Цацаров отчете: Присъдата на Сундберг е унижение!

Проблемът обаче не е в съдията, а в закона, смята обвинител №1
Обновена: 29 сеп 2017 06:55 | 28 сеп 2017 20:00, Красимир Ангелов
90
Цацаров отчете: Присъдата на Сундберг е унижение!
Снимка: БТА

Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка, е несправедлива, отсече главният прокурор Сотир Цацаров пред български журналисти в Брюксел.

Още по темата
“Когато престъплението бе извършено, прокуратурата предприе най-твърдите мерки, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. По същия начин реагирахме и когато български гражданин прояви хулиганско поведение срещу незрящи словашки туристи. От тази гледна точка прокуратурата е изпълнила своите задължения”, уточни обвинител №1.

Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи, трябва да сме съвсем честни, на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо - в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева.

Следователно тази присъда е безкрайно несправедлива и унижаваща за гражданите и правосъдието, но не защото прокуратурата и съдът са допуснали това. Причината е проста - такъв е законът. Ако някой трябва да се замисли, мисля че са най-малко колегите юристи в парламента и въобще хората в парламента, смята Цацаров.

По думите му повишаването на санкциите за такива престъпления ще избегне задължителното освобождаване от наказателна отговорност. “Не корете съдията, той е приложил закона, свършил си е работата. Най-лесно е да се критикува съдията. Нека случаят стои като голяма въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от корекция в тази насока”, коментира Цацаров, цитиран от БТА.

Главният прокурор се срещна в Брюксел с еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Йоурова и с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

След нея стана ясно, че следващият доклад по механизма за сътрудничество и проверка трябва да излезе около 17-20 ноември. Цацаров уточни, че информацията е от мисията на Европейската комисия, която е била в София преди два дни.

Целта е докладът да не съвпада с началото на българското председателство на ЕС, но същевременно да бъде достатъчно ясен и обективен, добави главният прокурор, цитиран от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като бъдещ юрист мога да ви кажа че има начини шведът да бъде съден по-сурово, но тук въпросът е че човека е заможен и си е платил предварително. Не се заблуждавайте, правото си е наред, корумпираната правораздавателна система не е.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е кви са тия закони български,които се променят по пет пъти в годината!Явно законотворците са шкарт!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цацаров, освен да квичиш като *** на подарения ти пост, друго не правиш. Поредното прасе на крадена заплата от народа се прави на отец. Ти си същата жалка история като оня.
21
4
 
5
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Да, унижение е. Но в сравнение с главен прокурор като тебе е детска шега.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските власти НЯМАТ лигитимност след като не защитават гражданите си в България! И оправданията за липса на справедливост на тия престъпления са криминални а НЕ групова недостатъчност, ченгетс, съдии, и дупедавти всичките излизат с жалки оправдания от битов тип! Гнусен саботаж!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз лично се учудих как не и счупи врата с този ритник,здрава се оказа жената,явно прокурора е за е..не задето не повдигна обвинение за опит за убийство
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е осигурил сделката с грипените, покрай нея всички шведи да си ритат в лицето българи, колкото си искат - гаранция от президента нищо няма да им се случи
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в същото време човекът-путинова-марионетка Иво Хр. Петков чете ли, чете шифрограми, чете и препраща в Масква
16
0
 
7
 
! Отговори
джони преди 6 години
До Анонименточно за това трябваше май да го дадем да го съдят в швеция
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека-самолет да се намеси! Или той е само една безгласна буква, от която нищо не зависи, а само да харчи народни пари, софри, хотели, секретарки, мезенца, кюфтенца
14
0
 
7
 
! Отговори
anon преди 6 години
ами унижение е. той сигурно повече е платил на туристическата агениця за почивката си. ама така е... като наказанията не зависят от доходите на подсъдимия. къде беше страната където един милионер беше глобен 100 хил. за превишена скорост. как иначе ще се поправи. 10лв за един са 100лв за друг.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората ги изкарват тия пари само за час...
12
1
 
6
 
! Отговори
johney преди 6 години
рече... и си изми ръцете
11
0
 
4
 
! Отговори
Видео терор има преди 6 години
Експериментирана е нова нагло престъпна видео терористична обемно проникваща техникаПодобна техника уврежда милиони деца в училища и детски градини ЦАЦАРОВ не взема меркиН а записи с е вижда обсебен от проникнал грамов убиец човек..Вчера наблюдавахме жесток побой между обсебени от видео терористични камери ученички на центъра на Летница.Кога ЦАцаров ще вкара в затвора нагли терористи на власт закупили и монтирали ЗАБРАНЕНА ПЕДОФИЛСКА И ВИДЕо ТЕрор техника..Увредени са всички деца
10
1
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Цацаров, ще ти дърпам ушите. Това не е унижение, а гордо европейско членство. Ние демонстираме толерантност и разбиране към шведският брат от голямото ни европейско семейство. Няма да правим на въпрос едно леко подритване с крак в главата на жената.
9
1
 
19
 
! Отговори
Fan преди 6 години
Жалки ***, закона все ви е виновен на вас..за обида на някой наскоро дадоха 30000лв глоба защото видите ли били нанесени тежки психически травми на обидения...излиза че за физическите травми е доста по-евтинко
8
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Аз знам до кога този случай "ще стои като голяма въпросителна пред колегите юристи в парламента".До като не се намери някой швед да нарита един от тези ковачи на закони.Тогава много набързо ще се заемат с корекцията на Наказателния кодекс.Чакаме го с нетърпение този швед.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цели 28 години не ви ли стигнаха да реформирате законите? Защо поне не оставихте старите закони на ТОДОР ЖИВКОВ? Онези закони бяха по добри от Германските. Онзи като ритна жената по стълбите в Германия занете ли колко го осъдиха? Незнаете? Е как да незнаете бе почти 3 години ефективна и да заплати обезщетение на пострадалата! А вашите съдии този дрогирания го осъдиха на половин негова заплата! Та он се спука от смех бе! Ако беше ритнал камериерка в швеция щягха да го спукат от затвор и глоба бе!
6
6
 
7
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 6 години
Сега има банани и тоалетна хартия за коледа и много чалга щведите са наши приятели защото сме в ЕС и тряба да сме толерантни да живее демкрацията и капитализъма.
5
1
 
19
 
! Отговори
Автогара за запад преди 6 години
И вие сте унижение.