В Европа говорим на 225 езика, в света те са близо 7000

Половината от населението на Земята говори два или повече езика
29 сеп 2017 08:16, Елка Василева
8
В Европа говорим на 225 езика, в света те са близо 7000
Снимка: архив, Reuters

В Европа има около 225 езика или това са около 3 процента от всички езици в света. Съществуват обаче общо между 6000 и 7000 езика в света, които се говорят от 7 милиарда души в 189 независими територии - за тези любопитни езикови факти информират организаторите на Европейския ден на езиците, който ще се отбележи на 30 септември.

Европейският ден на езиците се чества всяка година в седмицата около 26 септември с решение на Съвета на министрите при Съвета на Европа.

Събитието в България е инициатива на Мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз и се организира в партньорство с посолства и културни институти на различни държави.

Какво представлява инициативата за Европейския ден на езиците?

Европейската година на езиците, организирана през 2001 г. съвместно от Съвета на Европа и Европейския съюз, успешно обедини тогава с различни събития милиони души от 45 страни. Осъществената инициатива представи езиковото многообразие в Европа и популяризира изучаването на чуждите езици.

След успеха на Европейската година на езиците Съветът на Европа обяви 26 септември за Европейски ден на езиците, който да се отбелязва ежегодно.

Основните цели на Европейския ден на езиците са свързани с акцентирането на това колко е важно да се изучават различните чужди езици, за да се повиши нивото на многоезичност и да се подобри междукултурното разбирателство. Инициативата цели да се популяризира богатото езиково и културно многообразие в Европа, както и да се насърчи неговото опазване и поощряване. Важна цел е да се окуражат европейците да изучават езици през целия си живот - в и извън училище, независимо дали това е с образователни цели, за професионални нужди, с цел мобилност или за удоволствие и обмен.

Поне половината от населението на Земята говори два или повече езика

Поне половината от населението на Земята сега е двуезично или многоезично - говори два или повече езика. Европейците все повече са в досег с чуждите езици в ежедневието си, но въпреки това има нужда да се създаде по-голям интерес към езиците сред европейските граждани.

Интересен е фактът, че много езици имат 50 000 думи или повече, но човек знае и използва само част от този речник. В ежедневен разговор хората използват стотина едни и същи думи.

Езиците са в непрекъснат контакт и си влияят по различни начини. Английският е заел много думи и изрази от други езици в миналото, а европейските езици сега заемат много думи от английския език.

През първата си година бебето произнася много различни звуци. През първата година също произнася и първите разбираеми думи. През третата година детето сформира разбираеми изречения, а през петата - борави с няколко хиляди думи.

Майчин език е езикът, който човек научава най-добре и той се използва най-често. Но може да съществуват и "идеалните двуезични" хора, които говорят еднакво добре на два езика. В повечето случаи обаче двуезичните хора не показват перфектен баланс между двата езика.

Двуезичността носи много приноси - улеснява изучаването на други езици, улеснява мисловния процес и насърчава контакта с други хора и култури. Двуезичността и многоезичността носят също и икономически преимущества - тези, които говорят няколко езика, намират работа по-лесно, а многоезичните компании са по-конкурентоспособни.

Повечето от европейските езици принадлежат към индоевропейското езиково семейство

Езиците са свързани един с друг като членовете на семейство. Повечето от европейските езици принадлежат към голямото индоевропейско езиково семейство. По-голяма част от европейските езици принадлежат към три групи - германски, романски и славянски.

Германското езиково семейство включва датски, норвежки, шведски, исландски, немски, холандски, английски език, идиш и много други.
Романското езиково семейство включва италиански, френски, испански, португалски, румънски и много други езици.

Славянското езиково семейство включва руски, украински, беларуски, полски, чешки, словашки, словенски, сръбски, хърватски, български и други езици.

Повечето европейски езици използват латинската азбука. Някои славянски езици използват кирилицата. Гръцки, арменски, грузински език и идиш имат собствени азбуки.

Повечето държави в Европа имат регионални или малцинствени езици, някои от които са с официален статут.

Заради идването на имигранти и бежанци на Стария континент Европа е станала многоезична. Например, само в Лондон се говорят около 300 езика - арабски, турски, кюрдски, бербер, хинди, панджаби и други.

Институтът за български език при БАН също ще се включи в Европейския ден на езиците

Институтът за български език при БАН също ще се включи в Европейския ден на езиците с образователни игри с награди, насърчаващи грамотността. Той е съорганизатор на инициативата и на нея учени от института ще представят занимателни игри /подходящи за различни възрастови групи/, в които участниците трябва да предложат подходяща дума с домашен произход на мястото на дума с чужд произход. Наградите ще бъдат фланелки и стикери с надписа "Написаното остава. Пиши правилно!" - мотото на постоянната кампания на Института за български език за насърчаване на грамотността.

Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан на 30 септември от 11.00 до 16.00 часа в "Ринг мол София".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
В МОлдавия - Кишинев се говори на руски литературен.При проблеми във планината Вранча молдованите минават на Молдовски език..След диагностика на проблема веднага на РУСКИ ЛИТЕРАТУРЕН подават инфо за справяне..БЪлгарския там се ползва активно за охрана на ДОлния Дунав и БЪлгарския залив на Черно Море...Гагаузите живеят там където има аномалии от тн ПЪРВО ПРИШЕСТВИЕ.Приднестровието е МНОГО ВАЖНО Да се охранява на БЪлгарски и Руски литературен.Има проблеми от жестоко извънзмено нашествие..
6
0
 
0
 
! Отговори
Иванов warning преди 6 години
В Украина на украински се търсят опасни същества след намирането им се преминава на РУСКИ литературен.Чрез него рязко се вдига биосфернат а охрана и се насочва охранаат към прибиране на опасни вкл таласъми,бесове,хохоли и други полувидими обитатели.Не е редно да се забранява говоренето и изучаването на Руски литературен в Киевска Русия.Милиони са вече увредени през телевизии на украински имат СПИН 2014 иискривяване на съзнанието
5
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
След ноевия потоп се въвежда един говорим език за домашните хора,развъждани в нашия резерват.След обсебване от *** на жена на голям началник /притча за Вавилонската кула// следват зверски екцесии>избити са много..Решава се да се въведат много разнообразни езици които да ни пазят от декодиране вкл с червеи,*** ,кърлежи и други
4
1
 
1
 
! Отговори
До: 2 преди 6 години
Ми може и там да са ги снимали. Те задължително трябва да знаят няколко езика поне.Така че има логика!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Интересен е фактът, че много езици имат 50 000 думи или повече, но човек знае и използва само част от този речник. В ежедневен разговор хората използват стотина едни и същи думи."Също така интерес буди факта, че Бойко Борисов владее перфектно английския език, но всъщност на него са му достатъчни да знае и използва само две думи в ежедневен разговор. Това са думите: "Конграчулейшънс, Борисов!"
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно са на балкона на хостел Цура на Лъвов мост. Ахахахахаха.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези девойки на снимката кой език владеят най-добре?