Възрастните искат скок на пенсиите, готвят протести

Национален митинг е насрочен за 19 октомври пред НС
34
Възрастните искат скок на пенсиите, готвят протести
Снимка: архив, БулФото

В навечерието на деня на възрастните хора - 1 октомври, българските пенсионери поискаха незабавно преизчисляване на пенсиите и бързо приемане на Закон за възрастните хора, който вече е внесен в парламента.

"Ние имаме право на пенсии, покриващи жизнения минимум, здравни грижи в съответствие с възрастта, клубни помещения за социални контакти, почитане на професионалната компетентност на възрастните хора. Всичко това ще защити правото ни на достоен живот с всички законови средства", каза Валентина Николова, председател на най-големия у нас "Съюз на пенсионерите 2004“.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, пенсионерите ще организират протести в цялата страна, предаде БНР.

За 19 октомври пред Народното събрание е насрочен национален митинг. Пенсионерите заплашиха, че ако не получат увеличение на пенсиите чрез преизчисляване на стаж и възраст, ще протестират и по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Вицепремиерът Валери Симеонов припомни след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че от 1 октомври минималната пенсия става 200 лева.

Той допълни, че увеличението ще засегне около 820 хиляди пенсионери, което е около 40 на сто от тях, съобщи БТА.

В отговор на питане какъв ще е размерът на минималната пенсия за следващата година, вицепремиерът каза, че най-рано може да даде отговор на този въпрос в навечерието на обсъждането на бюджета за следващата година. По думите му трябва да се анализират възможностите как да растат всички пенсии през следващата година.

"Това е ангажимент, поставен в предизборната програма", допълни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: пенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за заплати защо няма протести
23
0
 
4
 
! Отговори
сега преди 6 години
На крак,пенсионери! Да протестираме на 19, да протестираме и в първия ден на прословутото председателство`!!!
22
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
Колеги пенсионери,нека протестираме,в първия ден на европейското председателстване на България,ефекта от нашия протест,ще бъде по-голям.Чиновниците от ЕС,ще видят истинското лице ,от управлението на герб-комунисти,които,за 3 непълни мандата,докараха,страната,до просешка тояга.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните пенсионери,заедно с техните родители изградиха това,което днешните управници,политици и бизнесмени,не могат да окрадат вече 28 години!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук ефенди не иска стари хора у нас, иска всички да са изпукали за да не му гризат бюджета. Парите за тези самолети ще е по-добре да се дават за пенсии, защото с 4 или 6 самолета какво ще браним? Кой ще ни напада? Или цялата битка е някой да се докопа до комисионните. Няма държава като на Суджука в която така безмилостно да се изтребват старите хора! Изритването му от властта отдавна е задължително!!!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези беззъби протести.Искайте директно оставка на корумпираното правителствона неграмотния банкянски шоп.
18
2
 
22
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ,,млад" пенсионКакво можеше да се купи през 1990 г. с 220 лева и какво може да се купи днесс 300 лева?Това е критерият, по който следва да се извърши индексирането!
16
21
 
3
 
! Отговори
,,млад" пенсион преди 6 години
Стига с тези малки пенсии.Малки са най-старите.Не може да си се пенсионирал с 220лв заплата през 90та годинаи да искаш 300лв. пенсия.Всички пенсии от последните 10-15години са много по високи.А и зависи какво и колко си работил,кои най-добри години ти вземат и т.н.М/у впрочем повечето,,разбирачи" и философи са на20-30 годинии се изказват без да са в час.Има малки пенсии А малки заплати няма ли? На ,,недоносчето" социализъм още дълго ще му носим последсвията.
15
0
 
25
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
КОЙ,КОЙ КОЙ ограби пенсионния фонд и здравноосигурителните вноски,крадат от пътища,санирана,НДК,КТБ и от другаде,а казват няма пари. Има пари за самолети и кораби,а за хората няма пари. Какво ще правим с тези военни играчки? С кого ще се бием? Не станахме Швейцария на Балканите,а сега искаме да станем джандарите на Балканите,но сме много,много малки...
14
1
 
28
 
! Отговори
Не е трудно преди 6 години
Ако спрат безбройните помощи за здрави и млади, но неуки хора, на които може да се осигури работа, освободените пари ще са достатъчни, за да бъде повишена с около 200 лева всяка трудова пенсия!Има ли го някъде другаде по света това чудо - да ограбваш трудолюбивите, които са дали по 40 години труд за обществото и с отнетите от тях пари да хрантутиш иразвъждаш търрттеи?!
13
1
 
27
 
! Отговори
кандидат пенсионер преди 6 години
Валери, нима 40% пенсионери с мин.пенсия 200лв.е гордост за "големи" успехи ? Срам. голям срам и безочие, с тези пари за лечение, храна илипокриване на разходи ?
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ти да не си сираче бе, брато? Какви руснаци те гонят, каква Москва и какви комунисти? Ако имаш родители, явно сериозно са сбъркали нещо, за да прихванеш геронтофобия!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отиде пред Позитано, там ще ви отговорят защо са такива заплатите. Може стругарят Банев, свинарят Гергов, Гелът и т.н да кажат, че работещите взимат колкото някои пенсионери.
10
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлгария да кандидатсва за гинес относно скачането от балконите поради болестии мизерия
9
8
 
32
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ще докарам най-малко пет човека!Ще останем на площада до приемане на исканията ни!Ние искаме не вашите,а НАШИТЕ заработени с честен труд пари!Оставихме ви една индустриализирана,високообразована,с добро здравеопазване и селско стопанство България,която все още не можете окончателно да разграбите и разсипите,ОППРЪВЛЯЮЩИ!Първи по бедност,3 млн емигранти,корупция,грабежи,разбойничество...
8
5
 
27
 
! Отговори
Малеее, преди 6 години
Ще преичислят стаж и възраст и ЩЕ НАМАЛЯТ пенсиите. Те само това чакат.Тенденцията при ГРОБ никога не е била увеличение. Такова има само на цените и данъците.
7
2
 
28
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Пенсионери нямат с какво да се хранят. Правителството трябва да напълни затворите с политици които ограбиха държавата. Примерите са много: АЕЦ Белене, Цанков камък, криминалната приватизация и много други. За управляващите живота на пенсионерите по не е важен отколкото този на престъпниците. Освен че не ги арестуват и съдят, дори някои ги пускат предсрочно от пандиза. Грижат се за живота на убийците.
6
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възрастните гласуват за БСП, развяват руското знаме и размахват снимки на Сталин и Димитров, а искат европейски пенсии.Е как да стане това? Нека организаторите на протеста да им осигурят тези увеличения на пенсиите!Много е лесно като си в опозиция да манипулираш и агитираш за протести! Нека милионерите от БСП да бръкнат в кесиите за да увеличат пенсиите на своя електорат!
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ТРЯБВА ДА ВГОРЧАТ ЖИВОТА НА БОКО.