Не можеш да си платиш глобата? Ще метеш улиците без пари!

Идеята се обсъжда във властта, ще засегне най-вече ромите
6 окт 2017 15:31,
29
Не можеш да си платиш глобата? Ще метеш улиците без пари!
Снимка: архив "Булфото"

Хората, които нямат възможност да си платят глобите, които държавата или общината им налага, може скоро се отплащат с общественополезен труд – чистене на улици и градинки, в болници и детски градини.

Предложението е на БОРКОР до правителството, а правосъдният министър Екатерина Захариева вече е поискала работна група, която да го превърне в законови промени.

Ако това стане, новата мярка ще засегне най-вече ромите, които най-често не могат да си платят глобите.

"На един циганин, който няма никаква собственост, как могат да му се съберат глобите за незаконна сеч примерно? Този механизъм дава възможност да си отработи глобата", обясни пред "24 часа" експерт от БОРКОР, работил по предложението.

Идеята е отработване на глобата да се налага, ако тя не е платена в предвидения срок. В закона ще трябва да се запише и максималният брой часове за отработване на санкциите.

От БОРКОР анализират, че размерът на глобите е една от основните слабости на системата на административните наказания у нас. Проблемът е, че размерите на санкциите не са съобразени едни с други, а някои пък са пренесени директно от европейското законодателство.

Затова и глобите у нас са от 10 лв. до 10 млн. лв.

Експертите са открили много неадекватни санкции за нарушения на Закона за железопътния транспорт. Така например, глобата за пускане на път на опасен вагон или локомотив, е от 100 до 400 лв. Ако машинист обаче мине на червено или предизвика катастрофа, наказанието е до 500 лв.

Огромните санкции от по няколко милиона лева пък се дължали на буквално пренасяне на европейски директиви в българските закони. Те обаче не работели, защото хората предлагали на наказващия ги чиновник да му платят подкуп, твърди докладът на БОРКОР.

Според експертите на центъра максималният размер на глобите не трябва да е повече от 10 пъти от най-ниския, за да бъдат ефективни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
НЕЩО НЕ РАЗБРАХ! "ПРАВОСЪДНИЯ МИНИСТЪР" НЕ БЕШЕ ЛИ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА? ДА НЕ СА Я УВОЛНИЛИ?
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му казват робство може да се нарече и фашизъм бре фуражки Борисови,шведите ще ви спукат от дела мили корумпета източващи бюджета!
2
0
 
23
 
! Отговори
=== преди 6 години
Захариева станала правосъден министър - ти да видиш....:)))))
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да накараш някого против волята му да работи, означава да действаш с тояга. Тояга в случая няма да бъде извадена, защото контингентът, който ще бъде засегнат, има висока електорална стойност. Много по-уместно е просто да се спрат кранчетата с пари за 2+ деца.