Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони

Интересът е от компании в промишлеността и инфраструктурата
1 окт 2017 10:33,
87
Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони
Снимка: НКИЗ

Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас.

По време на конференцията "Национална компания индустриални зони" показа възможностите за инвестиции пред над 300 турски бизнесмени, пише "24 часа".

Компании от секторите на леката и тежката промишленост проявили интерес към зоните в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес били направени и за зоната във Видин.

Икономическа зона Свиленград също привлича интереса на турските компании от сферата на пътната инфраструктура и външнотърговската дейност. Близостта на зоната до границата с Турция я прави привлекателна за турски инвеститори, търсещи бързи логистични връзки, смятат от НКИЗ.

Турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето пък проявяват интерес към възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Високотехнологични производства и фирми от леката промишленост от Турция търсят възможност за позициониране на свои производства в Икономическата зона София-Божурище. Такова запитване е направила голяма компания, оперираща в сферата на роботиката и настоящ партньор в Турция на един от световните лидери в производството на бяла техника.

Едно от предимствата на зоната е достъпът до редица специализирани средни и висши учебни заведения, които могат да предоставят висококвалифицирани кадри, информират от НКИЗ.

Турският бизнес обръща особено внимание на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар.

Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от  20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 г. стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът - с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

Заради засиления интерес на турския бизнес НКИЗ получи покана да представи проектите си по време на бизнес форум в Истанбул през пролетта на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До 77Що не вървиш там, от където си се довлякъл бе? Кой си ти, че да обиждаш българският народ? Вие пък сте много умни чак никой в Европа не ви иска. НЕ ВИ ЩЕМ ИНВЕСТИЦИИТЕ, НЕ ВИ ЩЕМ НИЩОТО. АЙ ВЪЗГЕЧ ОТ ТУКА.
71
4
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 6 години
Как така има милиарди за крадене, а за развитието на собствената ни икономика се нуждаем от чужди инвестиции!!
70
9
 
5
 
! Отговори
АЛОО преди 6 години
ееейй форумджии, като ви гледа човек какви сте ми "патриоти",по добре "инвестиции" от типа на ТЕЦ "марица" и тем подобни, хамерикански х.й с прескъпият ток да си плащате, вместо някакви свежи пари,колкото и да са те от съседна страна да влязат в БГ. Ама ***,по ***, най-*** е бг народа- ЖИВЕЕ СИ ПРОСТАКА С МИНАЛОТО, МИСЛИ ЗА МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО МУ Е С ПОСТОЯННИ МИСЛИ ЗА МИНАЛОТО. А ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ ЧОВЕК НЕ ЗАБРАВЯ МИНАЛОТО, НО ЖИВЕЕ С НАСТОЯЩЕТО И МИСЛИ ЗА БЪДЕЩЕТО. НО ВИЕ ПЪРВОБИТНИТЕ.....
69
8
 
3
 
! Отговори
Fashist patriot преди 6 години
До АнонименМай ние казахме гуд бай на бг турците щот за последните 30 години от над милион в момента са мъничко пръд ливо малцинство от я има я не 400 000 човека. Гуд бай бай бай
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PRIVETSTVAME ERDOGAN S DOBRE DOSHAL,A NA FASHIZIRANITE PATRIOTI KAZVAME GUD BAI.
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДопълнително половината млади тръгнаха да стават програмисти а няма как един сектор да поеме половината народ. Така че каквото остане тук ще стане нереализиран и мрънкащ програмист. Ама така е като държава няма.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пркаженият ни народ изчезва, младите бягат, надежда няма никаква.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 70Съгласен съм с тебе. Ама няма как да стане. Турците ще си навpaт инвестициите в нас така, както Русия се опитва да си навpe нейните инвестиции в България.Докато се мазним на Турция и на Русия така ще бъде.
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска. Щото в България се намират задните части на Европа.
63
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по малко турски "инвестиции", толкова ще ни е по спокойно! По далече от ислямски капитали всякакви!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 66Правописът ти е кошмарен! Каквото и да казваш, олеква с тези груби грешки. Ако си българин, има от какво да се срамуваш. Ако не си, ми е ясно накъде биеш.
61
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде нЕма нужда! Такива инвеститори не ни трябват. Мерси!
60
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците наистина не са добре с главите!? Че кой нормален човек би каквото и да е в този балкански к.е.не.ф??????
59
13
 
11
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 6 години
ТУРЦИЯ Е ВТОРИЯ ПО ГОЛЕМИНА ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИ СТОКИ СЛЕД ЕС В СТОКООБМЕНА С ТУРЦИЯ СМЕ НА + С НАД 1 МИЛЯРД ЛЕВА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ.ТУРСКИЯ БИЗНЕС САМО В РУСИЯ ИМА НАД 50 МИЛЯРДА ИНВЕСТИЦИИ.ХЕЙТЪРИТЕ ДА ИМ НАПОМНЯ ,ЧЕ 40% ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В БГ СА СЪС 100Е ПЕНСИЯ И ТО СЛЕД СКОКА С 20 ЛВ НА ПЕНСИИТЕ......ЛЮБИМЕЦА ВИ СИМЕОНОВ ИЗЛЪГА НАЙ-БЕДНИТЕ И СТАРИ ХОРА НАГЛО И БЕЗКРУПОЛНО НА ИЗБОРИТЕ!
58
5
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
И като направят заводи кой ще ги спре да назначават тарамбуки от цял свят?Още повече,че Валери Симеонов ги облекчи със по-лесното наемане на работници извън ЕС.И на него не му вярвам.
57
22
 
15
 
! Отговори
Да попитам? преди 6 години
Чудя се , да си купя ли турска тенджера под налягане? Сериозно питам!
56
11
 
1
 
! Отговори
ko kaza ko преди 6 години
До баста Ти къде живееше бе момко :D
55
12
 
42
 
! Отговори
баста преди 6 години
Не желаем никави инвестиции в България от ислямски дъжави.От тези региони не идва нищо добро за нас.Не желаем да перем мръсни пари.
54
6
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
До риторичноНямам нужда да заработвам надник, нека този коментар не те касае, отправям го към останалите! И да не бях го писал, тези неща са до болка познати на много българи...
53
9
 
3
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До luckymanБраво заработи си надника за днес!Всичко, което си написал е 1 към 1 в БЪЛГАРСКИТЕ фирми, само дето ни наричат лентяи и мързеливци. И Бг бизнес не почита нито национални празници, нито религиозни празници, нито Божиите заповеди.