Извинителните бележки за училище – срещу заплащане, от джипито

Таксата е законна, издаването не е в пакета, платен от Здравната каса
7 окт 2017 10:08, Елка Василева
109
Извинителните бележки за училище – срещу заплащане, от джипито
Снимка: архив, Reuters

Извинителните бележки за училище вече се взимат от личния лекар срещу заплащане. От началото на учебната година практиката е масова.

Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата.

По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната й дъщеря се разболяла.

"3 лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, 3 лева, като аз съм неин пациент", обясни тя.

Оказва се, че таксата за извинителна бележка е напълно законна, тъй като издаването на документа не е включено в пакета дейности, платен от Здравната каса.

Всеки личен лекар определя размера сам – 0 лева, 1, 2, 5 или повече, зависи от джипито.

"Това е договорен процес, могат да се договорят и на отделни цени", коментира пред bTV д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Таксата е за административно обслужване.

Важно условие е на видно място в лекарския кабинет е да има изложен ценоразпис.

Срещу платената сума пациентът трябва да получи касова бележка.

 


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 9 месеца
До Анонимен

да защото лекаря е принуден от тиквите да е фирма,а това значи че той определя цената;интересно що не скачаш като тока,таксите на бакшишите,хайдукатите;бензина хвърчи нагоре??
92
0
 
0
 
! Отговори
Възмутена майка преди 11 месеца
За съжаление докторите го обърнаха на печалбарство с тези бележки. В САНА Студентски град на 01.12.2017 г. бележката струваше 1,50 лв., а на 15.12.2017 г. вече струваше 3,00 лв. Никъде няма ценоразпис. Явно с нарастване на заболяемостта и предвид идващите празници, цената скача двойно 😡
Малко се самозабравиха тези лекари. 😡😡😡
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отврат, лекарите са едни търгаши, нищо друго, и какво значи по усмотрение на лекаря, той определял таксата, как така????!
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите не се направиха сами търговци направи ги държавата и като такивавсяка консултация която не е заплатена трябва да се плати като се издаде касова бележка .Здравната каса плаща за всеки осигурен по 1 лв на месец т.е 12 лв за година .Според ценоразписа като нахвърлите тези 12лв които касата плаща за ВАС на личния ВИ лекар останалото си го плащата ВИЕ .Сърдете се на касата и на държавата за това че нямате лична партида -това трябва да се направи и тогава всеки да си иска квот може да покрие
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
POREDNOTO BYLGARSKO BEZUMIE SRESCHTU DECATA
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До93 Законът на силният ли е правото им?
87
0
 
6
 
! Отговори
Смешки преди 1 година
Щом ще таксуват и това, бележки ще се взимат по отдавна съществуващия втори начин и дори ще си спестя висенето на опашки пред кабинета на личния. Трагикомични ситуации в умрялата система на НЗОК. :D
86
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Галoш

Не, не им плаща. Плаща им по левче на месец, че са записали oлигoфpeнчето ти като пациент. За прегледите му не плаща, не им плаща да му слушат писъците, не им плаща да им се репчиш, ceлянинo.
85
1
 
2
 
! Отговори
££ преди 1 година
Смрт...не знам кога ще спре всичко живо дребни далавери да върти...400 години Гулаг за това племе просто...
84
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
"А без пари ли да ти работят бе, галoш."
...............................................................
На тях им ПЛАЩА ЗДРАВНАТА КАСА- ЗА ВСИЧКО! И много! Другото им е чиста кражба или укриване на доходи. *** си ти!
83
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фен

Свестен, несвестен адвокат, никой няма да тръгне да ги съди, защото са си в правото.
82
5
 
12
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Медиците изнагляха съвсем. Няма ли свестен адвокат, да ги осъди и да трябва да плащат обезщетения наред за всяка издадена платена бележка? Не може МОН да изисква задължително бележка, която е платена. Образованието нали е безплатно? Е....и и държавата е...ти и не намалите се лекари. За съжаление джипитата са една некадърна шайка в бели престилки, които само прибират пари от касата и пациентите. Сега почнаха и от децата. Мога ли да се откажа от касата и да не им плащам нищо?
81
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89

А без пари ли да ти работят бе, галoш.
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и пак до тъпата Нора
Да не висят на хранилка в Касата, като са толкова можещи, да излязат на частна практика, пък нека си искат и 1000 лв. за извинителна бележка
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Hora
Виж какво, лелче, майсторът ще го извикам, когато имам пари, а мога и да не го извикам, все тази. Но когато става въпрос за здравето на детето ти или твоето, да използват безизходицата ти, за да те цицат, леееко ша ме извиниш. Има лека разлика.
78
3
 
10
 
! Отговори
AZ преди 1 година
До Hora Като спрем да плащаме задължителни здравни осигуровки, тогава ще искат пари за всяко нещо. Иначе стават частни лекари и разчитат на всеки пациент, който е минал през кабинета. И не вземат всеки месец от касата пари, за хора които стъпват по веднъж в кабинета.
77
20
 
6
 
! Отговори
Hora преди 1 година
Продължение: Трябва да ви взимат по 30-50лв. за да ги уважавате.Толкува струва майстор без образование да ви погледне автомобила,хладилника,печката или фризьор да ви измие косата.Защо не им правите на лекарите прически за 3 лева,преглед на автомобила за 1 лев или да не плаща лекаря в магазина ,както повечето от нас го правят,когато отидат при тях.Но за всичко трябва да се помисли,но без мозък е трудно.
76
23
 
5
 
! Отговори
Hora преди 1 година
Хора,никой не ви кара да ходите на лекар на сила,никой не ви кара на сила да ходите в аптеката да купувате лекарства и никой не ви задължава да изпращате децата на училище.Спрете с мрънкането и комунистически глупости.Нищо и никой не се храни безплатно,лекарите и учителите са също хора.Както вие се храните така и вашето ОПЛ трябва да яде.За разлика от вас джипито е учило повече от вас поне 10-12 години и нищо не е получавало нито от вас нито от държавата.Трябва по 30-50оева да ви взимат за да ги
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И до сега някои джипита и специалисти искат пари за извинителни бележки, това е формулирано в ценоразписите като "определяне на здравен статус" и официално се таксува 5 лв.
74
8
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
предлагам въпросните извинителни бележки да бъдат по 10 лева,и да бъдат заплащани от делегираните бюджети на училищата,след което комисия от Пом.директора,класният ръководител,педагогическият съветник и кака Пена-чистачката да обикалят домовете,и да си търсят парите от родителите?!?!?!А ние,обикновенните граждани защо да не вземем да се самоинициаираме,и да започнем да плащаме и тоалетната хартия на личните лекари?!?!?!