След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола

Историята на Станислав и мрачната му надежда - двата метра под земята
114
След ипотека и инсулт: Живот със 190 лв. пенсия в кола
Снимка: bTV

Една ипотека и инсулт преобръщат живота на Станислав Белчев, който днес живее с инвалидна пенсия от 190 лева в кола.

Началото на неговите проблеми започват през 2006 година, когато ипотекира жилището си. Тегли 30 хиляди лева заем от банка, за да ремонтира дома си, разказва bTV. Всичко се обърква няколко години по-късно, когато получава инсулт и вече не може да изплаща кредита си. Апартаментът му е продаден на търг от частен съдебен изпълнител, а в разгара на житейската му драма умира и майка му.

Той е разведен, има син и брат. И двамата са го загърбили, но той се сърди най-вече на себе си.

От банката са категорични, че многократно са предлагали на Станислав облекчаване на условията по кредита. След като не са се договорили предприемат изпълнителни действия.
Той обаче е на друго мнение.

"Фактически, те вместо да потърсят застрахователя, застрахователят да плати, те минават на по-лесното и си вадят изпълнителен лист", категоричен е той.

В момента бездомният мъж води дела както срещу частния съдебен изпълнител, така и срещу застрахователя. Те вече се точат 4 години.

"В България човек вече му е чудно какво може. При наличието, че имам договор, че в договора има това, това, това ме изкараха, че аз съм виновен. Единствената моя грешка е, че не съм знаел, че съм могъл при съдията преди да им издадат изпълнителен лист да кажа, че не съм съгласен и съответно да докажа тяхната вина. На нищо не се надявам вече. Надявам се на двата метра под земята. Ей на това се надявам", тъжно заключава Белчев.

От две години той живее на улицата, а в "дом" се е превърнала неговата кола. Инвалидната му пенсия не стига за нищо, не може и лекарства да си закупи. Разчита на милостта на случайни минувачи. Добри хора му носят храна, одеяла, спират се дори за кратък разговор с него.

И му съчувстват за неговата "вина", че се е разболял. Станислав пък е категоричен, че ще търси правата си докрай и съжалява само за едно – че за случаи като неговия няма осъдени съдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
1912 преди 6 години
До блокаторЕй ***! Не си и позволявай да мамиш слабо информираните хора!
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До И все пакКАТО ПОЛУЧИШ УДАР,КАК ДА РАБОТИШ,ТА ДА ВРЪЩАШ.ЗАТОВА СА ЗАСТРАХОВКИТЕ.АЕДИНСТВЕНОТО ЖИЛИЩЕ Е НЕСЕКВЕСТИРУЕМО,ПОНЯКОГА.
105
3
 
8
 
! Отговори
И все пак преди 6 години
малко ми странно. 30 бонки за ремонт?!Банките са кофти,обаче като се вземат назаем пари,трябва и да се връщат после
104
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Застраховката при кредит е задължителна,всички я плащат,но като опре до получаване,застрахователите отказват да я плащат на тия,дето нямат пари да се съдят!Там е проблемът на тоя човек,щото при трайно инвалидизиране(над 70%) или смърт застрахователят трябва да плаща вноските до посочения в договора размер.Обаче си оставят доста вратички.Другото е че ЧСИ и банките продават имотите на техни хора по занижени цени.
103
0
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
За болните с инсулт няма грижи. Защото държавата иска да се грижи за здравите, например да ми гледа децата, за да ми забрани да си ги гледам аз. Т.е., тя ще се изръси с една солидна сума, само за кеф, за да ми забрани моето дете да бъде у дома, без аз изобщо да искам помощ. После ще ми построи църква, за да си спася душата. Аз там може да не стъпя, обаче искам болните да са добре, а не да се бъркаме на здравите в семейния и личния живот. Сума болни с инсулт има по мазета и тавани захвърлени.
102
1
 
11
 
! Отговори
аха преди 6 години
До финансовите съветници които коментират -- вие нямате сърце. Много сте жалки.Да ви се случи да не можете да работите и да нямате други доходи, да видите тогава кон боб яде ли.
101
2
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 6 години
СТАНИСЛАВЕ,С ПАРИТЕ ОТ ЕДНА ПЕНСИЯ СИ КУПИ ПИСТОЛЕТ И *** ДА БЛАГОДАРИШ НА Ч.С.И. И СЪДИЯТА ИЗДАЛ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ИСК.
100
2
 
5
 
! Отговори
забранете преди 6 години
чси-тата!!!!
99
0
 
11
 
! Отговори
ЧСИ свещи си купи преди 6 години
Заради тези пусти кредити много хора си заминаха. Има обаче неща които и хората сами са си виновни- защо не е продал сам жилището - щеше да вземе повече. Когато е единствено жилище банката не може да го вземе .... значи ... има и друго , защо спи в кола ? Но истината е че държавата толерира много ЧСИ ! Защо не е съден от държавен такъв ? За да пълни гушите на тези чси-та , за това ! Че дългът му от 30 000 , плащан от 2006 до 2016 , от 30 000 са станали едно 20000, а има да връща сиг. 60 000
98
1
 
7
 
! Отговори
0 преди 6 години
А в Македония минималната пенсия е 400 лв.След 20 г може и да ги стигнем,ако те стоят на място.
97
18
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Голям кредит е теглил. Видял е че не може да го върне, платил си е на доктор да му постави ца диагноза инсулт та да се отърве от кредита, обаче не е късметлия.
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май за вас е нормално да не си връщате заемите било то към банка ,роднини,приятели.
95
4
 
3
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Да кажем че е получил инсулт е да де ама не го виждам как тежко инвалидизиран човек живее сам и то в кола, по вероятно просто не е могъл да си плаща кредита
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом брат му и синът му не искат да го погледнат ,значи не е имане
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сам си е виновен много ясно че банката ще си иска парите,тя не е благотворително дружество
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заемът си е заем независимо към кого , и трябва да се връща.Така е редно.
91
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инсулта не идва от нищото, със сигурност от години е с нелекувана хипертония и кой знае още какво, но нали е корав българин - по докотори не ходи. Няма сигурно и един проведен профилактичен преглед.
90
1
 
14
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Да, естествен подбор. Болните и слабите животни се оттеглят да си умрат далече от стадото. Ние хора ли сме или животни?Наистина, не е ли имал застраховка и застраховката не трябва ли да поема заема в такъв случай?
89
12
 
6
 
! Отговори
123 преди 6 години
Естествен подбор. Винаги има някой да е прецакан. Сори ама такъв е животът. Мислел е, че ще му се размине ако нищо не прави, ама не е така.
88
10
 
6
 
! Отговори
убеден еврЕоатлантик преди 6 години
Ааа,такова нещо в (просперираща( евреоатлантическа България не м,ое да стане.това е (фалшив ) новина продукт на (хибридната война) която Москва води срещу България .такова нещо може да се (случи) само в (лошите) Русия,Китай Иран ,Венецуела и Северна Корея