Въпросът днес е: Да има ли "клас прослужено време"?

Синдикатите са убедени, че той няма да отпадне
29 сеп 2017 10:30, Красимир Ангелов
74

6720 гледания   |  Още видео

Темата за премахване на добавката за прослужено време отпадна от дневния ред на тристранката, след като вицепремиерът Валери Симеонов се съобрази с искането на КТ "Подкрепа" тази точка да се отложи заради неспазена процедура, посочи в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Дори да мине през обсъждане в НСТС клас "Прослужено време" няма да отпадне. Чакаме Комисията за защита от дискриминация, която беше сезирана, да излезе със своето становище", уточни тя.

По думите на Григорова в закона има текст, който ясно гласи, че различното заплащане при различен трудов опит и стаж не е дискриминация.

"Затова съм сигурна, че отговорът, който КЗД ще даде няма да удовлетвори работодателите, които настояват за отпадане на добавката", категорична бе Григорова.

6715 гледания   |  Още видео

В отговор на това обаче председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отсече, че промяната трябва да се случи, тъй като в никоя друга страна по света държавата не определя къде какъв клас да има.

"Клас "Прослужено време" несъмнено ще отпадне, въпреки че не бих могъл да се ангажирам със срокове. В целия Европейски съюз доплащанията за трудов стаж и придобит опит се определят в колективните трудови договори", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Предложението за премахване на допълнителното възнаграждение беше внесено от четирите работодателски организации, които още от миналата година настояват за изравняване на правата на служителите по трудово правоотношение с тези на държавните служители, при които няма такава добавка.

Още вижте в разговора в студиото на телевизия Bulgaria On Air


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте и заплатите да отпадат вече и да кротнат всички работодатели най-накрая.
Ае Чао.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всеки да получава(2)

В частния сектор няма съвестност, честност и справедливост от страна на работодателя към подчинените му.
54
0
 
11
 
! Отговори
Всеки да получава(2) преди 1 година
заплата според качеството и количеството на извършената работата - това е идеалното правило, ако работодателите и преките ни началници са съвестни и честни хора, а също и добри специалисти, за да могат обективно да оценят онова, което правим и съответно да ни дадат справедливо възнаграждение.
Само че в 80% от случаите работодателят се стреми да ти плати колкото е възможно по-малко, а прекият началник прави всичко възможно, за да толерира
своите протежета и да спъва потенциалните си конкуренти.
53
0
 
8
 
! Отговори
Всеки да получава преди 1 година
такава заплата, каквато съответства на количеството и качеството на работата, която е свършил - това звучи добре, но в случая е само претекст.
Нашите работодатели се чудят какво да измислят, за да плащат по-малко на работниците и служителите си.
Не отричам, че има хора с десетилетия трудов стаж, които са некомпетентни и мързеливи, Бог знае как взели дипломи.
Но добрият и съвестен специалист с годините натрупва опит, който дава на работата му качества, за каквито младият човек може само да мечтае
52
0
 
9
 
! Отговори
УРАВНИЛОВКАТА преди 1 година
Като имаш КЛАС - ГОЛЯМ ПРАС.!
Дават ти минималната Работна Заплата и те изравняват с останалите колеги.
Ако възразиш, тогава ти казват МНОГО ЩЕ ВЗЕМЕШ.!
Така се пенсионирах с ниска осигуровка през последните години!
Максималния ми коефициент беше когато съм имал само 4 години трудов стаж!
РАЗБОЙНИЦИ!!!! НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!!!
В края на трудовия стаж се предвижда по-улекотена работа и приличва Заплата!
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е индивидуална фирмена политика , работодателя решава дали да добави към заплата тъй наречения "клас прослужено време" . стига сте занимавали народа с евтини фишеци , България има други проблеми . говорете ни за частни здравни и пенсионно-осигурителни с индивидуални сметки , достойно увеличение на пенсиите и почасово заплащане .
50
0
 
8
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Продължавам пост 56.
След като напуснах, ми се обади колежка- няколко дена след мен припаднала на работа, викали линейка, измислили причина за припадъка и, било заради интриги. Нямаше време за интриги. Всичко беше от преумора и претоварване. На разлепените обяви из града написали, че всички бивши работници веднага ще бъдат назначени с постоянни трудови договори(голяма радост!), ама за уточняване на заплатата, да се обадят на посочен телефон. Борсата и Дж.обс-а не вършат работа. Обяви лепят!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, да отпадне и да се въведе долен праг на часова ставка както в Германия. 8,40 евро за най-ниско квалифицираните професии. В строителството 14,20 евро на час. Сега коментирайте. Нито един германец не работи на тази ставка, обикновено работят на 15,70 - 25 евро на час. Не сравнявайте цените а заплащането което рядко е на време.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, да отпадне и да се въведе долен праг на часова ставка както в Германия. 8,40 евро за най-ниско квалифицираните професии. В стоителството 14,20 евро на час. Сега коментирайте. Нито един германец не работи на тази ставка, обикновено работят на 15,70 - 25 евро на час. Не сравнявайте цените а заплащането което рядко е на време.
47
0
 
15
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Преди години работих в една фирма. Беше страшна цедка, въртяха ме като пумпал. Трябваше да свършим една работа за срок от 6 месеца, ние я свършихме за 4 месеца. Един ден през почивката получих световъртеж(добре, че се случи в помещение, където бях сам), помислих си,че като се наспя през нощта ще ми мине. Но не ми мина, не бях добре с дни. Казах, че напускам. Шефът ме обвини, че съм мързелив. Оня ден видях разлепени обяви из града- шефовете канят на работа бившите работници. Защо? Мързеливи сме!
46
1
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 52 (Факт)

Не, така е при мутрокомунизма на посткомунистическа България.
При демокрацията по света е точно обратното.
Например: В САЩ на младите лекари стажанти им викат "белите роби", защото започват с минимална заплата. И така трябва да работят години наред (не помня точно, може би поне 10 години) с по-възрастни техни колеги, за да натрупат ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ!
Едва тогава тези лекари имат право на значително по-високи заплати. Не че са им много малки де.
А при нас е точно обратното!
45
0
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
"В целия Европейски съюз доплащанията за трудов стаж и придобит опит се
определят в колективните трудови договори", обясни Велев пред Bulgaria
ON AIR."

Само в България по изключение няма никакви доплащания за трудов стаж и придобит опит и сега другарят Велев иска и малкото проценти да ни ги махнат така че да ни оставят с ниски заплати!

Това го обяснявам пък аз.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички млади хора ще кажат - НЕ"

Тия младите които сега казват не, като поработят за работодателя си 10'тина години и през това време заплатата им си е останала все същата и не са получили никакво увеличение, а след някоя и друга година фирмата ще наема млади хора на по-високи заплати от техните, дали все още ще са на същото мнение?
43
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Така е при демокрацията - ще работите и няма да ви плащат. Сега искат да няма клас, после ще махнат и минималната работна заплата и ще върнат почти всички на 90 лева заплата, но така е при демокрацията. За такива мизерни заплати подрипвахте и ревяхте като .... по площадите след 1989-та. каквото искахте, това и получихте. Никой не ви е крив, че не сте разбрали за какво подрипвахте.
42
1
 
23
 
! Отговори
ИПОН преди 1 година
Който пипа клас пада от влаааст!!!!!!
41
0
 
22
 
! Отговори
18 годишен преди 1 година
Тази година завърших училище. Не ми се учи повече. Нямам някакви умения. Английски знам от филмите,които гледам по цял ден.
Търся си работа : от 08..00 до 17.00. В офис, на стол. Без събота и неделя,без нощни смени,без физическа работа.
За по-малко от 2 000 лв,няма да ви работя.
40
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В гр. Ямбол откриха преди година завод за кабелни форми на автомобили като представяха инвестиционното намерение в общината предложиха заплата най-малко 700 евро, Тогава станаха бащовете и казаха та така ще одрежеш нащия хляб и ще откраденш персонала и ще трябва и ние да даваме заплати а не подаяние и си стиснаха ръцете с инвеститора за 650 лв. заплата. Сега в завода работят главно роми и неграмотни хора всяка вечер се хваща по някой с омотана жица покрай кръста а гголяма част от продукциятабрак
39
37
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Като са ви малки заплатете събирайте си партакешите и отивайте другаде да работите на високи заплати. Аз съм доволен от бизнеса, добре печеля, имам достатъчно каднидати чакат за работа, никой не карам насила да работи. Заплатата колкото - толкова, ако на някой не му харесва да се маха и много здраве, да ходи в Германия на висока заплата.
38
2
 
8
 
! Отговори
заблуда преди 1 година
Въпросът днес не е да има ли "клас прослужено време",защото решението вече е взето, а как ще се компенсира прамахването му?
37
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В МО и МВР има добавка - 2% на година. Депутатите също имат. Не е отпаднала и си го има в държавните служители. Цялата работа е в това да се плаща по-малко. Въобще не им пука за равенство или как е било в Европа. Искат да печелят повече. Сега всяка година ти се вдига заплата с малко и от време на време увеличение с 10лв. Сега ще се остане само с тези 10лв. на 5 години. Велев скрий се, че ръсиш глупости. Явно е, че защитаваш корпоративни интереси.