Не можеш да си платиш глобата? Ще метеш улиците без пари!

Идеята се обсъжда във властта, ще засегне най-вече ромите
6 окт 2017 15:31,
29
Не можеш да си платиш глобата? Ще метеш улиците без пари!
Снимка: архив "Булфото"

Хората, които нямат възможност да си платят глобите, които държавата или общината им налага, може скоро се отплащат с общественополезен труд – чистене на улици и градинки, в болници и детски градини.

Предложението е на БОРКОР до правителството, а правосъдният министър Екатерина Захариева вече е поискала работна група, която да го превърне в законови промени.

Ако това стане, новата мярка ще засегне най-вече ромите, които най-често не могат да си платят глобите.

"На един циганин, който няма никаква собственост, как могат да му се съберат глобите за незаконна сеч примерно? Този механизъм дава възможност да си отработи глобата", обясни пред "24 часа" експерт от БОРКОР, работил по предложението.

Идеята е отработване на глобата да се налага, ако тя не е платена в предвидения срок. В закона ще трябва да се запише и максималният брой часове за отработване на санкциите.

От БОРКОР анализират, че размерът на глобите е една от основните слабости на системата на административните наказания у нас. Проблемът е, че размерите на санкциите не са съобразени едни с други, а някои пък са пренесени директно от европейското законодателство.

Затова и глобите у нас са от 10 лв. до 10 млн. лв.

Експертите са открили много неадекватни санкции за нарушения на Закона за железопътния транспорт. Така например, глобата за пускане на път на опасен вагон или локомотив, е от 100 до 400 лв. Ако машинист обаче мине на червено или предизвика катастрофа, наказанието е до 500 лв.

Огромните санкции от по няколко милиона лева пък се дължали на буквално пренасяне на европейски директиви в българските закони. Те обаче не работели, защото хората предлагали на наказващия ги чиновник да му платят подкуп, твърди докладът на БОРКОР.

Според експертите на центъра максималният размер на глобите не трябва да е повече от 10 пъти от най-ниския, за да бъдат ефективни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ленинските съботници кога ще ги върнем!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изисква се ефективна работа като се чистят дерета и речни корита,да се залесява и подобни полезни дейности а не "чистене" по детски градини(абсолютно неуместно) и подпиране на метлите по улиците,пиене на кафе и пушене-защото и сега го правят.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези високи глоби с които власт имащите са решили да издържат държавата ще напълнят улиците с метачи и ще оставят без работа жените от ромската махала. Бизнеса с метлите ще процъфти.
21
0
 
6
 
! Отговори
Българина преди 6 години
В България властта никога няма да вкара тежки наказания за престъпна дейност, просто защото може да попадне под ударите на същия закон. Ето защо обикновения човек никога няма да получи правосъдие
20
1
 
7
 
! Отговори
българина преди 6 години
Това е супер дано да стане, но само с метене няма да стане. Там можеш да се скатаваш. Нека в една от държавните мини да е отредена само за това. Бачкане под земята. Освен това наказанието лежане в затвора не е наказание. Бачкането на мноого тежък физически труд е наказание успоредно с лежането. Освен това при повторение на тежки престъпления като кражби убииства побой и т.н.нарушението да има ескалация по две, първия път година после две. Така няма да е на свобода *** ал с 27 присъди за кражба.
19
0
 
11
 
! Отговори
До Много се съмнявам преди 6 години
Да започнат да им ги удържат от помощите.Но такова решение ще бъде само наказание за виновните, но няма да е напълно справедливо. Защото помощите са от нашия джоб и пак ще се окаже, че ние им плащаме глобите.Затова трябва да отработват и глобите, които им налагат, и издръжката на децата си. Ако не искат да работят доброволно, да ги водят под стража. Откъде накъде ще се къса от залъка на нашите деца и от пенсиите на родителите ни, за да бъдат хранени децата на здрави, млади мързеливци?!
18
0
 
6
 
! Отговори
Мнооого се съмнявам, преди 6 години
Че тези мерки ще важат за всички.Чудно ми е,по какъв начин ще принудят нашите съграждани от гетата да си отрсботват глобите,като там дори полицията не смее да влезе? Ее,ще поживеем и ще видим,но защо ми се струва,че ще поработваме и за тяхните глоби.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8 със заплаха от затвор например. Ако не може да плати ще работи. Ако не иска и да работи наказанието става ефективен затвор. Аз съм чист Българин с 1100 лева чиста заплата и не ми стигат. Не желая втора работа и предпочитам да си изработвам глобите някоя събота например вместо да ми бъркат в джоба.
16
0
 
15
 
! Отговори
Продължение на №16 преди 6 години
Не можеше ли безотговорният баща да бъде заставен да работи, за да плаща издръжката на двете си деца?Защо от джоба на данъкоплатците трябва да се взимат пари за издръжка на деца, чиито родители са здрави, но ги мързи да работят?!
15
0
 
12
 
! Отговори
Продължение на №15 преди 6 години
Този здрав и прав мъж не е дал дори и един лев за издръжката на двете си деца. държавата им плащаше издръжката, която той беше осъден да дава. Тяхната майка и баба им по майчина линия ги отгледаха, изучиха ги и ги задомиха.Бабата и дядото по бащина линия не дадоха нито лев на внуците си, даже бабата казваше язвително, че всеки отговаря за собствените си деца - тя хранела сина си, а бившата й снаха да храни тези, които сама е родила.Е, питам аз, не можеше ли безотговорният баща да бъде заставен
14
0
 
12
 
! Отговори
Крайно време беше! преди 6 години
Но аз питам, защо само глобите ще се отработват? А издръжките?Ако бъде решено да се отработва издръжката на дете, което си създал, това няма да засегне само ромите. познавам хора, които са вече към 50-годишни, чисти българи са. Ожениха се по голяма любов веднага след гимназията и след две години успешно се разведоха. Тя беше вече бременна с второто им дете. Мъжът й няма дори ден трудов стаж. Живя на гърба на родителите си, а сега продаде и семейна къща и яде готови пари. ПРОДЪЛЖАВАМ ......
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименще работи той,иначе да се стигне до глобата ходи да прави далаверки...хич не ми съжелевай да одат да поработят малко
12
1
 
22
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Уместно е да се въведе частична секвестируемост на социалните помощи при наличие на задължения към държавни и/или общински институции - така индийците ще си плащат глобите.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато ромите започнат да си плащат тогава да искат и от мен! Не е в теадициите ми да давам пари на мутрета, които да ги крадат инда ги раздават за суджуци или на родата си. Сори. Но пасаран! Бойко, ... 18 ... дедовия!
10
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 години
абе накрая пак ще си дойдем на думата за лагерите, че са нещо полезно ама някой не искат да си го признаят или не го осъзнават? *** трябва да бъдат отстранявани независимо какви са, ако не организма загива...
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хихихи!Това БОРКОР не беше ли създадено за БОРба с КОРупцията по високите етажи на властта бе!?Събрани скъпоплатени "най висшите..умните..интелигентните..неподкупните "ченгета да борят корупцията пък се занимават с някакви неприсъщи дейности за симулиране на дейност!Това може да го реши и местния кмет и местния про ст пъцулай бе!Не е БОРКОР а е БОРЧВОР
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия в Боркyр са се побъркали. Ако някой е беден и няма какво да му вземат, как ще го накарат да работи против волята му??
7
1
 
35
 
! Отговори
най-накрая преди 6 години
На някой най-накрая му дойде прозрението. Обществено полезният труд е отлична мярка за хитреци, които имат глоби и задължения, но нямат легални доходи и сега са безнаказани.
6
1
 
4
 
! Отговори
Metlichina преди 6 години
Ne e li po-dobre da gi karame da rejat noktite na krakata i racete sadiite, prokurorite, da im podstrigvat kosite, da im chistiat ushite ot ushna kal, da im perat chorapite i gastite, da im gotviat mandjite, kafeto...
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джангалите да работят,пфффф,то ще ревне БХК,то ще ревне все джангал...никъв шанс.