Захариева не е против база на НАТО на Черно море

Външният ни министър се обяви за прагматични отношения с Русия
29 сеп 2017 11:37,
257
Захариева не е против база на НАТО на Черно море
Снимка: БТА, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза вчера във Варна, че има нужда от военноморска база на Алианса на българския бряг.

"Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна", заяви Захариева по Нова телевизия.

"Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това.

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. "Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха", добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. "България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия", допълни първият ни дипломат.

Тя каза, че основните теми при посещението й в САЩ тези дни са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

"Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Присъединяването на Крим към Русия провали плановате на НАТО за доминация в Черно море. След присъединяването на Крим Русия вече е единствен военнен хегемон в Черно море.
95
1
 
17
 
! Отговори
АРЕ У ЛЕВО БЕ преди 6 години
с това НАТО. Да си го държат там в ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА. ТУК не ги щем
94
1
 
9
 
! Отговори
ПОВРЪЩА МИ СЕ преди 6 години
от всички ГЕРБО-ПРЕДАТЕЛИ
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са руските туристи много хора в България ще останат без хляб, безработицата рязко ще скочи а заплатите на миячите на Запад рязко ще паднат поради голямото предлагане.
92
0
 
14
 
! Отговори
БАЗА В БАНКЯ преди 6 години
да пази бостана на ТИКВАТА
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има никакъв военнен конфликт в Черно море. Ако се стигне до конфликт войната ще се води на територията и в небето над САЩ, по скоро в космоса над САЩ.
90
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХМзнаеш ли колко бази на НАТО има в Испания, Португалия, Гърция и т.н. и като гледам туризма не им е пострадал от същто, точно обратното, хората обичат да почиват там където има повече сигурност, а НАТО е сигурност, отделно че България е член на НАТО и всяка база на българската армия напрактика е база на НАТО
89
0
 
9
 
! Отговори
ПАИ СЕ! преди 6 години
ТИКВАТА ще пръдне в чест на НАТО. Ще има непоносима воня
88
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква я мислеха рашистите в България да посрещнат с хляб и мед руският окупатор и да удрят чела в земята в знак на покорство, а каква стана. Сега окупаторът няма да може да припари у нас без да си изгуби главата.
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия на фона на прииждащата ислямска войска е бял кахър
86
2
 
10
 
! Отговори
МИРИЗЛИВКА преди 6 години
смърди на американска кир
85
0
 
6
 
! Отговори
ТВА НАТО, ТВА БРЮСЕЛ преди 6 години
все едни и същи лай....а
84
1
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 6 години
Мен пък знеш ли как ми пука за мишоците от София на чии бог се кланят в момента.Вземете си я в Подуене да ви е близко до сърцето.А и за теб най-важен е хонорара.
83
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** много се изнервят като чуят за бази на НАТО
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"При евентуален военен конфликт базите на НАТО в Черно море ще се окажат в смъртоносен капан."При военен конфликт единственият смъртоносен капан е руската столица Москва.
81
1
 
10
 
! Отговори
МАЧКАЙ ПУТИН преди 6 години
Тая ........а не е българка, а американска под....а
80
1
 
10
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Каква е целта на НАТО не си ти тази, която да каже *** ей кранто дръглива! Ако НАТО е миролюбив съюз нямаше да пуска бомби из половината свят без да е нападнат алианса! Вън еврейските ибрици
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При евентуален военен конфликт базите на НАТО в Черно море ще се окажат в смъртоносен капан.
78
3
 
14
 
! Отговори
Колкото повече преди 6 години
НАТОвски бази натрапят на България,толкова повече ще ги мразим. А,на всички национални предатели ще им дойде времето.
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка база на Българската армия е и база на НАТО!