Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард

Болницата във Враца минава на "ръчно управление"
7 окт 2017 12:28, Елка Василева
91
Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард
Николай Петров. Снимка: архив, БТА

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред bTV.

Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн.?”.

Още по темата

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ: „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев. "Много неприятно се почувствах след писмото на Евелина Добрева. То беше изпълнено с много емоция, но това не е единственото такова писмо - жалбите никак не са малко, мъча се да прочета всяка лично. Разговорът с госпожа Добрева беше човешки, почувствах чувство на вина", каза министър Петров и допълни, че е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори.

Във връзка с уволнения екип на „Пирогов” проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени, даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – напр. в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
11
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 29 И Виденов направи реформи и останахме без спестявания , с невиждана у нас жипер инфлация , 17 фалирали банки и т.н. И Костов управи всичко това и въстанови държавата.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха да закриели касата ми айде ние ще си плащаме а можеш ли накара индийците да плащат те тока си не плащат
34
1
 
5
 
! Отговори
Болен преди 6 години
На болния народ трябват ли му асфалт???Сега и той ще поскъпне от другия гений Боко с тол таксите така че пак кум кумци да гушкат.Ама то народ не остана!Трябва да си внасяме данъкоплатци !!!
33
1
 
7
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До 29 Костов научи и докторите да правят далавери и да крадат.Вкарваха в болници хора приятели за да запълват всички легла. За парите под масата е ясно. Тояга трябва , като при Живков.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конфискация на имотите на лекарите и продажба на търг ще съберете повече от половин милиард аривидерчи закривай таз евро-либерастична ***.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Do 18Внасяш ЗО, оттам плащат заплати на джипито всеки месец, ходиш при него- плащаш потребителска такса да ти измери кръвното и да ти даде лист хартия. Това прави джипито. Лекуването започва при специалиста. При тоя специалист мога да ида и без да ходя при джипито за лист. Ще обходя тоя и оня кабинет, ще напишат рецепта и накрая ще отида в близката аптека, дето можеха да ми измерят кръвното за 1 лв и аптекарките да ми кажат какви лекарства да си купя. Джипито идва малко в повече на "клона".
30
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ВЪПРОС 14 Щях да ти пиша плюс , но последното ти изречение ме отказа и имаш минус.
29
0
 
12
 
! Отговори
биби преди 6 години
"Това" правителство не е от 4 месеца, а от последните 8 години, така че това оправдание няма как да бъде прието!
28
1
 
7
 
! Отговори
Наследство преди 6 години
Наследството на България от ГЕРБ и великия Дянков....или правилната абервиатура ще е ГРОБ
27
3
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
ами българина е КРАДЛИИИИВ ! и то много .....с далавераджийски манталитет .... гледа да те изработи и излъже .....окраде ....съжалявам но това са фактите .....
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов направи реформи в армията останахме без армия. Костов направи реформи в здравеопаването останахме без здравеопазване. Защо лицето Костов не е в затвора ?
25
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ами нали има 3 милиарда повече постъпления? Те са за това да се запълват дупките в бюджета , а не за саниране.Не оставяйте болните без болници.Като има проблеми с болниците , значи има нещо тотално збъркано.Да се вземат мерки, но този министър не го виждам да овари боба.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите да се прехвърлят на лична сметка на всеки който си е плащал осигуровки!Стига с това болен здрав носи да ви еамаата!Който не плаща да м.ре!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реформите в здравеопазването,доведоха нещата до без здравеопазване!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година от мизерната ми заплата държавата удържа поне 1500 лева за всякакви осигуровки и данъци!Откакто работя досега са ми взели пари поне за 2 апартамента и нито ден не съм лежал в болница!А в която и болница да отидете ще видите че е пълно с индийци лежащи на пансион без да са платили и една стотинка..пред лекарските кабинети е същото!Докторите вземат баснословни заплати и отделно точенето по всевъзможни начини!Как да има пари за болните!Закриване на касата и парите да се прехвърлят на л
21
0
 
14
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Едно време имаше нещо като джипита във всеки завод и фабрика имаше лекарски кабинет ако си тежък случай той те пращаше където трябва в болницата. Във всяко учиище също, имаше зъболекар и лекар днес се плаща здраво и пак са във фалит един път плащаме данъци един път плащаме здравни.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Praznosloven praznoglav i korumpiran, Tova e Petrov i skoro balonat shte se pukne kato qzva
19
0
 
6
 
! Отговори
Do 18 преди 6 години
Прав си едно време като нямаше лични лекари хората кво незнаен къде да идат ли сега тия направления си точат здравната каса
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С нетърпение очакваме поредното преброяване, където да кажат че българите са останали 4,5 млн човека а дълговете им са се увеличили десетократно.
17
2
 
11
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО: преди 6 години
ВСЕКИ --СЪС СОБСТВЕНА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА В БАНКАТА!!!!!!!!!!АЗ---ЩЕ РЕШАВАМ НА КОГО И КАК ДА ПЛАЩАМ!!!!НИКАКВИ ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА ---ЗА ДА ГИ ИЗТОЧВАТ , ЧЕРНИТЕ ДУШИ --В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ!!!ТАКА СЕ ПРАВИ!!!!!