Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард

Болницата във Враца минава на "ръчно управление"
7 окт 2017 12:28, Елка Василева
91
Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард
Николай Петров. Снимка: архив, БТА

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред bTV.

Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн.?”.

Още по темата

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ: „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев. "Много неприятно се почувствах след писмото на Евелина Добрева. То беше изпълнено с много емоция, но това не е единственото такова писмо - жалбите никак не са малко, мъча се да прочета всяка лично. Разговорът с госпожа Добрева беше човешки, почувствах чувство на вина", каза министър Петров и допълни, че е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори.

Във връзка с уволнения екип на „Пирогов” проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени, даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – напр. в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Edna преди 6 години
Какво стана с милиард и половина лева, които от бюджета на НЗОК прехвърлиха в общия бюджет - пак Горанов беше министър на финансите!? Ами да го върнат! Що се правят, че не са били те!? Министърът да си го поиска, да не разтяга локуми!
75
1
 
3
 
! Отговори
Докович преди 6 години
Така наречената Здравна Каса е една класическа пирамида.Който не го е разбрал, толкова по зле за него.
74
0
 
0
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ ТАКИВА КАТО 84-АНОНИМЕН СА ВНЕСЛИ И ДВА ЛЕВА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА .ИМА ТОЛКОВА МНОГО,,БАЦЕТА" КАТО НЕГО ,НО ДАВАТ АКЪЛ.А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ОТ РАЗБИРАЧИТЕ НЯМАТ И ЕДИН РАБОТЕН ДЕН-МАМА И ТАТЕ ,,ДАВАТ ОСИГУРОВКИ4
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква е функцията на Здравния министър? Кои ли не се изредиха. И Магистралка от кръстовището, и Тежка артилерия, и недоразумението с налудничав поглед и....Май най много Здравни министри се падат на глава от населението за последните десетилетия. И срещу това получаваме пародия на реформи и основно статистика. Какво се е случило, но не и какво да се направи. Това министерство (и на Правосъдието също) само генерират бъдещи пенсионери с добри пенсии.
72
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Го'син министре, ако малко разбирахте от упраление веднага щеше да ви светне, че НЕЩО ПРИНЦИПНО е СБЪРКАНО в схемата ! Болница и търговско дружество = на търговия със здравето и лечението на нацията ! Ако не съм достатъчно ясен, справка, кв. Орландовци !
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце каза че има излишък и сме стабилни.На Москов средния пръст постигна икономии
70
2
 
8
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Господин Петров какви лимити какми планове в болници. Тези изрази ги изключете от лексиката. Те не се отнасят за здравни заведения. Тука е проблема на здравеопазването. Един некомпетентен въведе подпис и обесняваше какве колко икономии ще се постигнат ЛЗ и накрая нищо. Докторите ги направиха счетоводители и търговци. Г-н Петров забранете докторите работещи в болниците да имат кабинети и хосписи. По голяма отговорност от ръководителите на здравните заведения. Какво толкова сложно има в това.
69
0
 
1
 
! Отговори
ПОЛОВИН МИЛИАРД преди 6 години
Супер- това означава , че държава нема, и скоро нема да има.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е днес.Има милиярди за стеропор, но няма за милиони за болници. Парадоксално. Нелепо.Пари за издръжка на затоврници има, но за тежко болни деца и пенсии няма. Геноцид. Катастрофа.Не се чудете и на лекарите. И те са хора, и те станаха хищни оцеляващи, както всички останали сектори на отверения пазар.Къдете доходите са ниски има корупция и схеми.Не, консумативите и апаратурата не са скъпи.Просто приключваме с държавното. Всеки ще плаща по 2 апртамента за да остане жив.После на улицата.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи на учителите скоро заплатите няма да се вдигнат.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ДЕТО БУДА И ДЯНКОВ ГО ВЛЯХА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ Е ТОЧНО ЗА ТЕЗИ БОЛНИЦИ А НЕ БУДА ДА СИ ГИ ХАРЧИ ПАРИЧКИТЕ КАКТО МУ ДРЕМЕ!!!!АКО ИМА НЕРЕДНОСТ В БОЛНИЦА СЕ ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЯ НА ВИНОВНИЯ А НЕ СЕ ЗАКРИВАТ БОЛНИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ГЕРБ СЛУГИ НА БУДА!!!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвориха оферти за жп строителство за 1 милиард лева вчера. Информация за това липсва обаче ... Защо ли?
64
0
 
5
 
! Отговори
Брежнев преди 6 години
*** капиталистическа истина. Да измерват състоянието на болниците в пари.
63
4
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
на следващите избори пак за ГЕРП айде овчици знам че можете!
62
2
 
21
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Г-н министре,защо не попитате тези,които ви назначиха,как допуснаха това да се случи?Нали 10 години вече само те управляват?
61
1
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
нямам нищо против греховете на лекарите, нека си имат любовници, нека ходатайстват за децата си, има Господ да ги съди, има комисия за конфликт на интереси. Петров е обаче меркантилен, за това че се представя като кадърен честен и почтен, а той е точно обратното и на трите и ще го докажа в медиите, така както той се старае да ме убеди в обратното
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А им пълним гушите на тия шопари докторята, а?
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Petrov, obqsni kade e rabotila dashterq ti tri godini, nagal lazec takav. Obqsni kolko ljubovnici imash, ne chakai btv che shte se napravish pak na bolen. Petrov e vreden za bulgarskoto zdraveopazvane
58
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашенеца си е много изостанал с това мислене - някой друг да му плаща.Няма такъв филм.
57
0
 
8
 
! Отговори
тровят милиони преди 6 години
У Нас нагли нарко мафиоти чрез РЗИ и ВиК отравят милиони с хлор токсични отровни разтвори подавани вместо питейна вода.няма здрави не отровени..Цел ограбване на поне 5 000 000 000 живи лева годишноот оставения без доходи народ за тн"здраве" през мед мафията.Всички тн лекари са отровени НЕЛЕЧИМО подава тн Министр на снимката>Колкото повече и по тежко болни толкова повече мангизи крадат от народа мед мафиотите