Родният земеделец - най-бедният на Балканите

Най-богатите земеделски работници живеят в Словения
31
Родният земеделец - най-бедният на Балканите
Снимка: Булфото, архив

Родния земеделец е сред най-бедния на Балканите. Средното той получава по 419 евро. След него е само Македония, където земеделците получават 401 евро. Тези данни е съобщил президентът на КНСБ Пламен Димитров на  конференция, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

В Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро.

В Босна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора - 771 евро.

Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро.

Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро, е допълнил Пламен Димитров.

На всеки лев допълнителна добавена стойност в сектор "Селско стопанство", работникът получава едва 30 стотинки към заплатата си, е посочил икономистът в КНСБ Любослав Костов. Според Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към организацията в хранителната промишленост разходите за единица труд на час са 4,16 лв. Като процент от общите разходи на дейността това представлява едва 8,1 на сто.

Пак по данни на ИССИ разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки варира от 50 до 80 на сто за новите и от 3 до 10 пъти за старите.

Според Пламен Димитров у нас се наблюдава изкривяване на пазара заради европейските средства, които постъпват в сектор "Земеделие". От близо 15 млрд. лв., 11 млрд. лв. са били насочени към зърнопроизводството. Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи както на заплащането, така и на развитието на сектора като цяло, е заявил лидерът на конфередерацията.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати Светла Василева е очертала целите на организацията до 2021 година - увеличение на доходите на работещите в сектора с 42 на сто и увеличаване на заетостта с 15 на сто, което да спомогне и за изсветляването на отрасъла, където близо 40 на сто са в сивия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
19
 
! Отговори
nvm преди 6 години
Първо заглавието е написано от човек дето си няма хал хабер за какво иска да пише статия.Да вярно е земеделските работници в България са най- ниско платените в Европа а техните работодателите са най- богатите съответно в може би в по голямата част от света.Земеделието в България е семеен бизнес и не прави пари прим не внася осигуровки и не плаща данъци.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земеделците ни всички са милионери или при на лошия случай са напред с стотици хиледарки! Освен да се чешат на вьтре и да се оплакват колко е била лоша реколтата другото даньк ли беше какво хич не ги е..
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 400 евра какви ламборджинита купуват
4
0
 
16
 
! Отговори
Циник до 1 преди 6 години
Ъхъм...швейцарските селяни - без тошов социализъм - едва кретат заавлиите!Тъпунгеррски компароли!
3
2
 
28
 
! Отговори
Зърнен бос преди 6 години
Родния земеделец - мутра.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ вие НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ ДА ПИШЕТЕ ТОВА......??????????????
1
7
 
12
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Еми ще е така... Кой ви работеше до 1989...а, защо ви се влоши... Сега европата ви дава ПАРИ да сеете ама вие предпочитате да ходите на паради! И чакате па някой да ви сее...