Вдигат минималните прагове с 3.9% за 2018-а

Бисер Петков: Решението е нежелано, но единствено възможно!
28 сеп 2017 18:11,
12
Вдигат минималните прагове с 3.9% за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

Минималните осигурителни доходи за следващата година ще бъдат административно увеличени с 3,9%. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бисер Петков отбеляза, че за него това е най-нежеланото решение, но единственото възможно на този етап.

Той смята, че предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи е балансирано, като се вземат предвид актуалната макроикономическа рамка за следващата година и насоките на финансовото министерство при разработването на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 година, които вече са предоставени на министерствата.

Бисер Петков уточни, че административно увеличение на минималните осигурителни доходи, което предлага, е базирано на прогнозата за ръст на средния осигурителен доход, който за догодина е 6,4%, и на базата на прогнозната оценка за темпа на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени - 1,4 на сто.

Като се приложи и швейцарското правило, което се ползва за осъвременяване на пенсиите, се получава предлаганият процент на нарастване на минималните осигурителни доходи. Темпът на нарастване е съобразен и с прогнозния ръст на икономиката за следващата година - реалният ръст на БВП е също 3,9%, отбеляза министърът.

Социалният министър припомни, че процедурата по договаряне на новите осигурителни доходи за втора поредна година не се осъществява поради отказ на национално представителните работодателски организации да участват в договарянето. В тази ситуация министърът на труда и социалната политика е длъжен да предложи административно решение, посочи Петков.

Министърът напомни и че миналата година нямаше административно повишение, а увеличението беше на тези позиции, които бяха на минимална работна заплата. Средното увеличение беше с 2,6% заради увеличението на минималната работна заплата.

Той уточни също, че ако праговете не бъдат повишени административно, в над 60% от дейностите те ще останат под минималната работна заплата.

През миналата година работодателските организации отказаха участие в преговори за МОД за 2017 г. Бизнесът иска държавата да насърчава основно колективното трудово договаряне на фирмено и браншово ниво, вместо административно налагане на нови нива на минималните осигурителни доходи.

Организациите искат и да се предприемат допълнителни мерки, в т.ч. на промени в трудовото и осигурително законодателство, за повишаване на мотивацията на работодателите и осигурените лица, на контрола и противодействие на недекларирания труд.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Дори БСП не можеха да поискат по-добро увеличенине. Тяхното предложение беше за заплати над 10 хиляди да има по-високи данъци. ГЕРБ искат повече данъци от всички работещи над минималния праг.Както винаги в българската политика: "Десните" партии правят лява политика, пък "Левите" правиха дясна политика(плосък данък и сие)
9
0
 
3
 
! Отговори
Търпение до преди 6 години
Хайде сегашните некадърници, давайте пример как се унищожават хора работили цял живот, за да крадете...Следващото поколение гледа и ще ви остави на улицата без никакви пенсии на много по-млада възраст, кой каквото направи, на себе си и на близките си го прави
8
0
 
3
 
! Отговори
Tapkaniaslani преди 6 години
Petkov i Porojanov na besilkite.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно - ще доят работодателите. Но, въпросът е какво реално ще получат работниците след като държавата "плати сметката" на онези с 20те заплати по случай пенсиониране?
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само да знаете какво още ви готвят , не ви го казват , че ще вземете да получавате нервни кризи и припадъци .
5
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименДа не стане само накрая да няма какво да смъкваш, че тогава наистина ти е спукана работата ...
4
0
 
18
 
! Отговори
селски кръчмар преди 6 години
Спиралата на фалита се въртиии..въртии..няма кой да бачка..няма икономика..само разходи..та те така
3
0
 
20
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Да кажат МРЗ с колко ще я вдигнат от 2018 г.?
2
0
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Колко много ще вдигнат!!! Не е за вярване просто!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема а се плашите! Хазната е ошушкана като селси хамбар! Та поради таз причинка ше требе да ви съдереме оше една кожичка! Кво са за вас некви си 4 % та вие сте богаташи бре. Я вижте кви коли карате кви къщи имате кви екскурзии си правите ква храна ядете контейнерите чистачите несмогват да ги изчистят от отпадъците които хвърляте. Та вие сте по богати от мен бе ТИКВОНИИ ВЕЛИКИ! аМА ДАЖЕ ВИ Е МАЛКО ШЕ ТРЕБЕ ДА ВИ ИЗМИСЛИМ ОШЕ НЕШО ДА ВИ СМЪКНЕМ ОШЕ НЕКОА КОЖИЧКА! немое така да сте по богати от мен