Глад за свещеници! Те са само 800, мнозина напускат България

Те отиват в чужбина като общи работници, у нас търсят втора работа
7 окт 2017 14:38, Елка Василева
146
Глад за свещеници! Те са само 800, мнозина напускат България
Снимка: архив, Булфото

В България има над 8000 църкви и манастири и едва около 800 свещеници. За да се покрият нормално нуждите на миряните, те трябва да са най-малко 2500. Това съобщи отец Никола Ризов, председател на Синдиката на свещено- и църковно служителите към КТ “Подкрепа” пред “24 часа”.

Миряните в някои райони на страната от години не са посещавали литургии, защото няма кой да ги отслужи. Най-голям недостиг на кадри има във Видинска, Врачанска, Плевенска, Силистренска и Неврокопска епархия.

От началото на 90-те години до днес броят на свещениците е намалял почти 4 пъти. Най-много богослужители има в Софийската митрополия, следвана от Пловдивската и Варненската.

Около 30% от свещениците у нас са пенсионери. Отец Никола Ризов обясни още, че ако през 70-те години на миналия век кандидатите за Софийската духовна семинария са били 100, то тази година са кандидатствали едва 12.

Една от основните причини за намаляващия брой на кандидатите за свещеници е ниското заплащане. В момента млад отец започва служба на минималната работна заплата - 460 лв., а през годините тя се увеличава единствено с добавката за клас прослужено време. Водили сме много разговори със Светия синод, но те не могат да намерят повече средства за заплати, обясни отец Ризов.

Експертите се опасяват, че скоро свещениците ще са изчезващ вид. “Ние ще се изправим пред една ситуация, в която българската църква, която има добре изградена енорийска мрежа, след време ще бъде по принуда изправена пред апостолска дейност”, предупреждава отец Ризов. Според експертите професията се е превърнала в нежелана от младите не само заради ниското заплащане, а и заради негативните обществени нагласи към духовенството.

Заради ограничения брой свещениците обслужват от 5 до 10 населени места. Те често са принудени да ходят пеша и да изминават километри, за да стигнат до храмовете. В Неврокопската епархия двама от свещениците са на 83 и 87 г., а обслужват около 15 села, при това в планински район.

Според Ризов дори заплатата да стане 1000 лв., тя няма да върне младите в църквата, защото първо трябва да се вдигне авторитетът на институцията.

Ниското заплащане кара част от поповете да напускат България и да търсят препитание като общи работници, берачи на грозде или ягоди. Най-често те заминават на гурбет, за да работят като строители.

Избират страни главно от Европа - Италия, Испания, Гърция, Франция или Швеция. Точна статистика няма, но напоследък част от свещениците емигрират, за да могат да изхранват семействата си, обясни отец Ризов.

Тези, които остават у нас пък, търсят допълнителна работа, като трактористи, строители, животновъди, земеделци. Всеки свободен ден и час те търсят работа за 5 или 10 лв., защото с 460 лв. трудно се издържат, каза още отец Ризов. Той обясни, че до 1992 г. заплатите на свещениците били приравнени на учителските.

“Сега сме извън борда отвсякъде - Синод, държава. Единственото увеличение на заплатите е от клас прослужено време. Добре, че държавата регулира по някакъв начин минималната заплата, че да имаме някакво увеличение”, каза отец Ризов.

В момента заплатите на свещениците се изплащат от Светия синод. Според него трябва да се обмислят различни варианти за допълнително подпомагане от държавата. Те трябва да са спрямо образованието и стажа на свещениците.

Църковните настоятелства обикновено изплащат и добавки на поповете от продажбата на свещи и църковните ритуали. Така заплатата може да достигне и до 550 лв., но само в по-богатите епархии. Отделно от това свещениците могат да си докарат и допълнителни пари от венчавки и кръщавки. В малките градове и особено в селата духовниците са принудени да живеят с парите от заплатите си.

Преди години пък бившия премиер Симеон Сакскобургготски отишъл на посещение в чужбина и се натъкнал на чистач на тоалетна, който бил български духовник, разказа историята още отец Ризов. Той е категоричен, че няма срамна работа, но свещениците учат години богословие, защото искат да служат на Бог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: свещеници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
1
 
! Отговори
Ukes преди 6 години
Gule, gule...da otivat patuvasti propovednici v eu, afrika, amerika, asia, australia ...da sa znai...i nii sme dali nesto na sveta...
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А търсените свещеници на кого ще проповядват. Вярващи има ли?
100
12
 
2
 
! Отговори
Мохамед преди 6 години
Абе имами да има, то за тях ще нараства търсенето, християните в България постоянно намаляват, което показва, че Аллах отново ще е в сърцата и душите на хората в тази страна, а по лека лека любовта му ще се разпростре и в цяла европа. Най-накрая исва обединена Европа под формата на ЕС и исляма.
99
2
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
И за да не се почувства някой зле, ще завърша с това, че и аз няма да си избера да слугувам на някоя човешка институция, която се е изпразнила от собственото си посвещение на Живия, а се е привързала към зубрене на стари книги. И с църквите е както с образованието, нуждаят се от свободно и активно общество. Което не се вълнува от институцията, а от истинските резултати които иска за себе си да постигне и Пътят ще се открие. Който хлопа, ще му се отвори.
98
1
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Заради това и хората не възприемат себе си като част от църквата и че трябва интелектуално да израстват и да познават и разпространяват учението, а искат да ходят като на театър, но безплатно. Вярата е все едно си бил назначен в някоя фирма, обясняват ти се ангажиментите и започваш работа, от първия ден, съответно получаваш и заплата. Заплатата е по-голяма грижа към теб самия, твоя живот и бъдеще. Това, което хората наистина искат от Бога. Но те го искат срещу прекалено нищожни усилия.
97
3
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Истинските вярващи, а не така наречените "миряни", са кръг от хора, които със самото си повярване приемат да слугуват на Бога. Вярата в Бог не бива да се проповядва като да си ходиш по пътя, ама да си мнооого благословен, понеже не правиш нищо лошо. Тя не е нищо по-малко от служба на нов Господар, посвещение. И от там, когато Бог разполага с кръг от посветени Нему хора на всяко място, ще се отделят подходящите за всяка дейност. За да няма такъв кръг, значи не се проповядва вярата както трябва.
96
3
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
БПЦ има вина за това, че не работи за създаването на общности. Когато апостолите са основавали църквите по света, да не би да са разполагали с набор от стотици свещеници, които да изпращат? Вярата е квасът, който заквасва тестото, а тестото си е местно. Учителят носи квас, т.е. носи учението, което като закваси местната общност, измежду самите тях ще се издигнат достойни. Апостол Павел сам е изминавал километри, за да наглежда църквите, но свещениците са се издигнали измежду самите му ученици.
95
9
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 години
Да разрешат на жените да стават абатеси , както е в пронестанството и вакуумът ще се запълни .Този сексизъм в католичеството и православието идва от Павел не от Христос.
94
13
 
3
 
! Отговори
“СВ. СИНОД” АД преди 6 години
АДски сме възмутени от ниските заплати на свещениците! Те, милите, се спукват от работа! Амче тъй де! Ничий стомах не работи повече от свещеническия. Я ни вижте кви тумбаци сме отвъртели, да не мислите, че е лесна таз работа!? Лапайте вие по цял ден кълки и плешки, па да ви видим колко ще издаяните. Те затуй са ниски заплатите, да пазят от преяждане, че попска уста запушване няма!
93
7
 
2
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 6 години
Научил се поп на пържен боб. Свършил се боб, отучил се поп.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Елон МускИ кое точно бива в ИТ сектора като половината държава тръгна да става програмист? Къде ще работят всичките тези? АЙ ТИ специалист АЙ донеси това, а ТИ донеси онова.
91
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като им видя дебелите и угоени шкембета от плюскане , скъпите телефони и джипове ,грозните бради и ме отвръщават.В църква не съм стъпвала от 20 г.
90
11
 
0
 
! Отговори
зь преди 6 години
И всичко се базира на въображаемият приятел на Павел, Хората нито проверяват нито се интересуват каква е тази религия и налитат да се кръщават да не изпуснат случайно задгробният живот според както е описан от една от теориите, която исторически се е наложила по нашите земи от гърция за да ни поробят. Но това е наратив пробутван на масите защото работи. Искат да вярват в нещо иначе са кръгли нули без душа и воля, поне така ги плаши църквата. Продава се и се купува. А вие купувате ли го.
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пари българската църква, а служителите й тънат в лукс, карат скъпи коли и имат телефони и други вещи от най-скъп клас. Далавера до далавера, Господ да не ги вижда. И как може да има такси за Кръщене!??? Как ще искат пари, за да си кръстиш българчето в християнската вяра, срам!
88
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се молят на Извънземните. Стига сте опростявали хората.
87
5
 
1
 
! Отговори
anon преди 6 години
Много интересно. Нали това е призвание. Народа да му будиш духа. Като е най-зле да си при хората. А те ходят да работят обща работа. Странно.
86
1
 
21
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
БПЦ е най-големият собственик на имоти-ниви,гори,сгради в страната!Как се управлява такава собственост?Какви наеми и на кого са отдавани имотите?Свещите са най малкия проблем.Има магазини във всяка църква и манастир и НЯМА касови апарати!Освободени са от данъци!Къде са им парите тогава?
85
13
 
5
 
! Отговори
хомо еректус преди 6 години
След като научиха,че в Германия могат да се "омъжват " официално нормално е да отлитат.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами скоро ще останат Борисов,***,Братя Диневи и целия останал Ъндърграунд!...заедно с милите ни родители,които мизерстват от липса на здравеопазване за обикновения човек и доходи с които просто да преживеят като животни.
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става - при тоталитаризма нали е било забранено всичко, свързано с църквата! сега нали е сободно всичко, свещениците са свободни, хората свободно ходят в храмовете, палят свещи, венчават се,кръщават се - защо да няма пари за свещениците? Ако сместнем само от свещи по празниците какви пари се изсипват в църквата, те покриват много свещенически заплати. къде са тези пари? Ало, ролексите и аудитата, чакаме отговор от вас, владиците!