Въпросът днес е: Да има ли "клас прослужено време"?

Синдикатите са убедени, че той няма да отпадне
29 сеп 2017 10:30, Красимир Ангелов
74

Темата за премахване на добавката за прослужено време отпадна от дневния ред на тристранката, след като вицепремиерът Валери Симеонов се съобрази с искането на КТ "Подкрепа" тази точка да се отложи заради неспазена процедура, посочи в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Дори да мине през обсъждане в НСТС клас "Прослужено време" няма да отпадне. Чакаме Комисията за защита от дискриминация, която беше сезирана, да излезе със своето становище", уточни тя.

По думите на Григорова в закона има текст, който ясно гласи, че различното заплащане при различен трудов опит и стаж не е дискриминация.

"Затова съм сигурна, че отговорът, който КЗД ще даде няма да удовлетвори работодателите, които настояват за отпадане на добавката", категорична бе Григорова.

В отговор на това обаче председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отсече, че промяната трябва да се случи, тъй като в никоя друга страна по света държавата не определя къде какъв клас да има.

"Клас "Прослужено време" несъмнено ще отпадне, въпреки че не бих могъл да се ангажирам със срокове. В целия Европейски съюз доплащанията за трудов стаж и придобит опит се определят в колективните трудови договори", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Предложението за премахване на допълнителното възнаграждение беше внесено от четирите работодателски организации, които още от миналата година настояват за изравняване на правата на служителите по трудово правоотношение с тези на държавните служители, при които няма такава добавка.

Още вижте в разговора в студиото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
31
 
! Отговори
ум не се купува преди 6 години
Тези, които искат да се премахне класа, не са работили никога и не знаят смисъла на "Клас прослужено време". За работодателите всичко е САМО ПАРИ и експлоатация. Всеки т.н.работодател, който иска да премахне класа или е парашутист или много ***. Колективен трудов договор има, когато има синдикати, а не група на повикване /неработещи, но синдикати/,използвани за узаконяване на далавери.
14
1
 
24
 
! Отговори
до работодател преди 6 години
Като дойде Народен Сдд 2, ше виснеш на въжето, обграден от цялата си рода, също окачена с примка, историята помни какво се е случило на негодници като теб.
13
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хем ревът, че няма кой да работи, хем искат да махнат класа, а сме с най-ниските заплати в цяла Европа.Да ви **на бизнесмените, вместо да искате държавата да ви осигурява квалифицирани работници от Бангладеш за 100 долара месечно, преместете си "велики" бизнеси в Бангладеш.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За някой държавни професии ако не е този клас, няма да можете да намерите кадри, ще си сменят професията с по-платена след няколко години.
11
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класът за прослужено време е несправедливост, която следва да се премахне! Такава презумпция, че петдесет годишния ще работи повече от 35 годишния няма! Заплатата трябва да бъде според конкретния принос, а не на база възраст.
10
1
 
36
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До РаботодателСлед като не искаш да плащаш реални заплати, събирай си партакешите и отиди на място, където хората са съгласни да ти работят без пари. Там си премести "бизнеса". А тук, ние ще оправим и без теб и такива като теб. В икономиката не остават празни пространства и на твоето място ще дойде друг, който може да плаща реалните заплати.
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо тогава не постъпват като европейците и в трудовите договори да вписват на колко месеца с колко процента ще се вдига заплатата, а седнали да се пенят за клас прослужено време, който е минимален. Обикновенно се забелязва, че дългогодишните служители са с по ниско заплащане от новопостъпилите и това с класа не е проблем. След като няма значение опита, тогава да махнат и изискването за заемане длъжност да има опит примерно 5 години.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"тъй като в никоя друга страна по света държавата не определя къде какъв клас да има."ТО И В НИКОЯ ДРУГА СТРАНА НА РАБОТНИЦИТЕ НЕ СА ЗАПЛАЩА ПОДИГРАВАТЕЛНА ЗАПЛАТКА В РАЗМЕР НА 150-200 ЕВРО, НАРОДЕН СЪД 2 ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА ДАЛИ ИДЕЯТА!
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класа прослужено време го премахнаха за държавните служители, но за депутатите си стои и си вземат едни сериозни надбавки върху големите заплати. Всички в страната се пенсионират по един закон, с максимум на пенсията, независимо от осигуровките, които са внасяли, но за едни висши политици това не важи и за тях няма максимум на пенсията. Всички в България се пазят от една неработеща полициция, но политиците си имат добре платена гвардия НСО. Докога ще ни правят на *** - тук има кастово делене.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става когато комунистите станат капиталисти и започнат да строят капитализъм!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът днес е: Какво да правя когато остана без работа! А този момент ще дойде за много хора в близко време!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махайте всичко което ни дава Някакви доходи.То е Ясно че тука ни Смачкаха Робовладелците.
3
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг работодателите отново искат да намалят заплатите, че сега плащат крупни 300-400 лева на робите си, жал ми е за хората в провинцията най - вече, които биват експлоатирани от тези съвременни еничари, по турско робство поробителите ни не са стягали толкова много примката колкото бг работодателите! За БГ рабботодател НЕ трябва НИКОГА да се работи - почва се или за чуждестранна компания... или ТЕРМИНАЛ 2! Няма друго решение!
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези работодатели вместо да се срамуват от това, колко пари дават почват да спорятза добавката прослужено време.
1
1
 
50
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
На Васил Велев като не му харесва да лови пътя, и журналистите да престанат тези *** да ги канят сами , що не викнете някой с 20 години реален трудов стаж да му опонира на този гал фон , все сам го викате да си изпее тъпните и журналиста да кима разбиращо с глава.