Протест: "Не" на задължителната забавачка за малчугани

Над 50 организации с отворено писмо до управляващите
17
Протест: "Не" на задължителната забавачка за малчугани
Снимка: архив Булфото

Родители се обявиха срещу идеята за задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца. От просветното министерство обявиха, че ще инициират законодателни промени за въвеждането й.

Около 50 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и депутатите, за да протестират срещу това, че мнението им се игнорира.

Те посочват, че според Конституцията на България задължително е единствено училищното образование и че отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите и държавата не може да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.

Според организациите задължителната забавачка за 4-годишните нарушава и редица международни спогодби, по които България е страна. В тях се казва, че семейството е водещо за начина на образоване на своите деца.

"Неправомерно е да се наказват с глоби родители, които са намерили начин да осигурят подходяща семейна среда и искат да се погрижат за развитието на детето си в предучилищна възраст", пишат в писмото си протестиращите.

В него се казва още, че проблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система няма как да бъдат разрешени чрез принудителното разширяване на нейният обхват.

Представителите на родителските и граждански организации призовават управляващите да отхвърлят въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, за организиране и провеждане на широк обществен дебат по темата и становище от страна на институциите по повдигнатите проблеми.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Социализацията е всъщност изолация. Децата спират да комуникират с други групи, освен с онези, с които са затворени заедно. Дори ученици от по-горни или долни класове са им неприятни за общуване, чужди. Всъщност, те не желаят да общуватнито с родители, нито с роднини, нито с никой. Извън училище обикновено са нетърпеливи да влязат в чат помежду си. Освен това развиват субкултура, от която не могат да излязат цял живот и не могат да възприемат никакъв друг поглед за живота.
15
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Време е да се разделим с болшевизма. Което означава една група от хора да наложат мнението си за живота на друга група от хора. Чета мнения, все едно всички трябва да постъпваме еднакво. В демократичните държави за и против определен тип обучение, домашно, градина, се води само за да избереш най-подходящото за себе си и през ум не им минава, че идеята е да решиш за всички. Каквото мислиш за правилно, прилагай го в семейството, а какви ще станат другите деца, не бери грижа, защото има кой.
14
1
 
1
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
До 11
Ти някъде в коментара ми да прочете, че съм против градините? Или тия като теб, които са ги посещавали, са ви научили там да разбирате прочетеното така както ви отърва?
А дали мога или не мога да си пускам асансьора, нито има как да знаеш, нито ти влиза в задълженията. Гледай си там невзрачните ангажименти и мисли - не само да ми драскаш като папагал! То пък що ли като...
13
2
 
7
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Направо, децата да се взимат от майката веднага след раждането и да се включват в редиците на Hitlerjugend (или Boykojugend, Kurneliajugend, Volenjugend ...) и да се отглеждат от държавата. Така те ще растат дисциплинирани и с преклонение ще следват повелите на вожда и учителя на българския народ.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една гледна точка на ромите е добре да има детска градина, поне ще ги изкарат от махалите и от малки ще свикнат с училището. Но и аз като родител на малко дете не ни се иска да го пусна с ромчетата в детска градина, за да ги облагородяваме. И тук ще стане като в белия свят държавните училища са за всички, който има пари ще си праща детето на частно.. Лошото е след частното къде ще ги пращаме?! - в германия и швейцария
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Те,"тъпанарите",като теб,затова днес не умеят да си пуснат асансьора в някоя сграда ,като отидат в Западна Европа,защото не са посещавали детската градина преди първи клас,най-малкото.Модерните средства за обучение и възпитание чрез игра,в детската градина,подготвят децата за съвременния живот.В този процес участват не само те и възпитателите,но и родителите.У нас няма пари да се оборудват детските градини с актуални материали и възпитанието не се провежда правилно.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семейството е водещо за начина на образоване на своите деца и със задължително предучилищно образование,което подготвя децата за първи клас,защото правилното възпитание и обучение ,се провежда в тесен контакт с родителите.Обучението в детската градина,дори само годината преди първи клас ,е много полезно за подраствашите,защото ги социализира,прави ги част от обществото чрез контактите помежду им,тези с учителите и непрекъснатото уастие на родителите в този процес.
9
3
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Пак някой прибира някакви пари... Образователната система не е ОК в момента. По-големите си спомнят какво се учеше в началното училище. Сега искат от първокласници да решават уравнения с едно неизвестно. Е в трети клас тригонометрични задачи ли ще имат? То по тая логика дай в осми клас да решават интегрални и диференциални уравнения...
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С оглед на честите новини за тормоз на дечица в градините, всеки трябва да може да направи своя избор.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** идея. Ако семейството може да си позволи да си го гледат и на училище от 6 годишна възраст. По добра от семейната среда няма, стига да го гледат с желание. Това е личен избор на всяко семействот и би трябвало да остане такъв.
6
5
 
17
 
! Отговори
Надето преди 1 година
Абе хора,те не го правят,защото са загрижени за децата,а за да принудят родителите да плащат на частните дц.Подхвърлят някаква идея знаейки,че няма как да стане,защото места в общинските дг няма.Иначе всеки е съгласен,че децата трябва да бъдат сред връстници за да се научат да общуват.С принуда обаче няма как да стане...
5
1
 
21
 
! Отговори
И други протестираме преди 1 година
Но по друг повод.
Не сме съгласни и тази забавачка да е поредният безплатен бонус за един точно определен етнос. За тях тази тя трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, за да се научат децата им да говорят български език и да спазват елементарните норми на поведение, но родителите им ДА ЗАПЛАЩАТ тази услуга!
Ако нямат пари, ще отработват!
Дискриминация спрямо всички останали ще бъде, ако насила ни накарат да плащаме затова, че някои не си правят труда да научат децата си да говорят и
да се държат нормално!
4
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детето може да не умее да говори, може да има някакъв физически недъг, каквото и да е , затварянето в семейна среда ще задълбочи проблема. Малките деца са отворени за общуване, в група от двайсетина все ще си намери приятелче.
3
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семейството не може да научи децата да общуват с много други на тяхната възраст.
Децата е правилно да са наясно, че животът не се върти около тях, от малки трябва да бъдат приучавани да се съобразяват с околните и да решават самостоятелно конфликтите си с тях. Задължителното обучение от 4-годишни категорично трябва да има и заради турскоговорящите.
Ако на богатите им се позволи да си гевезят децата с гувернантки, на другия полюс са изоставащи и изоставени в интелектуалното си развитие деца.
2
0
 
15
 
! Отговори
редник преди 1 година
С 1000 думи може да станат депутати , министри или политици !
1
5
 
20
 
! Отговори
Molly преди 1 година
Заложено е в тази остаряла и неработеща система всяко 3- годишно дете да говори 1000 думи.Мда,не само ги поставят под общ знаменател, пренебрегвайки ярката индивидуалност на всяко дете,но и искат нещо невъзможно.Излиза,че всяко дете е със забавено развитие,защото няма как на 3 години да знаят 1000 думи.