"Родители в заетост" осигурява детегледачи за 2 хил. семейства

Програмата е финансирана с европари за деца извън забавачките
8
"Родители в заетост" осигурява детегледачи за 2 хил. семейства
Снимка: архив, БулФото

Между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да получат детегледач за период от 18 месеца по проекта "Родители в заетост", финансиран от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Това е обявила заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, съобщиха от ведомството.

От днес до края на октомври във всички бюра по труда в страната ще се приемат заявления по образец от родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина и имат нужда от детегледач, за да се върнат родителите на работа или да потърсят такава.

При голям интерес от страна на родителите, финансовият ресурс от 20 млн. лв. може да бъде увеличен, а срокът за подаване на заявления за кандидатстване ще бъде удължен, е уточнила Русинова.

Подаването на заявлението не е обвързано с адресна регистрация. То може да бъде подадено във всяко едно бюро по труда в страната. До две седмица ще бъде готов и електронният вариант на заявлението за кандидатстване.

Изискванията към родителите, които кандидатстват по "Родители в заетост", е да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица.

"Приоритет за нас са родителите на деца с увреждания, самотните родители, многодетните семейства", е казала Русинова.

Изборът на детегледач ще бъде изцяло на семейството, чието дете ще бъде отглеждано. Важно условие е родителят да докаже, че е направил постъпления да запише детето си в ясла или детска градина, но то не е било класирано. Детето трябва да е на възраст до 5 години.

Няма ограничение за наличието на родствени връзки между родителите и детегледача, нито ограничение по отношение на възрастта на детегледача.

"Една пенсионирана медицинска сестра или учителка, която се чувства жизнена и трудоспособна, също би могла да упражнява тази професия", е заявила зам.-министърът.

Отделите "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане ще осъществяват контрола при изпълнението на проекта "Родители в заетост".

"Когато има опасения, че може да има ситуация на недостатъчно добро отглеждане на детето, тогава ние като контролен орган можем да се намесим", е подчертала зам.-министър Русинова.

Детегледачът ще подписва трудов договор за 8-часов работен ден с Агенцията по заетостта и ще получава месечно възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Договорът ще е с 6-месечен изпитателен срок, през който родителите имат право да го прекратят, ако не са доволни от грижите за детето си, е обяснила заместник изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ съм одобрена ! Много хубава програма! Едно хубаво нещо да направят !
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е поредната програма за подигравка с поварвалите хора, че може да се включат нормално !Не става!!! Отхвърлени сме, защото майката работи. Фарс!Не знам къде да ровя за тази лъжа, измама и подигравка с народа :(
5
1
 
2
 
! Отговори
Мика преди 6 години
Поредната медийна бомба!Условията са толкова мъгляви,че не виждам изобщо коя средностатистическа работеща майка би могла да успее..и както обикновено,насочеността към многодетни и соц.слаби...кои са пък тези??
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се намалява безработицата. Назначаваш няколко безработни за няколко месеца, и процентът пада. Временно. Докато се отчетат данните. А после- пак безработни, но това не е важно. Тъпотия и стъкмистика за хвалби в докладите.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази на кого в кревата си заработва поста?! Карикатура.
2
2
 
22
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
С 20 млн. лв. ще построите 20 детски градини/ясли. Ще осигурите работа на поне 150 човека и ще осигурите места за поне 1800-2000 деца. Което от своя страна ще позволи на толкова майки да се върнат година по-рано на работа и да изкарват пари на държавата. И догодина тези места ще си ги има и нови 1800 майки ще могат да се върнат по-рано на работа, а не пак да търсите 20 млн. за гкупости.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родителите трябва да се връщат да работят за да плащат помощите на тия дето вечно са в майчинство още от училище.