хулите, като родоотстъпник. Той сигурно за това се е и пропил човека. Че се е наложило да бяга в Турция от родината си. И стига вече с тоя възродителен процес... Много турци съм познавал, които нямаха нищо против българските си имена. Това са глупости.
24
9
 
14
 
! Отговори
1971 преди 1 година
Наим винаги е бил турчин и такъв ще си отиде.Да е жив и здрав нашия турчин който избяга в Турция и спечели много медали.
23
7
 
20
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Уважавам македонците защото са много точни във всяко отношение.Работя с македонци,сърби,българи и турци.Само от българин съм видял зло.
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука е пълно с националисти ! Не бъркайте това което сте с думата патриоти , вие нямате нищо общо с патриоти ! Вие сте едни прости националисти , тъпи ко п е ле та!
21
10
 
17
 
! Отговори
Прав е ЧЕРИ преди 1 година
Всичко , което е писал # ЧЕРИ е самата истина и това го знае всеки от бившия Кърджалийски окръг . Не само му дадоха лада , но и шофьорска книжка. На шофьорския изпит си е пристигнал с подарената лада , трима старшини моментално са му решили листовките и с пожелание "Всичко най-хубаво другарю Шаламанов" са му казали след обед да мине да си вземе книжката.Не знам с какво България заслужи това предателство.
А "статията" си е просто съчинение по картинка с автобиографична насоченост, но не на Наим .
20
4
 
3
 
! Отговори
Smej преди 1 година
Питах колко олимпийски златни медала имат България и Турция. Минусите означават, че на провокаторите тук не им се говорят истини. Айде един голям минус на вас за днес, че имам работа.
19
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много грозни коментари.И какво като се е самоопределил като турчин .
Какво лошо има в това. Да се отрече от кръвта ли искате ? Смешници .
Всеки човек има право на самоопределение.Проблемът е във вас и мисленето ви .
Българите явно наистина не заслужават някой да вдига щанги заради тях.Правилно е постъпил като е заминал там където ще го уважават.Ма вие и Пулев не уважавате и Стоичков и Бербатов и Роналдо освирквахте. Такова си ви е племето .
Казва ви го човек който се самоопределя като македонец
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало автора на статията - подзаглавието на статията трябва да отговаря на съдържанието.
Това дори не е статия, дори се съмнявам и в малкото разказано, което е и безинтересно.
Между впрочем - Т.Живков стоеше чинно и раздаваше апартаменти и коли на всеки спечелил медал за Р.България .Така че по-кротко и по-точно. Ако има нещо напишете, ако не - недей.
На Наим - пожелавам здраве и дълъг живот.
17
8
 
11
 
! Отговори
smej преди 1 година
Наим е велик спортист. Но нека всеки, който истински се интересува от спорт провери колко златни медала е спечелила България на олимпийски игри и колко Турция. Това са факти. Да уважаваме добрите спортисти.
16
15
 
19
 
! Отговори
баста преди 1 година
Ма, бил "обиден". И ние българите сме обидени от насила наложеното ни 500 годишно "съжителство" с османците.Писна ми от тези смешни вопли на потурнаците.Изтъркаха се вече.
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам никаква "драма"от това,че един спортист е емигрирал в Турция след като се е определил за турчин.Всеки който се самопределя като такъв спокойно да последва примера му.Какво като се е родил в България?
14
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога ще ни занимавате с един предател. Да велик спортист, но предаде родината си. Не е важен повода важна е постъпката. Не оправдавам смяната на имената , но се прави от мухата слон. Много българи със сменени имена не си върнаха старите имена когато им беше позволено. Това са политически инсценировки.
13
19
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Стига сте ни занимавали с този предател !
Човек може да живее в различни държави, може да е от всякакъв етнос и религия, но човек има една родина.
Този предаде своята !
И не, защото е предпочел да живее в Турция. Това е негово право.
Предател е, защото България го направи спортист и шампион, а той позволи на друга държава да го използва за пропаганда срещу България.
Голям шампион, но малък човек не само на ръст ...
12
8
 
22
 
! Отговори
smej преди 1 година
Много хора с качества остават неоткрити. Без да се обиждате, но ако Сюлейман се беше родил в Турция нямаше да успее. Той донесе ПЪРВИЯТ олимпийски златен медал на държавата, защото турският спорт беше изостанал в сравнение с българският. После турците се заеха здраво и постигнаха много успехи. Но Наим го създаде българската школа.
11
4
 
11
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 1 година
До анонимен 7
"Българите са такова долно племе..."

Братле, явно здравата си закъсал. Я със здравето, я с парите, а по тънката част.
Не се отчайвай! Не се оставяй!
Вземи се в ръце!
Животът е пред теб и ще е такъв, какъвто сам си го направиш.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
До Smej
"Но истината е, че ако не бяха щангите на социалистическа България героят на Турция щеше да е само един физически феномен - нисък и як да товари бали в ТКЗС то."

Колега, един човек ако е успешен по принцип, няма значение, къде ще си покаже успеха...Та искам да кажа такива хора, като Наим... Където и да се родят, щяха да успеят, според мен! Все някой щеше да ги забележи!