След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола

Историята на Станислав и мрачната му надежда - двата метра под земята
114
След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола
Снимка: bTV

Една ипотека и инсулт преобръщат живота на Станислав Белчев, който днес живее с инвалидна пенсия от 190 лева в кола.

Началото на неговите проблеми започват през 2006 година, когато ипотекира жилището си. Тегли 30 хиляди лева заем от банка, за да ремонтира дома си, разказва bTV. Всичко се обърква няколко години по-късно, когато получава инсулт и вече не може да изплаща кредита си. Апартаментът му е продаден на търг от частен съдебен изпълнител, а в разгара на житейската му драма умира и майка му.

Той е разведен, има син и брат. И двамата са го загърбили, но той се сърди най-вече на себе си.

От банката са категорични, че многократно са предлагали на Станислав облекчаване на условията по кредита. След като не са се договорили предприемат изпълнителни действия.
Той обаче е на друго мнение.

"Фактически, те вместо да потърсят застрахователя, застрахователят да плати, те минават на по-лесното и си вадят изпълнителен лист", категоричен е той.

В момента бездомният мъж води дела както срещу частния съдебен изпълнител, така и срещу застрахователя. Те вече се точат 4 години.

"В България човек вече му е чудно какво може. При наличието, че имам договор, че в договора има това, това, това ме изкараха, че аз съм виновен. Единствената моя грешка е, че не съм знаел, че съм могъл при съдията преди да им издадат изпълнителен лист да кажа, че не съм съгласен и съответно да докажа тяхната вина. На нищо не се надявам вече. Надявам се на двата метра под земята. Ей на това се надявам", тъжно заключава Белчев.

От две години той живее на улицата, а в "дом" се е превърнала неговата кола. Инвалидната му пенсия не стига за нищо, не може и лекарства да си закупи. Разчита на милостта на случайни минувачи. Добри хора му носят храна, одеяла, спират се дори за кратък разговор с него.

И му съчувстват за неговата "вина", че се е разболял. Станислав пък е категоричен, че ще търси правата си докрай и съжалява само за едно – че за случаи като неговия няма осъдени съдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
4
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До икономистНа практика при такива малки задължения като 1000 лв ЧСИ обикновено налага запори, ако длъжникът има заплата, пенсия над минималната заплата, влогове и т.н. До опис на имущество и продани се стига само ако няма друга възможност. Надвзети суми както и остатък от сумата получена при проданта подлежат на възстановяване на длъжника - имах съдебен кредит към ДСК, при който се получи надвнесена сума от запори и Р. Милчева ми възстанови около 900лв след около седмица.
86
1
 
10
 
! Отговори
Варна преди 6 години
София, този твой познат 800лв му остават след разходите по кредит, впечатляващо за живеещите на източния бряг, където цялата заплата им е 800лв.За човечеца, и да ги съди, то няма нормативна уредба, в която да се казва, че може да бъде усъден частен изпълнител. Опечена му е работата, за съжаление.
85
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименПри наличие на ипотека единственото жилище е секвестируемо, когато взискател е ипотекарният кредитор. По член 417 освен при менителници, записи на заповед, облигации възражението не спира изпълнението, само изисква от взискателя да внесе иск и да доплати държавна такса за да не бъде обезсилен изпълнителният лист.Ако има застраховка по кредита и е нетрудоспособен е нормално застрахователят да плати задължението. Обикновено има изискване за максимална възраст към края на договора.
84
2
 
2
 
! Отговори
Les преди 6 години
To i sofianci det jiveiat v panelnite muhlivi kletki bez voda i tok na 13 etaj ili v mazetata da n sa po-dobre...
83
1
 
31
 
! Отговори
София преди 6 години
Историята на човека е тъжна, а той е жалък, защото са се възползвали от неграмотността му. Аз нямам и никога няма да изтегля кредит от кръвопийците. Взимам добри пари за София, карам стара кола, спестих за собствено жилище. Приятел, който печели колкото мен тегли. И за жилище и за кола. За колата вноската му е повече. Сега мрънка-Ама как да живея с 800 лв оставащи? А някой насила ли те накара да купиш кола - пасив, само разходи и намаляваща ст-ст. Но българина масово избива яките комплекси.
82
0
 
21
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
До Анонимен 71Колега малко пресилваш цените. Като нямаш пари купуваш кухня не за "5 бона", а за 500 лева от Практикер. Има и уреди с марка Санг, Нео ... Всеки да се простира според възможностите.
81
2
 
36
 
! Отговори
Илиян преди 6 години
Разбирам да вземе 5-10 хилки за нещо важно, ама той за ремонт...Колкото и да се е нуждаел апартамента му от ремонт да е спестявал помалко. Аз така за 5 години ремонтирах моя скромно-15 000 лева. А моята змия и тя ми пилеше на главата да съм вземал кредит. Врата й щях да извия гаден и змийски.
80
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно как живее народа, важно е депутатите всяка година да си вдигат заплатите. Със 190 лв. нека да пробва някой от 240 нищо неправещи хора в Парламента да изкара 2 месеца, без служебни коли, без евтини кюфтета, без нищо друго само тези пари.
79
1
 
20
 
! Отговори
jo преди 6 години
До АнонименПрав си ! Няма вече човещина от никъде . На никой не му пука ! А банки , съдии изпълнители , застрахователи ...... ограбват хората нагло и безнаказано . Това не е държава , няма я отдавна
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да прочетем още веднъж" Песен на паричката"! Това за което се борихме се нарича капитализъм! Така става като се вярва на реклами и се живее на кредит!
77
0
 
11
 
! Отговори
jo преди 6 години
На всеки може да се случи да се разболее. За това банките правят застраховки " ЖИВОТ " . При инвалидизация над определен от застрахователя процент , той изплаща частично или пълно обезщетение съгласно условията вписани в застрахователната полица . Инвалидизацията трябва да е настъпила след сключването на договора за заем с банката. Ако случая на човека е такъв , той има право да си търси правата по съдебен път , независимо че вече е осъден . Но трябва да отговаря на условията на застрахователя .
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хмм единственото жилище не е ли защитено от конфискация и принудителна продажба? Въпросът е че той е подписал , че се отказва от това си право, но интересно как е възможно да се откажеш от право въобще!Точният запис в кодекса е, че не може да се насочи принудително изпълнение: "жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това дали длъжникът живее в него; "
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ?Те вашите сметки все са перфектни, а вие съвършени.Пред очите ви човек да умре, ще се радвате и ще гледате със задоволство как се гърчи. Големи адвокати на банките станахте и съдници на човешката съдба.
74
6
 
16
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Не разбирам какъв е проблема. Взел е доста пари на заем и не ги е върнал. Защо това трябва да бъде пробнлем на банката? А иначе, да - БГ банките дерат с огромни лихви и разни други скрити разходи, но затова не са виновни те, ами този, който им е създал тези условия - БГ политиците. Защото по БГ закона за банките в България ВСИЧКИ банки са български. Т.е. може да я считаме за френска, немска и т.н., но в действителност по закон е напълно самостоятелна чисто БГ банка. И си развяват байряка.
73
2
 
53
 
! Отговори
Финансова грамотност преди 6 години
Българинът е масово финансово неграмотен. В училище и вкъщи е табу да се говори за пари. И вследствие на това банките тук са едни изнудвачи, възползващи се от неграмотността му. В тази държава няма да изтегля никога за нищо пари на кредит, въпреки че имам възможност да го изплатя. Хора, ако не можете да си го позволите, може би е по-добре без него, но с мирна глава. Няма безплатен обяд, да не говорим, че тук става въпрос за пладнежки обир и робство на банстерите да живот. Мислете.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът е искал да стегне апартамента с плочки, с дограма и да го продаде изгодно. Сигурно апартамента се е нуждаел от основен ремонт.
71
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Да, точно това е цената на ремонта, НО ако си продал единия си бъбрек и си "дарил" 2-3 пъти малко костен мозък!!! Ти къде го прави тоя ремонт бе, във Виетнам ли????Само кухнята и секциите ти са над 5 бона ..... без уредите!!!
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и един ремонт, не се занимавайте с тези мърлячи и ремонти, не знаят какво е прав ъгъл, стените на вълнички, плочките като в някой подлез, тръбите от стените и пода стърчат под разнообразни ъгли като в обор на нивата, съседите вбесени. и през цялото време ви ръсят бисери да им давате ключове че то така се било получило и да не го гледате толкова, че трябва да му кажете всичко предварително и че не трябва да му казвате защото имал n-ти разряд.
69
9
 
10
 
! Отговори
? преди 6 години
До риторичноКато е взел парите не е ревал, сега Мая Манолова да го опраява. Колегата по-надолу е направил добра сметка за 10-15 хиляди правиш сносен ремонт. Взел 30 бона на 60+ години, пък сега олеле.
68
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2004 година правих банята от-до всичко ново и струваше 3000 лева заедно с майстора2015 пак правих една баня и пак беше 3000лева но без майстор само материалите2017 сменях кухня,ламинати,холни секции,тапети,абе 50% основно обновяване и беше 5000лева без майстор само материалитета направих си една груба сметка че за 15000 лева един апартамент може от груба мазилка да се обзаведе от-до