Официално: Мъж от Разградско с антракс, властите с препоръка

Не правете аутопсия на умрели животни, зоват експерти
Обновена: 5 окт 2017 10:47 | 5 окт 2017 10:47,
16

Мъж от разградското село Трапище, за когото имаше съмнения, че е заразен с болестта антракс, носи инфекцията. Това показаха резултатите на Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести - София.

Болестта не може да бъде предадена от човек на човек. Опасността идва при консумацията на месо от умряло от антракс животно, посочи пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той призова санитарните власти да обърнат особено внимание на селските стопани и да проверят за болни животни с кръвоизливи. Ако бъдат открити такива случаи, заболелият добитък трябва да бъде заровен надълбоко, където няма подпочвени води.

"Най-важно е да не се прави аутопсия на животното, защото тогава става опасно за околната среда. Спорите на антракса са едни от най-издръжливите микроорганизми. Инфекцията е особено опасна, а само преди две години Националният център във Варна предупреди за заплаха от такава. При провелата се проверка от над 20 магазина бяха иззети местни произведения, направени от заразена крава", информира д-р Кантарджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че смъртността при консумацията на месо от болно от антракс животно е 30%. Наранявания на ръцете по време на обработка на месото и кожата на животното също могат да бъдат фатални.

В стопанството на овцевъда от разградското село Трапище са умрели 6 овце. Проби от две от тях бяха изпратени за изследване, а резултатите са отрицателни. В последствие обаче умира още едно животно, като изследванията от него ще са готови днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: антраксРазград
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Демек да разчитаме на добросъвестни скотовъдци??????..... тънещи в мизерия, отглеждащи 10тина добитъка за които са давали пари за фураж ....и да ги заровят ей така без лев приход...и да им дреме за консумиращите????????
6
0
 
14
 
! Отговори
Божидар преди 6 години
Какво сме изяли и какво ядем никой не знае
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kакъв контрол ?? Написал си една глупост. Преди време се правеха задължително и ежегодно имунопрофилактики, туберкулинизации, ваксинации против чу'***, червенка, антракс..За антракса ваксинации може да направите на мишките , зайците морските и други свинчета.
4
4
 
3
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 6 години
До Анонимен 1Ветеринарно- санитарния контрол е слаб.Kакъв контрол ?? Написал си една глупост. Преди време се правеха задължително и ежегодно имунопрофилактики, туберкулинизации, ваксинации против чу'***, червенка, антракс..Но дибелите дупета от парлямента "решиха"/или им наложиха не знам/ че месото после не било годно за консумация и прочие, така че тази практика се отмени доколкото знам и ето ти резултата, ама и още ще има..
3
1
 
12
 
! Отговори
стар комунист преди 6 години
Чи ние имаме ли държава,щом може от заразено животно да се заредят с месо 20 магазина???????? и да се подлоЖИ на опасност от зараза половината България.?Проучете как тази въпрос го решаваше юТодор Живков И ВИЕ ВСИЧКИ -ОТ ГОРЕ ДО ДОЛУ СИ ХОДЕТЕ!!!!!!!
2
0
 
20
 
! Отговори
vlady преди 6 години
При антракс би трябвало да се използва инсинератор или екарисаж за да се избегне замърсяването на почвата със спори, които могат да запазят жизнеспособност десетилетия.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ветеринарно- санитарния контрол е слаб.