Въпросът днес е: Да има ли "клас прослужено време"?

Синдикатите са убедени, че той няма да отпадне
29 сеп 2017 10:30, Красимир Ангелов
74

Темата за премахване на добавката за прослужено време отпадна от дневния ред на тристранката, след като вицепремиерът Валери Симеонов се съобрази с искането на КТ "Подкрепа" тази точка да се отложи заради неспазена процедура, посочи в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Дори да мине през обсъждане в НСТС клас "Прослужено време" няма да отпадне. Чакаме Комисията за защита от дискриминация, която беше сезирана, да излезе със своето становище", уточни тя.

По думите на Григорова в закона има текст, който ясно гласи, че различното заплащане при различен трудов опит и стаж не е дискриминация.

"Затова съм сигурна, че отговорът, който КЗД ще даде няма да удовлетвори работодателите, които настояват за отпадане на добавката", категорична бе Григорова.

В отговор на това обаче председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отсече, че промяната трябва да се случи, тъй като в никоя друга страна по света държавата не определя къде какъв клас да има.

"Клас "Прослужено време" несъмнено ще отпадне, въпреки че не бих могъл да се ангажирам със срокове. В целия Европейски съюз доплащанията за трудов стаж и придобит опит се определят в колективните трудови договори", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Предложението за премахване на допълнителното възнаграждение беше внесено от четирите работодателски организации, които още от миналата година настояват за изравняване на правата на служителите по трудово правоотношение с тези на държавните служители, при които няма такава добавка.

Още вижте в разговора в студиото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не можете да давате нормални заплати, закривайте си бизнеса!Тази страна има нужда от работодатели, които да задържат хората с добри заплати, а не пъдари, които да ги гонят с жалко заплащане.
34
2
 
34
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "леля Пена": Класът не е уравниловка от соца. Неговото социално значение е по законов начин да се накарат работодателите да актуализират заплатите на служителите си. На думи всички знаят, че заплатите в България са най-ниските в ЕС, но на практика на нашенските работодатели и те им се виждат твърде големи. Но когато търсят нови служители не пропускат да им искат да и трудов стаж за съответната позиция.
33
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 3 седмици отивам на интервю във фирма за контрол на околната среда. Длъжността може да се изпълнява от човек завършил техникум с добри познания по електротехника. Ама те си търсят инж., и предлагат заплата 600-800 лв. Като им казах че под 1400 лв не бих се съгласил, ме изгледаха много странно и интервюто приключи много бързо. Ако има работодатели четящи сайта, искам да ги питам:При цена на квартирите в София от 600-800 лв, как очаквате да намерите работници за 800-900, че и със средно ?
32
0
 
42
 
! Отговори
коментатора преди 6 години
В България заплатите на работници и администрация са най-ниските в целия свят, в страни като Мексико и Китай разходите за заплати са почти двойни. Ала българските Индустриалци непрекъснато се вълнуват от тва как да отрежат по 2 лв на човек. От друга страна, се оплакват, че няма хора в БГ и не съзират, че хората бягат заради геноцида, на които са подложени от техните монополи, в минното дело, строитлеството, енергетиката. Ако при такива цени на труда не печелите причината е че не струвате!
31
7
 
7
 
! Отговори
хахо преди 6 години
Всички млади хора ще кажат - НЕ. Всички стари служители ще кажат - ДА! Но в крайна сметка става това, което работодателят реши.
30
17
 
4
 
! Отговори
леля Пена преди 6 години
До до Другаря ВелевДо ДругаркатаЦкъпа Другарко,а кое наистина ни е в ред на нас българите??Дали отивайки на работа мислим как добре да я свършим? НЕ!Дали нащата производителност е ката на запад? НЕ!Дали дисциплината ни е като Тяхната? НЕ!И т н.Ние сме най-умни и креативни,но недисциплинирани,завистливи,нихилисти и т н.Класа е уравниловка от соца,която пречи.Да се махне не означава намаление на заплатата,само че всяка година трябва да се прави актуализация на заплатите.И т.н.
29
1
 
31
 
! Отговори
ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ! преди 6 години
До РаботодателМи то скоро никой няма да ти работи. Просто вече много малко балъци се съгласяват да работят за 300 лв., разбираш ли? Къде ги видя опашките, бе???????????????? С тия растящи цени, кой ще ти кибичи за нищо???????
28
2
 
40
 
! Отговори
Бай Кольо преди 6 години
Работодателите са спрели някъде около 2000-2003 г. и си мислят, че срещу тях още стоят същите хора смирени хора, които бяха тогава. Не е така. Поколенията се смениха и сегашните хора не са с робската психика, като предишните. Тепърва ще берат ядове, ако продължават с опитите си да запазят старото положение.
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗапознатОт 01.01.2018 г., осигуровките скачат с 1 %. Това допълнително ще ви свали заплатите. Отделно от това, вноската за безработица ще расте с 0.2 % всяка година от 2018 до 2026 година, когато ще стане 2 %. Като махнат възнаграждението за клас, заплатите ще се намалят допълнително. Аз не виждам за какво увеличение ховорят постоянно управляващите и за какъв икономически разстеж. Ако съдят по заплатите на ВСС, където един съдия взема 7000 лева, тогава няма какво изобщо да се коментира.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавните служители имат ред други привилегии, които бих искал да ги видя прилагани от работодателите - да са равни щом искате.
25
0
 
26
 
! Отговори
1 преди 6 години
Въпросът днес е; Да има ли ''заплати''работодателите това искат,да им се работи,а те да не плащат заплати.
24
3
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Махнете го ,та да видят колко добре живееха при мен ! Кой не скача е червен !!! Е, наскачахте ли се? А? СДС !!! СДС !!! НДСВ !!! НДСВ!!! ГЕРБ !!! ГЕРБ !!! Нали гласувахте за тия ? На ви сега ,,клас,, ...
23
2
 
44
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Защо не индексират всяка година заплатите с инфлационния индекс? Значи цените на основните стоки и услуги растат, а заплатите - не , и така РЕАЛНИТЕ доходи намаляват. С премахването на класа, съвсем ще намаляват и без това жалките ни доходи!
22
0
 
42
 
! Отговори
до Другаря Велев преди 6 години
Другарю Велев , кое в България ни е както в Европейския съюз , та и класът прослужено време да е както при тях - заплатите ли , условията на труд ли , социалните условия ли ?!Аман от алчни червени капиталисти , които не виждат по-далеч от носа си и не мислят за нищо друго ,освен как да се нагушат максимално , изцеждайки робите до последно !
21
0
 
26
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Бай Иван 25Когато направиш още десет години трудов стаж, друга песен ще запееш... :)
20
0
 
16
 
! Отговори
митко преди 6 години
Да има за всички без депутатите.
19
47
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
do 24Вече имам 10 г. трудов стаж и съм "ЗА" премахването на този клас. На човек трябва да му се плаща за свършена работа, а не прослужено време. Има професии където прослуженото време е от значение, но има и много такива където това няма значение. (Учители, чистачки, продавачи, шофьори и т.н.).
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗЛИЗАМЕ НА ПЛОЩАДА АКО ТОВА СЕ ПРИЕМЕ НЯКОЙ ДЕН ... ДОКАТО НЕ БЪДЕ ОТМЕНЕНО!
17
0
 
29
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Предлагам да дойде народен съд N:2 и да избесим всички работодатели, да им вземем джиповете и да си ги караме ние работниците и да се кефиме на живота!
16
1
 
46
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
А работодателите ще спрат ли да осигуряват на минимална, заплата, ще спрат ли не дават пълен отпуск по закон, ще продължат ли да дават заплати в плик. Нека това да обсъждат не как да отрежат от робите си още пари!