Пенсионерите стягат протест: По-високи пенсии за всички!

Възрастните хора настояват за осъвременяване с 22% с бюджет 2018
1 окт 2017 11:40,
66
Пенсионерите стягат протест: По-високи пенсии за всички!
Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерски организации искат увеличение на всички пенсии, а не само на най-ниските. В противен случай те заплашват с протести.

От днес влиза в сила решението на правителството най-ниските пенсии у нас да се увеличат на 200 лева.

По случай Международния ден на възрастните хора днес, главният секретар на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов коментира пред БТА, че с увеличението на минималната пенсия на 200 лв. е направен компромис. Той припомни, че Обединените патриоти са били за 315 лв., колкото е прагът на бедността.

Още по темата

Пенсионерските организации ще настояват това обещание да бъде изпълнено.

Те ще искат и осъвременяване размера на всички пенсии с процента на двукратното увеличение на минималната пенсия през тази година - около 22 на сто. Пенсионерите искат това да се заложи още в бюджета за 2018 г., иначе ще излязат на протести.

Те продължават да настояват и за закон за възрастните хора, в който да бъдат разписани правата им, и подкрепят внесеният от БСП законопроект.

Ако имаше такъв закон още през 1990 г., нямаше да се случи това, което става след 27 години с тези различия в пенсиите, с това забравено съсловие, което е най-голямото - 2,2 млн. души, допълни Димитър Кисимов.

В отговор на въпрос какъв е българският пенсионер днес - на 1 октомври, той каза, че днес пенсионерът все пак е щастлив, защото празникът се зачита от 4-5 години, благодарение на Българската асоциация на пенсионерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
до Мирослав преди 6 години
На 100% си прав, но разбирам и тези, които укриват доходите си. Те знаят, че няма да получат това, което им се полага! Настоящият коефициент не им гарантира пенсия, която заслужават(хора с еднакъв осигурителен принос получават различни пенсии), а и самите работодатели ги устройва чудничко укриването на доходите!
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2020 пенсии вече няма да има, който взимал досега - взимал. Просто няма толкова хора които да изкарат пенсиите, за един пенсионер трябват няколко работещи, а в България на един работещ се падат по двама пенсионера. Сега пенсиите се плащат със заеми, осигуровките в пенсионния фонд са недостатъчни.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исканията на пенсионерите за по високи пенсии са напълно оправдателни.В сравнение със пенсиите на другите държави в ЕС нашите не вземат нищо.Проблема е че до няколко години въобще няма да има пенсии, на един работещ ще се пада да осигурява двама пенсионери и един кафяв.Това е тенденцията в България на застаряващото население, преоритет на управляващите ни са ***, а над Българите се извършва геноцид.
16
1
 
14
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Каква стана тя бе патриотари,май никаква.Мутра,връщай откраднатото и пари ще има.
15
1
 
16
 
! Отговори
Само че преди 6 години
в така наречените бели страни протестират младежите за социални права - защото те мислят за бъдещето си, за разлика от нашите, които вятър ги вее на бял кон, но всичко това е умишлено - не са виновни те. Нарочно се насажда апатия и аполитичност сред младите хора - ние сме експериментът, който ще се повтори в Европа, тъй като е успешен! Защо работещите навън или получаващите пенсии отвън не проглушат всичко тук с изискванията на Запад за пенсиониране ами егоистично си траят?!
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще тука нещата не опират до числа, а до това, че системата не е справедлива.
13
0
 
27
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Съгласен съм, че увеличение трябва да има, но за всички! Тези които цял живот са работили тук-там и не са внасяли осигуровки им увеличавате пенсията, а на баща ми и майка ми които цял живот са внасяли и продължават да внасят защото работят все още, нищо... Отделно държавата сама не иска да си събере парите! Знаят че половин България се осигуряват на 4ч или на МРЗ, а взимат повече. Тоест крия се осигуровки, но не правят нищо нали?
12
3
 
15
 
! Отговори
ми прав си преди 6 години
До Анонимен 7Ченгетата с таван и добавки до 50% над тавана сте много зле!Друго си е да падне тавана,и да караш с 2,000 лв пенсия,а абдалите,дето са ги осигурявали на основна без да знаят да духат,нали!?Ей,мръсни и алчни червенета и туй-то!
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да излязат пенсионерите на протест е най-голямото унижение на нацията. Голяма част от тия хора не могат да си позволят даже да отделят пари за лекарства. Къде са техните деца и внуци? Да гледаш по тв старите хора да протестират е срам за България. Срам за управляващите, които за да дойдат на власт през 2013-та плащаха на протестиращите си по половин пенсия на ден месеци наред.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да намират пари от където щат тези хора са работили и са плащали а сега за тяхнищо . Тогава как да се осигурявам на повече от минимума като и мен ме чака стщата съдба. А ако протестират както ипрез 15г даже може и да ги намалят
9
2
 
19
 
! Отговори
666 преди 6 години
Те, това е злобата!Що си мислиш за биричката - помисли си за учителката ти , дето цял живот е учила такива като тебе и взема пенсия като чистачката!Това есе отнася и за т.нар. "принос"
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората с най-дълъг стаж и дали най-много на държавата са ощетени най-много. Сега е време да се помисли и за тях .Не може един депутат с два часа работен ден да взима десеторно повече от един човек с над 40 години трудов стаж .Идва зима и тези хора ще мръзнат без топло , защото за него не стига след като се купят лекарствата и храна . Това е положението в милата ни родна страна .
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво ,увеличение за тези които пиеха биричка и играеха карти пред блока цял живот. Хак им е на тези които са си губили времето да ходят на работа.
6
31
 
6
 
! Отговори
666 преди 6 години
Не разбрах срещу какво протестират - срещу увеличението на най-ниските пенсии?Е, такава простотия няма!!!!Тези които са пенсионирани преди 2000-ната година са с най-ниски пенсии- колко пъти ги ограбваха тези хора!И сега тези с 900 лв пенсия искат още, а някой хора в бг могат само да мечтаят за такава заплата!
5
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умишлено увеличиха само на хората с най-малък принос в системата с цел да противопоставят едните на другите и да изкривят системата. С новото увеличение в следващите години, процентът на увеличение ще въведе още по-голямо изкривяване. Решението е преразглеждане на приносът на всеки и справедливо разпределение на средствата.
4
28
 
4
 
! Отговори
;) преди 6 години
Да си търсят пенсиите от виденов и костов. Пари в държавата НЯМА.
3
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да обяснят стараците, как точно искат да се вдигнат пенсиите, при положение че сме в демографска катастрофа и няма кой да работи. Ако се вдигнат пенсиите така както те искат, реално ще живеят на гърба на следващото идното поколение.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Protesta da vodyat Bolen,Karakachana,Tatarina Valeri i onya eurodeputat s turskaata familiya Jambaza.
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде!Пенсионерите най-после се събудиха.Да видим дали някой ще ги чуе.