Цацаров отчете: Присъдата на Сундберг е унижение!

Проблемът обаче не е в съдията, а в закона, смята обвинител №1
Обновена: 29 сеп 2017 06:55 | 28 сеп 2017 20:00, Красимир Ангелов
90
Цацаров отчете: Присъдата на Сундберг е унижение!
Снимка: БТА

Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка, е несправедлива, отсече главният прокурор Сотир Цацаров пред български журналисти в Брюксел.

Още по темата
“Когато престъплението бе извършено, прокуратурата предприе най-твърдите мерки, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. По същия начин реагирахме и когато български гражданин прояви хулиганско поведение срещу незрящи словашки туристи. От тази гледна точка прокуратурата е изпълнила своите задължения”, уточни обвинител №1.

Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи, трябва да сме съвсем честни, на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо - в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева.

Следователно тази присъда е безкрайно несправедлива и унижаваща за гражданите и правосъдието, но не защото прокуратурата и съдът са допуснали това. Причината е проста - такъв е законът. Ако някой трябва да се замисли, мисля че са най-малко колегите юристи в парламента и въобще хората в парламента, смята Цацаров.

По думите му повишаването на санкциите за такива престъпления ще избегне задължителното освобождаване от наказателна отговорност. “Не корете съдията, той е приложил закона, свършил си е работата. Най-лесно е да се критикува съдията. Нека случаят стои като голяма въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от корекция в тази насока”, коментира Цацаров, цитиран от БТА.

Главният прокурор се срещна в Брюксел с еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Йоурова и с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

След нея стана ясно, че следващият доклад по механизма за сътрудничество и проверка трябва да излезе около 17-20 ноември. Цацаров уточни, че информацията е от мисията на Европейската комисия, която е била в София преди два дни.

Целта е докладът да не съвпада с началото на българското председателство на ЕС, но същевременно да бъде достатъчно ясен и обективен, добави главният прокурор, цитиран от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
9
 
! Отговори
Папа Том преди 6 години
Цацата да не е завършил Натфиз? То е ясно че има бутнато нещо под масата!
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков ни ритаха родните милиционери. Сега сме член на ЕС и вече в главите ни ритат цивилизовани еврограждани. И в двата случая-безнаказано.
42
4
 
20
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Ааа ясно! Разбрах 2 неща:1. Съдийте не били виновни! В никой случай. Някой друг бил. Те съдят, но когато има неадекватна присъда някой друг е виновен т.е "кой ми *** в гащите".2. За опит за убийство се налагало глоба? И то в размер до 5 хил. лв.Всичко е ясно, разбрах!
41
5
 
8
 
! Отговори
До №29 преди 6 години
До Шведски ритникЗа теб - български ритник в провисналия дирник! Радев е избран с болшинството от българския народ и това е ЕДИНСТВЕНИЯТ му добър избор! Как бързо намирате да клъвнете, пепелянkи!
40
1
 
2
 
! Отговори
Бако преди 6 години
Както се раздават ритници и крушета навсякъде и по всяко време у секо село затвор да има ,няма да стигнат!
39
4
 
16
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Цацата е прав! КАТ може да те прати в затвора и да ти вземе колата за 10 лв неплатена глоба, а за удар в лицето, което може и да те убие - финансова санкция? Пълно безумие.
38
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше повдигнато обвинение за опит за убийство,присъдата щеше да е друга.А жената можеше и да умре при този ритник.Ритната е в жизнено важен орган - в главата,така че г-н Цацаров,не ни омайвайте с подобни приказки за "съвестно свършена работа".Нито прокуратурата нито съда са си свършили работата така както трябва.Нито пък адвоката на пострадалата..Претупали са я,за да им се маха от главата.
37
3
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Помним, ти тогава ядеше български хляб, сега пак ядеш бългаски хляб, ти помниш ли?
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На шведа трябва да му платят нанесените вреди от незакономерното задържане, на Радев да му платят комисионните от сделката с Грипените, така е редно!
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съпруга на въпросната госпожа беше ударил един як бой на шведа,щяха да го осъдят ефективно да лежи в затвора от три до пет години!
34
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев и Цацата са жена и мъж! Вечна дружба и горчиво!
33
1
 
14
 
! Отговори
Папа Том преди 6 години
Цацунката не пропуска щом е за кръчмарска свада обаче на ония с милионите и милиардите ги пази като майка орлица
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е избран от народа! И какво - нищо не зависи от него, само да харчи народни парички, само да консултира рашките, да налага сделките на съвецките си другари и да закопава България
31
2
 
9
 
! Отговори
Папа Том преди 6 години
Цацунко дай да дигнем и наказанията за милиционери, пуркурори и власт имащи тройно а ??? И да им разследват имането до 9 то колено всяка година.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза, че законадателната власт куца. Това е парламента, народното събрание, депутатите. Тези хора са избрани от народа. Значи народа куца. Нещо не ми се вярва народа да куца. Власта разваля хората. Депутатите имат власт. Те са развалени. Доверието в парламента е най - ниско в сравнение с други институции.
29
4
 
6
 
! Отговори
Шведски ритник преди 6 години
Радев иска шведски самолети и шведски туристи - да не ги ядосаме шведите - добре са дошли да ритат в лицето българи, колкото си искат
28
1
 
11
 
! Отговори
Папа Том преди 6 години
Цацата много квака но с какви пари си нареди хотела на Белинташ мълчи като риба
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е виновен!
26
11
 
5
 
! Отговори
boiko преди 6 години
В никоя разита, правова държава никой не би си позволил да коментира пръсъдата на съда! Пък бил той и главен прокурор! Решенията на съда и присъдите се изпълняват! Те не се коментират!
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли още по-унизително мафиотът Бойко Борисов и мафиотът Цацаров всеки ден да ни подритват всички, като кучета и да ни се правят на шефове?