Възрастните искат скок на пенсиите, готвят протести

Национален митинг е насрочен за 19 октомври пред НС
34
Възрастните искат скок на пенсиите, готвят протести
Снимка: архив, БулФото

В навечерието на деня на възрастните хора - 1 октомври, българските пенсионери поискаха незабавно преизчисляване на пенсиите и бързо приемане на Закон за възрастните хора, който вече е внесен в парламента.

"Ние имаме право на пенсии, покриващи жизнения минимум, здравни грижи в съответствие с възрастта, клубни помещения за социални контакти, почитане на професионалната компетентност на възрастните хора. Всичко това ще защити правото ни на достоен живот с всички законови средства", каза Валентина Николова, председател на най-големия у нас "Съюз на пенсионерите 2004“.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, пенсионерите ще организират протести в цялата страна, предаде БНР.

За 19 октомври пред Народното събрание е насрочен национален митинг. Пенсионерите заплашиха, че ако не получат увеличение на пенсиите чрез преизчисляване на стаж и възраст, ще протестират и по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Вицепремиерът Валери Симеонов припомни след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че от 1 октомври минималната пенсия става 200 лева.

Той допълни, че увеличението ще засегне около 820 хиляди пенсионери, което е около 40 на сто от тях, съобщи БТА.

В отговор на питане какъв ще е размерът на минималната пенсия за следващата година, вицепремиерът каза, че най-рано може да даде отговор на този въпрос в навечерието на обсъждането на бюджета за следващата година. По думите му трябва да се анализират възможностите как да растат всички пенсии през следващата година.

"Това е ангажимент, поставен в предизборната програма", допълни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: пенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
38
 
! Отговори
гост преди 6 години
Държавниците извършват геноцид не само срещу пенсионерите, но и срещу целия народ. Ако мислят доброто на хората, нека се откажат от всички привилегии и да намалят броят на депутатите. От безплатни суджуци ще си пръснат коремите.
3
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Трябва мин. раб. заплата да се увеличи не с 20-30лв.А да стане п0не 700лв,за да може след няколко год мин. пенсия да стане приблиз.500лв.А сега сме под жизнения стандарт.
2
2
 
31
 
! Отговори
редник преди 6 години
Когато пенсионерите започнат да определят размера на депутатските заплати , ще стана демократ !
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви пртести, бе? Те и хапчетата спряха да си ги пият вече, че нема пари. Ще изпопадат на протеста. Може това да е целта. Да се отърват от тях да не натоварват бюджета.