Протест: "Не" на задължителната забавачка за малчугани

Над 50 организации с отворено писмо до управляващите
28 сеп 2017 21:15,
17
Протест: "Не" на задължителната забавачка за малчугани
Снимка: архив Булфото

Родители се обявиха срещу идеята за задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца. От просветното министерство обявиха, че ще инициират законодателни промени за въвеждането й.

Около 50 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и депутатите, за да протестират срещу това, че мнението им се игнорира.

Те посочват, че според Конституцията на България задължително е единствено училищното образование и че отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите и държавата не може да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.

Според организациите задължителната забавачка за 4-годишните нарушава и редица международни спогодби, по които България е страна. В тях се казва, че семейството е водещо за начина на образоване на своите деца.

"Неправомерно е да се наказват с глоби родители, които са намерили начин да осигурят подходяща семейна среда и искат да се погрижат за развитието на детето си в предучилищна възраст", пишат в писмото си протестиращите.

В него се казва още, че проблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система няма как да бъдат разрешени чрез принудителното разширяване на нейният обхват.

Представителите на родителските и граждански организации призовават управляващите да отхвърлят въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, за организиране и провеждане на широк обществен дебат по темата и становище от страна на институциите по повдигнатите проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.