След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола

Историята на Станислав и мрачната му надежда - двата метра под земята
114
След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола
Снимка: bTV

Една ипотека и инсулт преобръщат живота на Станислав Белчев, който днес живее с инвалидна пенсия от 190 лева в кола.

Началото на неговите проблеми започват през 2006 година, когато ипотекира жилището си. Тегли 30 хиляди лева заем от банка, за да ремонтира дома си, разказва bTV. Всичко се обърква няколко години по-късно, когато получава инсулт и вече не може да изплаща кредита си. Апартаментът му е продаден на търг от частен съдебен изпълнител, а в разгара на житейската му драма умира и майка му.

Той е разведен, има син и брат. И двамата са го загърбили, но той се сърди най-вече на себе си.

От банката са категорични, че многократно са предлагали на Станислав облекчаване на условията по кредита. След като не са се договорили предприемат изпълнителни действия.
Той обаче е на друго мнение.

"Фактически, те вместо да потърсят застрахователя, застрахователят да плати, те минават на по-лесното и си вадят изпълнителен лист", категоричен е той.

В момента бездомният мъж води дела както срещу частния съдебен изпълнител, така и срещу застрахователя. Те вече се точат 4 години.

"В България човек вече му е чудно какво може. При наличието, че имам договор, че в договора има това, това, това ме изкараха, че аз съм виновен. Единствената моя грешка е, че не съм знаел, че съм могъл при съдията преди да им издадат изпълнителен лист да кажа, че не съм съгласен и съответно да докажа тяхната вина. На нищо не се надявам вече. Надявам се на двата метра под земята. Ей на това се надявам", тъжно заключава Белчев.

От две години той живее на улицата, а в "дом" се е превърнала неговата кола. Инвалидната му пенсия не стига за нищо, не може и лекарства да си закупи. Разчита на милостта на случайни минувачи. Добри хора му носят храна, одеяла, спират се дори за кратък разговор с него.

И му съчувстват за неговата "вина", че се е разболял. Станислав пък е категоричен, че ще търси правата си докрай и съжалява само за едно – че за случаи като неговия няма осъдени съдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези 30 000 можеше човека да си купи имот и да го дава под наем, а с парите от наема да направи ремонт на жилището си или да си погасява кредита.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39 Че сега не са ли "един чувал пари" 30 хил. лева?Иначе,ако сега не са "един чувал"-можеш ли се бръкна да ги извадиш?Не,нали!Ей,всеки взе да разбира,ама няма 5 лева в джеба!За едно освежаване на двустаен апартамент под 1500 лв. не ти мърдат,остъкляване на тераса няма под 6000 лв.,бре момче!А за основен ремонт с подмяна на техника,тръби,плочки-знаеш ли какво чудо е?Явно не!Синковци!!!
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста българи живеят в окаяни жилища, защото не могат да си позволят ремонт, може в случая да е имало много проблеми, в стара къща/ апартамент, каквото пипнеш ти остава в ръцете и 30000 биха се стопили за нула време (личен опит). Не е желателно да задлъжняваш към банки, но и да ти падне покрива на главата е по- глупаво.
44
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой му е виновен на този глуп.. съдията че теглил и изпил 30000 лв. и сега вие като вълк ....
43
0
 
59
 
! Отговори
Цветелин Бориславов преди 6 години
До АнонименТия 30000 кредит нашите банки ги правят 60000 за връщане.Там е проблемът.В Германия щяха да са 33000 за връщане.Банкер да си в България.
42
0
 
49
 
! Отговори
относно застраховка преди 6 години
Преди време колега изтегли кредит и "безплатно" го застраховаха.Само,че колегата беше педантичен и реши да прочете текстовете с дребни буквички, кога важи застраховката и изненадан повдигна дискусия м/у нас.Всички се изумихме, щото не можахме да намерим ситуация при която застрахователя би изплатил НЕЩО!!!Всяка възможна ситуация беше стриктно и нагло описана като изключение, не подлежащо на плащане,например: ако си пушил-гориш. Ако някога си бил болен от каквото и да е-гориш и т.н. и т.н.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно човека осъзнава, че само там ще намери истински покой.
40
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 30 000лв ще обзаведа цялата си къща сега.Той за 30000 ремонт правил и то 2006г когато с тези пари можеха да се купят много повече неща.Да си е правил сметката.
39
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2006г 30000 лв бяха един чувал пари.Като е бил луд да тегли такъв голям заем така е.
38
2
 
44
 
! Отговори
ето това заслужават: преди 6 години
Пример от хАмерика: Преди 15-тина години,в малко градче, банки, застрахователи, местни власти и съдии съсъпват бизнеса и живота на малък фермер, играещ по правилата.В момента в който и баща му умира и той остава сам,скрива се за около месец във фермата си и един слънчев ден от гаража излиза една тежка фадрома, бронирана с 10см.бетонен похлупак.Този звяр минава систематично през градчето, като изравнява със земята банка, община, завод и всички съсипали живота му. Жалко, че на края се самоубива.
37
0
 
17
 
! Отговори
аноненееее преди 6 години
До аноннагло било.... много банки задължат кредитоискателя да си направи застраховка живот. Което натоварва с разходи обаче ако живеехме в правова държава щеше да спаси човечеца.
36
3
 
31
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До анонявно не си се занимавал със заеми ! нагли са банките и застрахователите, като изтеглиш заема ти набутват да подпишеш уж доброволно хиляда застраховки, безработица, трайна нетрудоспособност и живот, за които всеки месец си дърпат вноски, така,че въобще не е нагъл човечеца!!!
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да занимавате хората с глупости докато вашият работодател Пеевски ОГРАБВА държавата!!!!
34
0
 
20
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Кофти стечение ... но и ако синът му не иска да се "занимава" това е още по-огорчаващо. Не знаем кой какъв е за да съдим, но това е пример как човек от поредица от грешки и бездействия може да остане на улицата. Грешни ходове.. грещна преценка... а онзи ЧСИ-то не пита а директно сече с брадвата.
33
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този човек защо няма пенсия за осигурителен стаж и възраст, а само инвалидна на тези години - близо 70? Сигурно и преди да се разболее не е работил нищо, а е теглил кредити , за да живее.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще продадат жилище заради 30 000 лв. дълг.Жилището струва в пъти повече. Колкото и да е откачена изпълнителната система струва ми се, че няма вещо лице, което да оцени имот - апартамент за 30 000лв. Дори да са станали 50 000 с лихвите и дори и да прибавим такси и хонорари няма как да е продаден недв.имот за 60 000 /пиша с условности,защото нямаме пълните данни/.Това ми се струва странно - не искам да обиждам човека, но защитата му не е както трябва.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 хиляди кредит за ремонт? Вместо да ремонтира за 30 хиляди, да си беше продал софийския апартамент и да отиде в провинцията-там за 60 хиляди маже да купи къща или луксозен малък апартамент и пари да му останат, да си кара спокойно пенсийката.
30
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До До 19Със съгласието на банката, с тристранен договор се прави покупко-продажба. Има много такива сделки, информирай се. Като постъпят парите по буферна сметка на банката - ипотеката се вдига.
29
3
 
22
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Стойте далеч от банките, каквото можете да спестите това и ползвайте. Ремонт ще ми прави за 30 000 лв!??? Като че ли за 10-12 000 няма да е достатъчно добър за него.
28
0
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 25Много се изсилваш. Напълно реално е да го продаде с ипотеката... Стига да е ясно какви задължения има купувачът... Но вече е късно, след като са го осъдили...