Глад за свещеници! Те са само 800, мнозина напускат България

Те отиват в чужбина като общи работници, у нас търсят втора работа
7 окт 2017 14:38, Елка Василева
146
Глад за свещеници! Те са само 800, мнозина напускат България
Снимка: архив, Булфото

В България има над 8000 църкви и манастири и едва около 800 свещеници. За да се покрият нормално нуждите на миряните, те трябва да са най-малко 2500. Това съобщи отец Никола Ризов, председател на Синдиката на свещено- и църковно служителите към КТ “Подкрепа” пред “24 часа”.

Миряните в някои райони на страната от години не са посещавали литургии, защото няма кой да ги отслужи. Най-голям недостиг на кадри има във Видинска, Врачанска, Плевенска, Силистренска и Неврокопска епархия.

От началото на 90-те години до днес броят на свещениците е намалял почти 4 пъти. Най-много богослужители има в Софийската митрополия, следвана от Пловдивската и Варненската.

Около 30% от свещениците у нас са пенсионери. Отец Никола Ризов обясни още, че ако през 70-те години на миналия век кандидатите за Софийската духовна семинария са били 100, то тази година са кандидатствали едва 12.

Една от основните причини за намаляващия брой на кандидатите за свещеници е ниското заплащане. В момента млад отец започва служба на минималната работна заплата - 460 лв., а през годините тя се увеличава единствено с добавката за клас прослужено време. Водили сме много разговори със Светия синод, но те не могат да намерят повече средства за заплати, обясни отец Ризов.

Експертите се опасяват, че скоро свещениците ще са изчезващ вид. “Ние ще се изправим пред една ситуация, в която българската църква, която има добре изградена енорийска мрежа, след време ще бъде по принуда изправена пред апостолска дейност”, предупреждава отец Ризов. Според експертите професията се е превърнала в нежелана от младите не само заради ниското заплащане, а и заради негативните обществени нагласи към духовенството.

Заради ограничения брой свещениците обслужват от 5 до 10 населени места. Те често са принудени да ходят пеша и да изминават километри, за да стигнат до храмовете. В Неврокопската епархия двама от свещениците са на 83 и 87 г., а обслужват около 15 села, при това в планински район.

Според Ризов дори заплатата да стане 1000 лв., тя няма да върне младите в църквата, защото първо трябва да се вдигне авторитетът на институцията.

Ниското заплащане кара част от поповете да напускат България и да търсят препитание като общи работници, берачи на грозде или ягоди. Най-често те заминават на гурбет, за да работят като строители.

Избират страни главно от Европа - Италия, Испания, Гърция, Франция или Швеция. Точна статистика няма, но напоследък част от свещениците емигрират, за да могат да изхранват семействата си, обясни отец Ризов.

Тези, които остават у нас пък, търсят допълнителна работа, като трактористи, строители, животновъди, земеделци. Всеки свободен ден и час те търсят работа за 5 или 10 лв., защото с 460 лв. трудно се издържат, каза още отец Ризов. Той обясни, че до 1992 г. заплатите на свещениците били приравнени на учителските.

“Сега сме извън борда отвсякъде - Синод, държава. Единственото увеличение на заплатите е от клас прослужено време. Добре, че държавата регулира по някакъв начин минималната заплата, че да имаме някакво увеличение”, каза отец Ризов.

В момента заплатите на свещениците се изплащат от Светия синод. Според него трябва да се обмислят различни варианти за допълнително подпомагане от държавата. Те трябва да са спрямо образованието и стажа на свещениците.

Църковните настоятелства обикновено изплащат и добавки на поповете от продажбата на свещи и църковните ритуали. Така заплатата може да достигне и до 550 лв., но само в по-богатите епархии. Отделно от това свещениците могат да си докарат и допълнителни пари от венчавки и кръщавки. В малките градове и особено в селата духовниците са принудени да живеят с парите от заплатите си.

Преди години пък бившия премиер Симеон Сакскобургготски отишъл на посещение в чужбина и се натъкнал на чистач на тоалетна, който бил български духовник, разказа историята още отец Ризов. Той е категоричен, че няма срамна работа, но свещениците учат години богословие, защото искат да служат на Бог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: свещеници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
10
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Истинаъа е такава!бпц,ръководена от доносници на комунистическата партия.Изключение прави първия ром владика кИприян,който е толкова разюздан хомосексуаллист че се е наложило да го изритат от щатите заради "хобито"му.Свещенници,алчни,тарикати,нагли,в много от случаите психически въобще неУред,използвайки вярата на хората за облаги,пияници и развратници.Така наречените мОнаси,там вече е концентрирано всичко що Христос е рекъл че е гнусно и долно.Алчност,извратения,содоомитство,скотоложство и луди
21
5
 
11
 
! Отговори
17 преди 6 години
Нима в Новия Завет ,апостолите са били на заплата за Богуслуженето си?И те са работили.В Стария Завет свещенослужителите са се изхранвали от десятъка внесен в църквата като животни , плодове...Даром сте приели ,даром давайте!!!Алелуя!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическата "църква" щяла да остане без комунисти.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-страшното на комунизмът е това, което идва след него.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се махат, на никой не му трябват мързеливци и ***.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В смисъл, че в Турция мнозина от ходжите и имамите са гейове.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и в Турция се чукат по джамиите ходжите и имамите, ама за това не се говори много, много. Но се знае.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"БПЦ" е най-богатата организация в България. Притежават имоти за които се знае. Целият площад пред църквата "Света Неделя" е техен. Всичко там е отдадено под наем. Да не говорим за другите им имоти. Те сами се издадоха, като казаха навремето, че "синият синод" им е взел 10 % от приходите и ставаше въпрос за някаква колосална сума. Въпросът е, че пари за ремонти и поддръжка на църкви нямат, но пари за коли и лукс имат. Всичко отива в определени джобове.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно! Подготвя се информационно почвата Бойко да ги инвестира за Коледа с по една тройна заплата!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не е Турция и имамите са го закъсали. И там няма пари. Турците в България имат един лаф "Имама най-много се радва на погребение", защото ще падат кинти.И имамите и равините всички са били хора на ДС. Само дето явно при евреите и при *** това не е проблем явно. Няма там нравствени принципи. При християните е проблем, но за жалост мнозина не го разбират. Не може да служиш на двама господари.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те със същия успех могат да заминават на гурбет строители и без да са завършили семинарията. Не е много правилно да се пише, че има недостиг, след като няма и особено търсене. Църквата все по-малка роля има в живота на хората и ще продължи да намалява.
11
1
 
21
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Има много истини, но и много неистини в материала. Заплатите на свещениците не идват от Синода, а от съответните епархии. И определено не живеят само с 460 лева, в някои енории си делят по няколко хиледарки на месец, отец Мина от Св. Неделя си докарва до 7000 лв на месец. Някои монаси мизерстват, а други са с най-скъпи коли и телефони, живеят лукс, слагат си джакузи в банята. Допълнително отблъсква и ***, почти всички епархии вече се управляват от гейове, в манастирите - оргии :(
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия същите мълчаха като хората отиваха да берат ягоди, сега кризата ги удари и тях и почнаха да надигат глас Га ядохте суджук ни ривахте, а.
9
0
 
17
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Няма ли да внасят от Украйна и Молдова?Тоя глад за свещеници да не е като оня глад за МЛАДИ учители, за да се напълнят ВУЗ-овете?
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От една страна са комунистите "епископи", монасите пък са като "Баба Гуси", какво им е на тея християнското?Има ли някой който да не е комунист и гей в "БПЦ"?
7
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно са ги подгонили едно време комунистите! Тва е страшна напаст!
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тон Тодоров и Валери Далавери са подходящи за отци!
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йончева е виновна!
4
17
 
5
 
! Отговори
Тунеядци ли са преди 6 години
Какви са тия измамници бе, а за врачки има ли недостиг що лъжете слабите хора с тези религии а!?
3
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"БПЦ" с червените комунистически "епископи", с доносниците на ДС, с тези, които са слугували на антихристката власт и не се и каят за това. Защото покаянието им трябва да е публично. "Църква" без вяра в Господа Иисуса Христа. Всичко им е лъжа и измама на тея. Затова съм в ГОХ Елада, гръцките старостилци, които са регистрирани в Гърция, но в България им е забранено, защо по Конституция в България има "само една православна църква" и това била "БПЦ". Насила в червената "църква" няма да ме вкарате.