За два летни месеца: 30 загинали мотористи на пътя

За 80% от ПТП-тата вината не била тяхна, а на други шофьори
49
За два летни месеца: 30 загинали мотористи на пътя
Снимка: Булфото, архив

Десетки мотористи се събраха пред парламента, за да дадат на депутати от ГЕРБ и БСП петиция с искане за обезопасяване на пътни участъци в София, по-строги изисквания за таксиметровите шофьори и повече толерантност на пътя. Подписите в петицията са около 5 хил.

Още по темата

С мотористите се срещнаха социалиста Антон Кутев и Нели Петрова от ГЕРБ.

Пред Народното събрание бяха двамата родители на загинал на "Симеоновско шосе" моторист, който е бил блъснат от таксиметров шофьор през 2016 година.

Димитър Митев, баща на загиналия, заяви, че ако на мястото на инцидента е имало защитно ограждение, синът им е щял да бъде жив.

"На бул. "Овча купел“"направиха такива заграждения. Някой трябва да се занимае с този въпрос. Да ги издири тези места, да ги обезопаси, за да може да не стават повече такива инциденти. Една двойна непрекъсната линия не спасява човешки живот", обясни той.

Майката на моториста Надежда Атанасова посочи, че в петицията се искат по-строги критерии за таксиметровите шофьори.

"Водачът, който уби сина ми не представи никакви документи, че има право да извършва таксиметрова дейност. Освен това той работи в МС, който позволява на един човек, работещ на такава позиция, главен експерт в МС, да кара такси и да си позволява такива нарушения. Това е недопустимо", коментира Димитър Митев.

"В листовките има много малко въпроси за мотористи. Водачите като се качат на 4 колелета забравят, че има и други участници – мотористи, велосипедисти, пешеходци", посочи той, цитиран от "Фокус".

Антон Кутев от БСП обясни, че мотористите искат обезопасяване на някои от участъците в София, за което ще се води диалог със Столичната община.

"Доколкото разбрах те са писали вече на общината, но не са получили отговор", коментира той.

"Мисля, че това, което искат е напълно изпълнимо и общината може да го направи, особено ако има публичния натиск, който в момента виждаме. Те имат искания за затягане на контрола върху това кои хора и как стават таксиметрови шофьори. Ще го обсъдим и ако се налагат някакви промени ще ги предложим", заяви народният представител.

Нели Петрова от ГЕРБ обаче поиска да знае дали и мотористите спазват законите и ограниченията за скоростта в градовете и малките населени места.

"Масово мотористи карат с изключително висока скорост. Дъщеря ми беше убита от моторист със 113 км/ч на центъра на Варна", припомни тя.

Мотористът Георги Коларов заяви, че само за 2 месеца добър сезон има около 30 загинали мотористи и доста ранени.

"При около 80% от загиналите мотористи инцидентът не е по тяхна вина. Искаме по-строги мерки и пътищата да са обезопасени“, посочи той и допълни, че всички мотористи имат семейства и искат толерантност на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Аз смятам, че на практика е обратното на твърдението от статията, т.е. при около 80% от случаите вината е на мотористите! Масово изпреварват колите отдясно, сякаш карат в Англия. Често си устройват гонки и току някои от тях вземе та катастрофира - просто на 2 гуми не е като на 4.
14
1
 
22
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
из ЗДП.....ограничения на автомагистрали: леки автомобили 140км/ч, товарни автомобили 90км/ч, автобуси 100км/ч, мотоциклети 100км/ч???!?!? WTF?!? Някой от вас виждал ли е мотоциклет с под 200км/ч да се движи по магистрала? Е как да ги пазя, като не мога дори да ги видя?! Когато започнат да карат по правилата, тогава да имат претенции.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видя моторист да се реди в колона с автомобилите в задръстване, тогава може и да повярвам, че са жертви.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :) Като са човешки същества, защо не мислят като човеци а карат като маймуни, мотори в цирка ?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да продължават с чалъмите ,да щъкат наляво и надясно по платното ,да форсират и внезапно да изкачат пред колите и все другите им виновни . Наглото поведенияе на мотористите е основната причина . Само факта,че почти всички са с изтърбушини ауспуси показва какво следва.
10
0
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Като прибавиш към безрасъдното каране с високи скорости на мотористите, некадърността на шофьорите с леки коли и тези с купени книжки, картината е напълно оправдана!
9
1
 
20
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Не могат да сложат прегради по средата на всяка улица. Двойната непрекъсната линия не е предназначена за да се кара по нея. Участвам в движението като пешеходец, колоездач и автомобилист. Имал съм случай, моторист да ми минава почти през краката на пешеходна пътека и да ми показва пръсти. А изводът е, всички трябва да са по-внимателни, да уважават и да се съобразяват с другите и най-вече, да се пазят. Ако ти не се пазиш, няма кой да те опази.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За 80% от ПТП-тата вината не била тяхна, а на други шофьори"А да бе. Виновен е папата че се навират, там където не им е мястото, отнемат предимство и изпреварват неправилно и ненавременно. Естествено че 1000% е тяхна вина. Като видя такъв донор на органи размазан на пътя и изобщо не ми е жал за него. Жал ми е за шофьора на автомобила, в който се е врязал.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В 100% от случайти мотористите са виновни за ПТП-тата! Карат с висока скорост, не спазват никакви правила, карат между колите, дори на магистралата, въобще тези хора за мен са едни долни ***.
6
14
 
1
 
! Отговори
:) преди 6 години
до 1 и 2- Как може да говорите така? Всеки от тях е имал семейство, бъдеще и живот. Ако бяха Автомобилни водачи щеше ли да е различно? Това са човешки същества!!!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, все другите им виновни. Изпреварва на междуградско шосе с 150+км/ч и някой докато прави ляв завой към вилата го "засича". И после кой бил виновен.
4
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Вместо да се брои кой крив и кой прав, засилете контрола върху правилата и създайте условия за безопасност. И защо да няма няма писта или друго място, на което да може да се кара с бясна скорост извън публичните пътища. Виновни или не- хора умират по пътищата ни всеки ден.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дарят един черен дроб на Наим - великият шампион.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се да са дали съгласие да бъдат донори, за да спасят друг живот.В 98% от случаите, ако мотористите караха със законосутановената скорост, нямаше да има такива последици.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо донорите да започнат да се пазят сами и тогава и останалите може да започнат да ги пазят. Докато продължават да шарят по платното като глухи кокошки, ще дават много фира...