Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард

Болницата във Враца минава на "ръчно управление"
7 окт 2017 12:28, Елка Василева
91
Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард
Николай Петров. Снимка: архив, БТА

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред bTV.

Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн.?”.

Още по темата

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ: „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев. "Много неприятно се почувствах след писмото на Евелина Добрева. То беше изпълнено с много емоция, но това не е единственото такова писмо - жалбите никак не са малко, мъча се да прочета всяка лично. Разговорът с госпожа Добрева беше човешки, почувствах чувство на вина", каза министър Петров и допълни, че е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори.

Във връзка с уволнения екип на „Пирогов” проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени, даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – напр. в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банки, суджук, болници кражбите продължават и тия невинни като братя Галеви. Закриване на здравната каса всеки да си плаща шведите и без туй не плащат.
55
1
 
1
 
! Отговори
Feisi преди 6 години
Bulgarskite i turskite komunisti i agenti iztochvat zdravnata i pensionnata kasa i vkarvat parite v offshorni firmi i banki ...dance, bg mediite, bg diplomaticheskite missii sasto...a na vas vi puskat narodni muziki, hora i regionalni samodivi v beli premeni...
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Регулативен стандартТТЕЛК не се плаща от НЗОК. Какви глупости пишеш!?
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После другаря БОРИСОВ ПЪРВИ, ВТОРИ !, ТРЕТИЯ не говори за реформите от СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ съсипали клета майка България ! Ако децата ни трябват да връщат само 100 милиарда заеми ще бъдем щастливи !
52
0
 
11
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименВ Бг заплатите не са 300-600 евро, ти за ЗО пишеш. Как не спряхте да пишете за САЩ или Германия! ККое ни е като САЩ и Германия, че и ЗО да са такива!
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като изчезна цяла една банка със милиарди защо да не изчезнат едни 20 млн за 4 месеца ? За какво намеква тоз министър ?
50
5
 
12
 
! Отговори
УК преди 6 години
Мисля че тази герберска фуражка е тотално корумпирана подобно на Тонев!
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя поне изглежда по-интелигентно от наркомана Менгеле - Москов, ама ако не предприеме радикални промени в здравеопазването, пак всичко ще си продължи по старому...
48
0
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ в действие преди 6 години
Анархия, кражби, корупция, беззаконие - гарантирано от ГЕРБ!Кой е виновен за фалиралите болници? ГЕРБ са на власт 8 години! Преди тях положението беше далеч по-добро.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а частни здравни каси кога ще има ? така като е в цивилизованите страни ? от частника ще крадете ама "другия път" .
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зле е здравеопазването, щом има коментари като номер 40. Вместо да е в психиатрията, той възхвалява завряния зет. В Бургас и Стара Загора има цели фамилии в едно отделение, които въобще не се интересуват за пациента, а само за заплатите. Те болници, както и някои други съществуват от работата на няколко отделения. Първо реформирай махни некадърниците и болниците ще тръгнат, иначе се наливат пари в бездънна каца.
45
4
 
4
 
! Отговори
Регулативен стандарт преди 6 години
ТЕЛК източва най-много от Здравната каса! Като напишат едни фермани с куп изследвания и 10 консултации...Хотелите-санаториуми с пътеки, също с куп излишни актуални изследвания! Предоперативният минимум изследвания и консултации също, защото се преповтарят при хоспитализация!?! Това е излишно източване на пари!!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Petrov, ti si v momenta qzvata na bulgarskoto zdraveopazvane. Praznosloven praznoglav i korumpiran
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха тия ако купят 4 изтребителя втора употреба държавата ще фалира те болници.
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с 18 лева на месец толкова , качественото здравеопазване изисква пари . в Германия месечната здравна вноска е средно 300 евро - 600 лева .
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатно здравеопазване? - такова животно няма никъде по света, и няма как да има.Само в бляновете на комунистите.
40
1
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Който и да беше щеше да фалира ССС Р се разпадна заради крадливи ''демократи'' като тебе и се загубиха руските пазари сега дъжавата е на умирачка и теглят заеми и се краде. Eдно време никой не крадеше или се крадeше, но умерено. Костов какво възстанови намяме армия и наряза подводниците за скрап туй е положението скоро и ти ще береш ягоди някъде в Испания и ще ходиш да се лекуваш в Румъния И недей лъга за 17 банки какви 17 банки имаше 1 банка ДСК. Туй заслужавате банани и тоалетна хартия.
39
1
 
6
 
! Отговори
555 преди 6 години
Страшно няма! Бойко ще тегли заем и ще оправи нещата!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а задълженията на НЗОК към чужди лечебни заведения са за над 270 млн евра , затова като раберат че пациентът е от България и искат парите авансово , иначе не лекуват .
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виваком оправете нета бре тия рутери докога ще прескачат виваком ловеч пак ли почнахме