Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони

Интересът е от компании в промишлеността и инфраструктурата
1 окт 2017 10:33,
87
Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони
Снимка: НКИЗ

Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас.

По време на конференцията "Национална компания индустриални зони" показа възможностите за инвестиции пред над 300 турски бизнесмени, пише "24 часа".

Компании от секторите на леката и тежката промишленост проявили интерес към зоните в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес били направени и за зоната във Видин.

Икономическа зона Свиленград също привлича интереса на турските компании от сферата на пътната инфраструктура и външнотърговската дейност. Близостта на зоната до границата с Турция я прави привлекателна за турски инвеститори, търсещи бързи логистични връзки, смятат от НКИЗ.

Турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето пък проявяват интерес към възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Високотехнологични производства и фирми от леката промишленост от Турция търсят възможност за позициониране на свои производства в Икономическата зона София-Божурище. Такова запитване е направила голяма компания, оперираща в сферата на роботиката и настоящ партньор в Турция на един от световните лидери в производството на бяла техника.

Едно от предимствата на зоната е достъпът до редица специализирани средни и висши учебни заведения, които могат да предоставят висококвалифицирани кадри, информират от НКИЗ.

Турският бизнес обръща особено внимание на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар.

Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от  20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 г. стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът - с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

Заради засиления интерес на турския бизнес НКИЗ получи покана да представи проектите си по време на бизнес форум в Истанбул през пролетта на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроазиатците от Турция и Русия са на едно и също стъпало на развитие и цивилизованост. Така че инвестициите нито на едните нито на другите ще доведат до положителен резултат за България.
51
6
 
13
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
До даРазбира се, че го има и при наши работодатели, но това не прави фактите за турските работодатели неверни! И ако ще приемаме инвестиции, то те трябва да не са такива като тия...
50
7
 
4
 
! Отговори
да преди 6 години
До luckymanАми то като при българския работодател бря...цццц
49
18
 
15
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименТочно така се държат българите към турците- унижават ги, обиждат ги. Назначават ги на най- нископлатента длъжност, не признават нито образованието им, нито квалификацията им,при съкращения първо турците гонят от работа. Делят хората на наши(българи)и ваши(турци). И теб те е страх, че в Тр фирми няма да уважават българите? Че хората са като вас? Верно не си добре! Турците си гледат интереса, не гледат кой какъв е. Пий си хапчетата или кажи на ментора си да ти отпусне други опорки
48
4
 
9
 
! Отговори
не разбирам преди 6 години
До АнонименАми другия път ще викате линейката от гърция или румъния...
47
10
 
21
 
! Отговори
гг преди 6 години
Никакви турци тук .Нито парите им нито бизнеса им .ВЪН.Бойко да си ги води в Банкя.
46
9
 
21
 
! Отговори
ssovec преди 6 години
Аре нема нужда!!!!!!!!!!!
45
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не желаем никакви турски инвестиции в България.Турските компании може да инвестират само в изграждането на "китайска стена" между двете държави.Това ще е най-доброто което могат да направят.Нищо друго.
44
16
 
13
 
! Отговори
логика нулева преди 6 години
Не разбирам искам да питам ,като толкова ненавиждате всичко турско,защо като ви е лошо викате линейка от турция? хахахахах
43
10
 
28
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Преди да свирете фанфари, научете нещо за турските цехове и предприятия в Бг! Има доста завлечени, собственикът избягал, работниците години чакат заплати, предприятието на трупало дългове, които няма никой да върне... Отделно експлоатация с робски труд, мизерни условия и заплати ( когато ги има)... на работниците българи се гледа като на ***, наричат ги га ву ри, униженията са ежедневие....Така, че не вярвам да има искрени и добронамерени планове за тези "инвестиции"..
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Турция подготвят подялбата на България под бурните ръкопляскания на русофилите и радостните фалцети на така наречените патриоти.
41
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноДа си спомняш поне Южен поток?Или си мислиш,че всички са плиткоумни като теб?
40
18
 
7
 
! Отговори
maimuni nedorazviti преди 6 години
Спрете се с това робство *** такива! От тези 500 години робството да е било я 50 я 100 години! През останалото време сте раждали по 10 деца и е имало работа,храна,***,строяли са се църкви! Ако са били 500 сега щяхте да сте малцинство по малко от *** .А сега от 8 станхте 6 милиона самоизбихте се и се затрихте като народ и не спряхте да се оправдавате с това робство,а самите вие сте некадърни и прости,защото политиците ви стрижат като овце.
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТурците в Бг никой не ги взема на работа. Затова ли си мислиш, че в Тр фирми никой няма да взема българите на работа? Мислиш, че хората разсъждават като теб и др. националисти? А това за Ботев и Левски го остави на учениците в училище! И за сбирките ви в централата на атакистите!
38
5
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Това аз го чета като "Комшу, искам да застана между краката на жена ти", щото нали "иска да инвестира в... е като дийп рилийф - иска да проникне дълбоко в... Но тя "Полегнала е Тудора" са я минали веке, поне 2 отбора;)))
37
3
 
5
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименЕто, молодец! Так держать!Просто проруските *** си личите! Нали това писах- давай с руския десант, да идат братушките!
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоразвит мааймун си ти бе, питай Ботев и Вазов дали не е имало робство ! Чел си ги въобще ? Съмнява ме, щото си турчин!
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторично,Ти да не мислиш, че ще спечелиш от турските инвестиции бе, наивник, нали ако отворят завод в Кърджали всичките работници ще са турци. Бас хващам, че българките кандитати ще бъдат одобрявани само за чистачи. Турската шуробаданащина е пословична, те ще се подкрепят взаимно, а българите ще мачкат и обиждат.
34
11
 
4
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименЩом не ти харесва ГЕРБ, хвани се ти намери инвеститори! Кого си намерил и довел тук да инвестира, че си тръгнал и да критикуваш и за турско заробване да пишеш?Посочи инвеститор, дето ти си го докарал в Бг!Или вър"и си пий хапчетата!
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Риторично, какво им има на руснаците ?От 8 год работя във фирма със собственик руснак и икам да се пенсионирам тук. Това което съм видяла по-българските фирми за недвижими имоти, ме кара да се замислям кой кого експлоатира.