За два летни месеца: 30 загинали мотористи на пътя

За 80% от ПТП-тата вината не била тяхна, а на други шофьори
49
За два летни месеца: 30 загинали мотористи на пътя
Снимка: Булфото, архив

Десетки мотористи се събраха пред парламента, за да дадат на депутати от ГЕРБ и БСП петиция с искане за обезопасяване на пътни участъци в София, по-строги изисквания за таксиметровите шофьори и повече толерантност на пътя. Подписите в петицията са около 5 хил.

Още по темата

С мотористите се срещнаха социалиста Антон Кутев и Нели Петрова от ГЕРБ.

Пред Народното събрание бяха двамата родители на загинал на "Симеоновско шосе" моторист, който е бил блъснат от таксиметров шофьор през 2016 година.

Димитър Митев, баща на загиналия, заяви, че ако на мястото на инцидента е имало защитно ограждение, синът им е щял да бъде жив.

"На бул. "Овча купел“"направиха такива заграждения. Някой трябва да се занимае с този въпрос. Да ги издири тези места, да ги обезопаси, за да може да не стават повече такива инциденти. Една двойна непрекъсната линия не спасява човешки живот", обясни той.

Майката на моториста Надежда Атанасова посочи, че в петицията се искат по-строги критерии за таксиметровите шофьори.

"Водачът, който уби сина ми не представи никакви документи, че има право да извършва таксиметрова дейност. Освен това той работи в МС, който позволява на един човек, работещ на такава позиция, главен експерт в МС, да кара такси и да си позволява такива нарушения. Това е недопустимо", коментира Димитър Митев.

"В листовките има много малко въпроси за мотористи. Водачите като се качат на 4 колелета забравят, че има и други участници – мотористи, велосипедисти, пешеходци", посочи той, цитиран от "Фокус".

Антон Кутев от БСП обясни, че мотористите искат обезопасяване на някои от участъците в София, за което ще се води диалог със Столичната община.

"Доколкото разбрах те са писали вече на общината, но не са получили отговор", коментира той.

"Мисля, че това, което искат е напълно изпълнимо и общината може да го направи, особено ако има публичния натиск, който в момента виждаме. Те имат искания за затягане на контрола върху това кои хора и как стават таксиметрови шофьори. Ще го обсъдим и ако се налагат някакви промени ще ги предложим", заяви народният представител.

Нели Петрова от ГЕРБ обаче поиска да знае дали и мотористите спазват законите и ограниченията за скоростта в градовете и малките населени места.

"Масово мотористи карат с изключително висока скорост. Дъщеря ми беше убита от моторист със 113 км/ч на центъра на Варна", припомни тя.

Мотористът Георги Коларов заяви, че само за 2 месеца добър сезон има около 30 загинали мотористи и доста ранени.

"При около 80% от загиналите мотористи инцидентът не е по тяхна вина. Искаме по-строги мерки и пътищата да са обезопасени“, посочи той и допълни, че всички мотористи имат семейства и искат толерантност на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във града карат със 200 а на магистралата със 100 wtf
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карайте мотори бе лев..и.Да ви видя тогава.Има си причини за по бързо каране.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече мотористи означава повече донори.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно, преди чаках лятото а сега есента и зимата. Живея в центъра в близост до едно кафене Мементо. Там от 3-4 години започнаха да събират моторджии. Шумът е ужасен защото почти всички са си изтърбушили ауспусите. И когато си тръгват около 04.00 ч сутринта дават мр::сна газ и с вой отлитат. Да не казвам как карат, никой не спазва от тях! И после, пазете ни?? Всеки утрепал се означава по-малко децибели.И както се вижда, никой не ги жали поради арогантността им.Не уважават никого а искат уважение
31
0
 
4
 
! Отговори
анонимко преди 6 години
В колко от тези 30 случая,останалите шофьори не са пазили мотористите и колко са случаите,когато мотористите,сами не са се пазили?Отговори ли се на този въпрос,веднага ще стане ясно,кой няма култура на поведение на пътя и не спазва правилата.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30 от Анонимен 22 Има и нормално каращи,но са много малък процент.Тук някой ми говори за Варна.....точно за Варненските мотористи да му кажа.Не ме интересува Аспаруховия мост,да отиде на пътя за Златни Пясъци,на Околовръстното над Цветния, по бул,.Владислав Варненчик,Сливница и др,особено нощем.Да види как мотористите,, спазват правилата,,,как карат със 70-80 ,плюс още 100 отгоре,какви ,,слаломи,, са на Околовръстното...
29
0
 
10
 
! Отговори
мда преди 6 години
Веднага бих подкрепил един протест на мотористите в който се казва че КАКВОТО и да е нарушение, на КОГОТО и да е от участниците в движението трябва да се наказва и това да включва неща като изпреварване по осовата, нощните бръмчения и ограниченията на скоростта. Ако са едностранчиви исканията им си резервирам правото да отминавам с безинтерес техните искания...
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и колко са загинали при катастрофи на коли с дървета?....
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички пишите за правила. Колко от вас спират на всеки стоп, не говорят по телефона докато карат, карат в ограниченията ... За Варна мога да кажа - никой. На Аспарухов мост... ако карам с 60-70 съм бавен, а там си карам много спокойно, толкова, че от лява лента да минат през мен за десен завой. Добре, че бях с кола тогава.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Прав сте колега,но аз лично съм виждал и нормални мотористи който си седят зад колите, изчакват си, карат нормално със стокови ауспуси не чак толкова шумни, и в никакъв случай не карат като на състезание. Има и изключения но вярно... МАЛКО СА "НОРМАЛНИТЕ"
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 30? С това каране пак добре.
24
1
 
13
 
! Отговори
алф преди 6 години
обществото ни се дели на мотористи, тираджии, майки с деца, пенсионери. Тези хора са част от нас те са българи и всеки умрял е ценен за 5 *** особено в бг. дайте да не се блъскаме независимо кви сме
23
1
 
21
 
! Отговори
Stefka преди 6 години
"При около 80% от загиналите мотористи инцидентът не е по тяхна вина." Това е майтап нали?
22
2
 
16
 
! Отговори
Чери преди 6 години
До Бобчо Точно така, единици са тези мотористи, които се съобразяват с правилата на движение
21
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свалям номера (на мотора).Когато ОТНОВО ми се случи :- "не те видях"- избутване от лентата- да тръгнат срещу мен да изпреварва- да се навре бърз автомобил между мен в лява лента) и мантинела, защото много бърза- да не си погледне огледалата когато тръгва да изпреварва, когато аз го изпреварвам- да прави десен завой от лява лента или ляв завой от дясна лента през мен - преминаване на червено пред мен (на зелено)- не спиране на стоп.... ще се трошат огледала и стъкла
20
8
 
0
 
! Отговори
alf преди 6 години
нашите пътища за коли са непригодни па камоли за мотори. карат бързо и автомобилистите също ги притискат не се спазва дори 2 метровата забрана за доближаване до двуколесно. По магистралите тряя се ограничи скоростта на моторите до 90 и да могат да карат в аварйната с до 70км в час. Иначе ще продължи тази тенденция
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не съм видял досега моторист с пистов мотор до кара с 50 км на булевард! И същия такъв *** да ми се прави на жертва......е малко в повече ми идва.Или ***-мотористи ограниченията на скоростта не важат за вас ? Да го пише някъде в правилника? Не. Ще се научите да спазвате правилата за движение по пътищата като останалите и тогава може да имате претенции! Изтърбушени ауспуси, без предпазни облекла и обувки,подгънати номера, превишена в пъти скорост,каране по осевата линия.Е...
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** човек на мотор и господ не може го опази !
17
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (#1) : пак мотористите ти криви.... пак те са виновни, че не сапазят. А тези блъснати пешеходци и велосипедисти и те ли са виновни?
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато мотористите престанат да тероризират живущите, най-вече в крайните квартали с канския вой на моторите си след 23 часа, тогава могат да предявяват някакви претенции !