Божидар блесна: Вече не съм млад, а само красив и умен!

Иска наследникът му на поста в НИМ да е човек от музея
2 окт 2017 07:30,
15
Божидар блесна: Вече не съм млад, а само красив и умен!
Снимка: архив, Булфото

Вече не съм млад, а само красив и умен, искам наследникът ми на поста директор на НИМ да е човек от музея, каза в интервю за "Фокус" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод своето пенсиониране.

"Стоях доколкото мога. Трябваше да се пенсионирам още преди 5 години, но не го направих, тъй като бях убеден, че наследникът ми няма да го опази. Важно е музеят да бъде опазен и развиван по същия начин. Силите ми отслабват, 72 години са си 72 години. Наистина по телевизията и на портрети изглеждам млад, красив и умен, но всъщност съм само красив и умен. През декември навършвам 72 години и би трябвало малко да седна да си почина, за да не умра на поста си. Няма да бъде красиво", коментира професорът.

Още по темата

Той поясни, че се уморява лесно и поради тази причина след разговори с министъра са стигнали до заключението, че ще е хубаво да се пенсионира, но да бъде назначен за директор човек от музея, който поне ще познава работата.

"Носят се слухове, че всичко това е една уйдурма, за да се осигури служебна победа на другия кандидат при обявения в началото на годината конкурс - проф. Вера Бонева. Даже не знам дали е стъпвала в музея. Тя не е музеен работник, тя идва от Библиотекарския институт. Това е все едно да назначат Вас или мен за директор на Атомната централа. Ще я съсипем за нула време. Бих искал човекът, който ще ме наследи да е човек от музея, някой от началниците на отделите, който отчасти познава работата. С другата част ще се запознае и ще му помагам. Така нещата ще тръгнат надявам се в правилната посока", допълни Димитров.

На въпрос какво би посъветвал своя наследник, професорът отговори, че би искал той да продължи тази линия по всички направления, която се е оказала много успешна и е позволила музеят да стане едно изключително уважавано учреждение - истински стълб на националната идентичност.

"Той по принцип трябва да пази паметта на България заедно с Националната библиотека и Държавния архив. Те са института за национална памет", посочи Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
ГЕРБераст- помияр преди 6 години
Тоя появила е напълнил НИМ с ГЕЙБерастки КАЛИНКИ и задължително трябва да се смени стола в кабинета му - смърди от многократни НАПИКАВАНИЯ!!!
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мания за величие някяква, само аз мога, само аз знам, откъде знаеш, че само ти можеш,това че ББ те е подкрепял не означава, че си най-кадърният и можещият, а истината е че здравето ти е разклатено и затова си тръгваш иначе щеше да стоиш в музея доживот
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЙ СЕ КАНИ ДА "ПОМАГА" НА БЪДЕЩИЯ ДИРЕКТОР.БОЖЕ УПАЗИ!
6
4
 
10
 
! Отговори
факт преди 6 години
Да почва чистка,вижте протежетата му на тоя в Бургас да речем . Пияна *** занимаваща се с кражби и канали за антики .
5
3
 
6
 
! Отговори
доносчик VIII разряд преди 6 години
Тоя, когато се задъхваше от възторг от оня *** цар Петър, го разбрах колко пари струва!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да Божо, Вече не си млад, красив и умен, а само дърт алкохолик и агент
3
7
 
14
 
! Отговори
г преди 6 години
Този човек съсипа историческата наука в Бг и я превърна в криминале и чалга култура и общуване на ниво Кубрат Пулев .Жалко наистина ,защото до 80 те имахме ако не друго перфектни учени и институти.След 90 та в сферата навлизат некадърници и протежета на мафията с цел ограбване на античното ни културно наследство .А тука този глиган се постара много науката история да пропадне в жълтините.Един недостоен доносник на ДС навредил на историята .
2
7
 
11
 
! Отговори
д преди 6 години
Дано сменят и всички протежета на тоя *** .
1
5
 
14
 
! Отговори
Созопол преди 6 години
Зет му е идеален за поста. В момента изпълнява длъжността зам. директор на НИМ.