Домашно насилие, дебнене... Ще бъдат ли криминализирани?

Нямаме достатъчно центрове за настаняване на жертвите
2 окт 2017 15:30,
15
Домашно насилие, дебнене... Ще бъдат ли криминализирани?
Снимка: Visualhunt

За промени в Наказателния кодекс призова "Асоциация Анимус", с които да се криминализират някои форми на домашното насилие. Става въпрос не само за физическото насилие, но и за някои форми на психически натиск, които са трудно доказуеми и са индикатори за риск от убийство като дебнене и преследване.

Две хиляди са средно обажданията на година на националния телефон на асоциацията за преживелите домашно насилие - 02 981 76 86/ 0800 1 86 76. В Европа всяка четвърта жена е жертва на някакво насилие, а България по този показател е в средата на класацията според изследване сред 1500 жени, което означава, че сме по-добре спрямо държавите от Африка и Латинска Америка, коментираха от Фондацията на пресконференция в БТА.

Статистически не се различаваме от останалата част на Европа, отликите са в помощта и мерките в подкрепа на преживелите домашно насилие, които се предлагат в другите европейски държави.

Според европейски стандарти на 10 000 жители трябва да има едно място за подслон на хора, преживели домашно насилие, а в София има само един такъв център с осем места, който се управлява от "Анимус", коментираха от Фондацията.

Общо в страната само в десет града има кризисни центрове, като те не са разположени равномерно по областите. Например в Ловеч няма център и пострадалите трябва да търсят място в Плевен, така е и в Сливен, където възможността за настанява на пострадали от този град е в Стара Загора и Бургас, ако има свободни места.

От Фондацията изтъкнаха, че все още няма действащ координационен механизъм за междуинституционално взаимодействие в подкрепа на пострадалите. Този механизъм помага след изговарянето на проблема с насилието по горещия телефон и окуражаването на човека да си потърси правата, ресорните институции да могат да го подкрепят, за да има истинска промяна в живота на жертвата.

Обикновено промените са развод, ограничителна заповед за насилника, изпращане на извършителя на тормоза в програма за корекция на гнева. От фондацията информираха за предстояща нова социална услуга - консултативен център за работа с жертвите и извършителите на насилие, който е различен от кризисните центрове.

"Основната причина за домашното насилие се базира на осъществяването на власт и контрол между хората, коментира Надежда Стойчева", директор на Фондацията.

"Който притежава по-голяма власт и може да упражнява контрол върху жертвата, която обикновено е жената - често пъти финансово по-слаба или емоционално по-зависима, той е и насилник. Контролирането става чрез омаловажаване на личността, вменяване на вина и други форми, които са главно психологически", допълни Стойчева.

Според нея част от митологията на нашето общество е, че само при бедните и социално слаби хора има домашно насилие. Напротив, има много тежки форми на тормоз при хора с богатство, заяви Стойчева и допълни, че за тази група е по-голяма трудността да разкажат насилието, особено ако жената е с висше образование, а мъжът е изявен социално и силен финансово.

Хората с по-добър социален статус не наричат себе си жертви на домашно насилие, а се определят като страдащи от мигрена, депресии, панически атаки, заявяват се като потребители на психотерапевтична помощ, показва практиката на Фондацията.

Социалните причини също са фактор за отключване на домашното насилие, макар и не водещи. Например рискът за убийство се повишава, ако мъжът загуби работа, при злоупотребата с наркотици или при психически заболявания.

Половината от общо над 33 000 обаждания на горещата телефонна линия, работеща вече 20 години в България, са за домашно насилие. Останалата част са за други видове насилие. Тенденцията показва, че делът на оплакванията от домашен тормоз се увеличава. Преобладават обаждания от пострадали жени, но от Фондацията отчитат и ръст на хората, които търсят помощ за свои близки или са станали свидетели на насилие над непознати.

За тази година 1630 са били консултациите, дадени на горещия телефон, от тях 60 на сто са били за проблем с домашно насилие.

Обаждания от София са повече, заради добрата реклама на телефона в градския транспорт с подкрепата на Столична община. Интернет помага за разпространението на телефона и в провинцията, и в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 399 111 Еро ***.е. 1,4 милоона евро в няколко фондации (2,8 милиона лева).
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борбата с домашното насилие у нас бизнес за милиониhttps://actualno/society/borbata-s-domashnoto-nasilie-u-nas-biznes-za-milioni-news_630722.html
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилието е насилие, дали вкъщи или в автобуса.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още не е? В СА ли сме?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До T72По тази тема се пише и говори много.Предполагам, че има психолози в тези центрове за оказване на помощ на жертви на домашно насилие. Такъв мъж може да получи помощ от тях.Но проблемът не е там. В такива центрове отива жертвата, а не насилникът. Ако мъжът е подложен на нетърпим и постоянен психически тормоз, психотерапевтът би трябвало да се опита да повлияе на жена му. Но не знам дали има такава практика у нас.
9
2
 
9
 
! Отговори
T72 преди 6 години
Добре, а защо никой не говори за мъжете, които са жертва на психически тормоз в семейството? Те къде да потърсят помощ? Или да стискат зъби докато не избухнат и те самите не се превърнат в насилници...
8
2
 
4
 
! Отговори
Женички! преди 6 години
Бийте мъжете си по-често, за да имат респект.Ако не сте яки юнакини, майсторки на юмручния бой, пошляпвайте го по врата или по гърба с чехъл. Може и по продължението на гърба.Ако обичаш мъжа си и не искаш да го боли, тогава носи меки домашни чехлибез токчета и от време навреме го шляпвай с тях.Ако свекървата разбере и протестира, ти кажи: "Обичам го и затова го бия, за да внимава в картинката и да не прави глупости. Защото ако прави глупости, може да пострада. И не го бия, а го възпитавам!"
7
1
 
15
 
! Отговори
избирател преди 6 години
До БОКЛУЦИЕ злобни ми колега по писане,нека те светна нещо.Няма сила на света,която да ме принуди да набия жената с която съм.......Странно мъжество ми се струва,ама много странно мъжество да набиеш жена.Ако не се получава можете примерно просто да се разделите.....
6
1
 
5
 
! Отговори
ели преди 6 години
До Анонимен 3Двете нямат нищо общо.
5
1
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 1"А защо не криминализирате абортите,изневерите,проституцията,лекото поведение на жените,провокативното им поведение към мъжете с разголване и т н ?"Сбъркал си държавата, уважаеми моралисте. *** в Саудитска Арабия. Там всички тези неща са криминализирани, наказват се, а жените ходят забулени с хиджаб или никаб - никакво разголване, никакво провокативно поведение към мъжете. Това се наказва по законите на Шариата. Тук е България. Тук има Гражданско Право.
4
3
 
5
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Това е абсурд!!!В България домашни насилници няма!!!Това личи и от дереджето на държавата,мъжете са си застанали на местата и отстояват правата на себе си и семействата си......Иначе казано,прибират се у дома,заключват се,напиват се,набиват си вените и на въпроса...Защо? Отговора е...Вдигнаха данъците!.....А защо мен?.......Ами кого?!
3
2
 
16
 
! Отговори
някой преди 6 години
Психическият тормоз,продължаващ години наред е страшен.Не можеш да ядеш без да ти пресяда залъка,не можеш да спиш,не ти позволяват,не можеш да излезеш без позволение,не можеш да говориш по телефона,да си пишеш с някого всичко се разбива като пароли и се чете и анализира всяка дума твоя или на другия.Как се живее така,как се доказва това?Няма къде да отидеш,смазан си психически,непрекъснато ти казват че не ставаш за нищо,човека е за затвор ,не за разискване по вестници колко тежко престъпление е.
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нелогично е да се криминализира домашното насилие, при условие, че това по улиците и обществените места далеч не е овладяно.
1
4
 
21
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Добре, но да се помисли как да се избегнат злоупотребите с това. Утре някоя ще си удари два пъти носа в стената и ще каже, че мъжа й я е пребил. После той ще трябва да доказва, че не я е докосвал.