За починалия Спас: Не е първият, а виновни лекари – няма!

Шефът на "Александровска" потвърди наличието на нарушения
Обновена: 4 окт 2017 11:19 | 4 окт 2017 10:52, Петя Славова
30

Случилото се със 74-годишния пациент, който почина в "Александровска" болница нито е за първи, нито ще е за последен път. За смъртта му нямат вина нито лекарите в "Св. Иван Рилски", нито в "Пирогов", нито в "Александровска". Категорично заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

На 16 септември 74-годишният Спас Добрев бе приет в "Александровска" болница, след като лекарите в "Пирогов" отказаха да го приемат, а екипът на Бърза помощ пристигна на адреса 80 минути, след като съпругата му Евелина подала сигнала. Заради отказа на дежурния екип от спешния кабинет по кардиология и вътрешни болести в "Пирогов" да окажат помощ на пациента, директорът на болницата ги уволни.

Още по темата

Съпругата на Спас Добрев изпрати писмо до министъра на здравеопазването, което предизвика проверки в трите болници, които констатираха редица нарушения.

Д-р Дечев потвърди наличието на тези нарушения, но подчерта, че те не са се отразили върху изхода на лечение на пациентите.

"Случилото се с починалия пациент е проблем на системата, на модела, в който работим. Когато някой прави опит да прехвърли вината на една или друга болница, или да измие гузната си политическа съвет с нас, така той прикрива реалния проблем. Моделът, в който работим е погрешен", твърди директорът.

По думите му колкото повече продължава съществуването на този модел, толкова случаите като този на Спас Добрев ще стават ежедневие.

"В момента всяка една болница е търговско дружество, независимо дали тя има Спешна помощ или е многопрофилна. Това търговско дружество сформира своя резултат на база приходна част, която идва от прегледите, които извършва. Като извади разходите за пациентите, тя получава някакъв резултат. Той се преразпределя между тези, които са работили за него", продължи д-р Дечев.

Той обясни, че когато приходът е по-малък от разхода, лекарите стават демотивирани.

"Изведнъж от лекари, които не би трябвало да питат кое колко струва, а да извършват по медицинска съвет това, което трябва да се направи, те се превръщат в търговци. Когато се появи пациент на входа на болницата, за който е пределно ясно, че приходите от това, което ще плати някой, Каса, са много по-малко от това, което ще направите като разход, тези болни започват да се прехвърлят", заключи директорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Re: Прос преди 6 години
Съпричастен съм към гнева ти, но боят, или заплахите за такъв, (познавам лекар, на който му е хоби за заплашва нормалните хора с мутри и пребиване, пациенти, персонал, който има две частни клиники), са израз на комплекс за малоценност и сериозни психически отклонения. С такъв човек не се диалогира, подминаваш го с погнуса и отвращение.Проблемът е в Законодателството, и структурата Лекарски съюз, СРИОКОЗ, архитекти на общини, ДНСК и т.н.Атакувай причината, а не следствието.
23
7
 
3
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Лекарите са безгрешни,бе! Здравната система така е направена, че никога не можеш да изкараш виновен лекаря за некадърността и нечовешко отношение. После защо ги биели. Има случаи в които си заслужават боя като свършат думите
22
0
 
9
 
! Отговори
Няма виновни преди 6 години
Вината не е в лекарите, а в законодателството.- Премахване на лобистките закони, които превърнаха болниците в ЕОД-та.- Забрана лекар в държавна болница да има и упражнява частна дейност и клиника, както и роднините му. частните клиники са на името на роднини.- СРИОКОЗ - смяна на персонала, независими експерти.- Премахване на лимитите за направления.- РДНСК и архитекти към общини - разглеждане на жалби и подвеждане под отговорност.Създаване на Национална Многопрофилна Педиатрия в С-я!
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако му се беше оказало адекватна помощ може би щеше да е жив! Ако беше в западна държава щеше да има 100% повече шансове отколкото в диспансер "България" където си играят на доктори! Великата България е това! Виновни няма и никога не е имало - мал шанс!
20
3
 
16
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Защо се крие фактът,че предният ден Спас си е тръгнал самоволно от болница?Ако си беше лежал в болничната стая не би загинал ,нали?Иначе министърът раздаде наказания за всички от сърце!И така какво-пациентът може да прави каквото си поиска защото след това ВИНАГИ докторите са виновни.Значи ако са го приели в Пирогов е щяла да ги глоби НЗОК,а като не са го приели ги наказва МЗ.Е сега разбрах защо ни бягат лекарите- и с шапка да са и без шапка да са пак те са виновни!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19Да, тва има изключително много общо със загубата на човешки живот.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиленаНа бензиносанцията Лукойл хора ли са?Казах им оня ден, че не ми стигат парите да заредя!Ей такива усти извадиха - и ми отказаха бензин!А аз как да закарам детето си на училище?
17
7
 
4
 
! Отговори
Милена преди 6 години
Би трябвало всеки лекар да е преди всичко човек!!! Явно не си ме раэбрал правилно, пост 15!!! Това е най хуманната професия, който я иэбира трябва да го энае!!! Апропо, ако не може да е човек, да става политик, данъчен инспектор, адвокат, мутра и да не иэброявам още какво!!! Эащото по тоэи начин няма да останат хора!!!
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите имат далавера само ако не сте сериозно болен а ти напишат диагноза че сте почти умрели. Тогава печелят от уж използваните лекарства за да те върнат към живота. Търсят клинична пътека която е скъпо струваща за да могат за изкопчат от здравната каса повече мангизи. И докато здравните заведения се водят търговски дружества умрелите ще нарастват прогресивно.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Да, така е. Но това е изкуствено надуване на цените. Една рентгенова снимка е 5 000 долара. Ваксина за тетанус струва 50-90 долара.В САЩ парите се изплащат от застрахователите, за които пък това е една добра причина да надуят вноските си. Или както обичат да казват там - Ситуацията е Уин-Уин.Иначе, всеки трябва да носи отговорност за действията или бездействията си.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиленаМиленче, Миленче, ако пазарът диктуваше у нас щеше да видиш магаре боб яде ли и кон трева пасе ли...30 000$ изплащат здравните фондове за операция на усложнен апандисит в Щатите!30 000!Само знаете да лаете срещу лекарите си, изпълнени с омраза и неблагодарност.
13
6
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
"Д-р Дечев потвърди наличието на тези нарушения, но подчерта, че те не са се отразили върху изхода на лечение на пациентите." СМЯХ !!!!!!!
12
3
 
14
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
що не си кажем направо ?! - българина е мързелив до безобразие ! от там идват всичките проблеми на държавата .....а те са огормни ! и понеже в здрвеопзването най-бързо лъсва мързела и безхаберието тъй като умират хора там се вижда най-ясно за во става въпрос ....но това е във всяка една сфера ....
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинске услуги са част от геноцида над българския народ
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Не, бе. Системата не е сбъркана. (или поне, не изцяло.)Така е навсякъде по света. Лекуваш се - плащаш. Дали от джоба си, дали от застраховка, дали от здравна каса, това няма значение. Щом си ползвал болнична услуга, трябва да си платиш.Сбъркани са ни лекарите, че се мислят за счетоводители.
9
7
 
9
 
! Отговори
мерзавец от класа! преди 6 години
Абе, Дечев, абе мерзавецо! Ти си бил по-голям наглец, отколкото може да си помисли човек! Как така нямат вина "лекарите" от кочините "Пирогов" и ВПА, чийто последни двама началника се оказаха престъпници, единият пукна. Та нали точно тези "лекари" са причина за смъртта на човека бе, нищожество позитанско? Ама, то и в престъпната ти и кървава партия какво друго си можел да научиш, освен ад лъжеш и да мамиш! Много прав беше Москов, че те разкара, ама онзи слузест червей Семерджиев те върна!
8
3
 
15
 
! Отговори
Милена преди 6 години
Държавата я няма, оставен е паэарът да ДИКТУВА!!! Иэгуби се уважението към хората, които преди години, бяха почитани от всички - медиците!!!
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама защо по дяволите някой приемащ лекар, санитар или медицинска сестра ще преценява дали от някой пациент болницата ще спечели пари? За това си има болнична управа. Ако някой не е доволен от приходите си, да сменя попрището.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия клиники поликлиники и болници, които източват здравната каса никнат като гъби. А могат да лекуват само хрема. Но дори и това е съмнително. Тези болници трябва да им се забрани да работят със здравната каса. Във всеки областен град трябва да има една огромна болница притежаваща всичко, включително хеликоптер. В отдалечените райони само изнесени спешни звена със повишена компетентност, които ще отговарят само пациентът да се транспортира жив до болницата, със започнато при необходимост лечение
5
7
 
15
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
ПРОСТИ , мързеливи , мърляви , несериозни аи в доста случаи некадърни ..... това са повечето БГ доктори в момента .....има и кадърни които си вършат почетено работата но са малко ...другото е некадърно и търгашество .....оправия няма!