Преселение на запад: Когато лекарите и сестрите следват парите

Източна и Южна Европа обучават кадри за по-богатите си съседи
29 сеп 2017 19:30, Миглена Иванова
29
Преселение на запад: Когато лекарите и сестрите следват парите
Снимка: архив, БулФото

Лекарите и медицинските сестри в Европейския съюз (ЕС) най-често се възползват от свободното движение в рамките на блока в сравнение с останалите високорегулирани професии, пише онлайн изданието Politico.eu.

Обикновено изходящите потоци са от изток на запад в Европа, както и от по-бедни страни към по-богати.

Анализ на данните на Европейската комисия (ЕК) установява, че напускането на здравни специалисти е особено силно изразено от Източна и Южна Европа. На практика тези държави обучават медицински персонал за по-богатите си съседи, посочва изданието.

Един от примерите е Ингмар Линдстрьом, който е завършил медицинското училище в Тарту в Естония през 2001 г. Всичко, което той е трябвало да направи, за да удвои заплатата си, е да мине 200 км. Заплащането му като лекар в Естония е около 600 евро месечно, докато работи като семеен лекар и подготвя докторантурата си. Сумата обаче не е достатъчна да му плаща сметките, заради което той отива във Финландия, където младите лекари изкарват по 2-3 хил. евро. Недостигът на лекари в страната доста улеснява процеса по миграция.

По думите му около 30-40% от завършилите випуска му също са се преместили в чужбина.

Обучението на лекарите е дълъг и скъп процес, но не всяка страна може да възнагради абсолвентите си. Разходите за здравеопазване на глава от населението варират драстично в страните от ЕС - от 816 евро годишно в Румъния до над 4 000 евро в Люксембург, Германия и други западноевропейски страни. И така лекарите и медицинските сестри започват да следват парите.

Изследване в Естония, осъществено малко преди присъединяването й към ЕС през 2004 г., показва, че повече от половината от 17 749-те медицински работници в страната обмислят заминаване в чужбина. През 2004 г. в страната е имало 4 312 практикуващи лекари. Повече от 1 800 лекари са кандидатствали за работа в чужбина оттогава.

През 2011 г. член на Управителния съвет на Естонското дружество на семейните лекари предупрежди за бъдеще в страната, в което няма да има семеен лекар в радиус от 100 километра.

Естония обаче не е сама в безучастното наблюдение на вълната медицински работници, които напускат страната. Румъния е загубила половината си лекари между 2009 г. и 2015 г. Няколко години след присъединяването на Полша към ЕС повече от 60 процента от студентите в пети и шести курс медицина планират да работят в чужбина. Словакия е имала около 15 хил. практикуващи лекари, когато се присъедини към ЕС през 2004 г, като 3 800 от тях са подали молба за работа в чужбина.

Най-тежко засегнати от изселването на лекари и медицински сестри са най-новите членки на ЕС и Португалия и Гърция, които бяха тежко засегнати от световната криза. Тази миграция на млади специалисти на запад се случва във време, когато средната възраст на един лекар в ЕС се увеличава. Повече от един на всеки трима лекари в ЕС са на възраст над 55 години през 2014 г. Така до 2020 г. повече от 60 хил. лекари (3,2% от работната сила) ще напускат професията, изчислява ЕК.

В някои страни загубата на лекари и медицински сестри вече е критична. В Румъния например 10% от населението съобщава, че няма достъп до медицинска помощ.

Що се отнася до набирането на медицински персонал от чужбина и особено от развиващи се страни, смята се, че приемащите държави носят отговорност да не "пресушават" кадрите на страните, от които наемат. През 1999 г. например Министерството на здравеопазването на Великобритания приложи стандартите за "етично международно наемане", включително списък на развиващите се страни, от които следва да се ограничи подборът на здравни работници. В този списък попадаше и Хърватска, която е изгубила 5% от лекарите си след присъединяването към ЕС.

Процесът на преместване в друга държава от ЕС по традиция е несигурен за строго регулирани професии, като например лекари или медицински сестри. Кандидатите невинаги са сигурни къде да подадат своите заявления, за да бъдат признати техните пълномощия, изискванията варират между отделните страни, а националните власти често пропускат крайните срокове за отговор на исканията.

Пред миналата година ЕК започна програма, която рационализира процеса за някои работници. Чрез уебсайта на Европейската професионална карта професионалистите, работещи в пет от професиите с най-много знания в областта на мобилността - медицински сестри, фармацевти, физиотерапевти, агенти по недвижими имоти и планински водачи, могат да видят какво се изисква във всяка страна, да качват заявленията си и да платят регистрационната такса.

След като страната домакин ги приеме, те могат да започнат да практикуват, ако отговорят на езиковите изисквания. Ако приемащата страна пропусне срока за отговор, заявката автоматично се одобрява.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 666Да си върнат парите, инвестирани в образованието им от данъците на всички българи.Тогава да бягат.Или да се направят таксите както в западните мед.университети-по няколко хиляди евро.90 % от тях са търговци на здраве, истинските лекари малко останаха.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SCHTE VI LEKUVA DEMOKRACIQTA NA VI NA
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TYPOTO BG UMRE SPORED USA
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V BG. gI biat samo BOI
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако докторо от Мало Бучино отиде у Големо Бучино за по-голема заплатапрестъпление ли е?
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво бягане говорите бе хора.Намерили си по-добра работа в рамките на съюза,нашият съюз,Европейския. Какъв ви е проблема?
17
6
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
zatova 4e polu4avam v pati po malka zaplata ot zapadnite si kolegi da ostavq 4oveka koito mi e poveren da go lekuvam da umre *** i izroda trqbva da sam
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаблюдателНе си ли задаваш въпросът защо евтините апартаменти и водката не успяват да задържат лекарите в родината им?Може би защото от евтини апартаменти и евтин алкохол са основен критерий предимно за загубеняците?
15
13
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"във Финландия, където младите лекари изкарват по 2-3 хил. евро" -- апартамент в Талин струва 5-6 пъти по-малко отколкото в Хелзинки. Водката - 10.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи по-добре си задай въпроса кой ще лекува теб и децата ти, дрОгарю дежурен ***.
13
7
 
11
 
! Отговори
AF преди 6 години
Според мен се наблюдава следният ефект на часовниковото махало.Источна Европа генерира млади специалисти не само лекари които робуват в Европа за да издържат семействата си в Кукуландия и да компенсират липсата върху глава от населението в следствие 4те милиона емигранти.Ще дойде момент в който сущите Генератори ще се самоунищожат и тогава Европа ще плаща скъпо ако ли не ще се напълни от заболели жители на Страните обезлюдяли
12
14
 
12
 
! Отговори
. преди 6 години
Кой иска убийци навън ? Хора без капка етика, измамници и рушветаджии ... вие и системата ви сте позор за човечеството, да оставиш човек да умре, понеже било против правила някакви измислени ...
11
3
 
25
 
! Отговори
ЗАЩО РЕВЕТЕ преди 6 години
Та нали идеята на ЕС е точно такава - свободно движение на хора и капитали .
10
3
 
38
 
! Отговори
мед сестра преди 6 години
Как няма да изчезна на запад след като тъпата реформа даде възможност лекарят да ми определя заплатата и тя да бъде 300 лв! ,а той прибира 6-7 хилядарки?В момента работя в хоспис но вземам добри пари,работя почасово и имам възможност да допълня парите си с още доходи.E ,кажете ми защо да стоя тук и някакъв невротичен ид.и.от да ме краде постоянно? Бягайте и не работете за крадци и мързеливци!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 666, а защо само лекарите и сестрите, защо не всички
8
2
 
38
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Да последваме лекарите и сестрите.Търпението свърши а правителството да угажда на бизнеса .
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвестира се в мигранти и роми. Затова всеки си бие камшика и оставя всички можещи във всякакви сфери да се оправят кой както може.
6
4
 
25
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Цървуланските държави никога няма да станат адидас , и за това бягат !!
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе, да. Ще ти стои някой да учи в България. Още на 18 ще бяга в Германия, където образованието е почти безплатно. В България скоро няма да остане даже и 1 квалифициран човек.
4
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никой не ми даде работа и пари, инженер съм по образование. Отидох в Германия е веднага ме лапнаха да работя като инженер с 3000 евро начална заплата. В Германия има недостиг на инженери и лекари. Който може, да бяга от България, за да си оправи живота.