След мегаразследване: Братя Галеви не са участвали в престъпна група

Делото за пране на 35 млн. лв. прекратено, няма доказателства
7 окт 2017 07:30, Елка Василева
188
След мегаразследване: Братя Галеви не са участвали в престъпна група
Снимка: архив, Булфото

Братя Галеви не са участвали в престъпна група и няма доказателства, че са изпрали 35,5 милиона лева с фалшиви документи. Така е приключило мегаразследването срещу дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов още през лятото на 2016 г., установи проверка на "24 часа".

Прекратеното дело е бетонирано и с определение на специализирания наказателен съд. Така бившите барети, които бяха кандидати за депутати, се измъкват за пореден път от правосъдието.

Обвиненията за пране на 35,5 млн. лв. срещу тях бяха повдигнати задочно през юни 2012 г. Тогава вече беше ясно, че двамата са избягали от страната заради присъдите за рекет от 15 май същата година.

Пламен Галев и Ангел Христов трябваше да лежат по 5 г. в затвора, защото изнудвали бизнесмена Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли половината от таксиметровата си фирма и така са спечелили 82 хил. лв. В началото на 2016 г. Миланов и любовницата му Теодора Димитрова бяха открити мъртви в апартамент. Експертиза показа, че са се задушили с газ.

Окръжният съд в Кюстендил оправда Братя Галеви, апелативният в София им даде по 7 г., а ВКС намали присъдите им с по 2 г. Докато чакаха окончателното решение на последната инстанция, Пламен Галев и Ангел Христов напуснаха България.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че повдигат ново обвинение на бегълците, много по-сериозно от рекета над таксиметровия бос - участие в организирана престъпна група, банкови преводи с фалшиви документи и пране на 35,5 млн. лв. Доказателствата срещу тях са преводи на пари по сметки на 8 техни фирми, които са теглени на каса от различни хора, както и разплащания без основание с офшорки на Сейшелите.

Оказва се, че разследването за тази престъпна дейност на Братя Галеви е още от 9 септември 2008 г. Тогава срещу счетоводителката им Христинка Ангелова започва проверка за прането на пари. Полицаи, прокурори, следователи, митничари, данъчни и агенти на ДАНС нахлуха в автокъщи и офиси на Братя Галеви в Дупница, Перник и София. Пламен Галев и Ангел Христов получиха призовки за разпит от полицията в Кюстендил. Не се явиха и бяха обявени за издирване. Ден по-късно двамата сами се предадоха в следствието. Акцията тогава не стига до доказателства за пране на пари срещу Галеви.

Разследването отива в специализираната прокуратура на 3 март 2012 г., когато Братя Галеви вече чакат окончателната си присъда за рекета.

След бягството им през май те са обвинени задочно заедно с Христинка Ангелова, която освен счетоводител е и пълномощник на техни офшорки, и социално слабия Методи Ковачев от Дупница, чиято фирма е ползвана за част от съмнителните преводи.

След 4 г. разследване прокуратурата прекратява делото заради липса на доказателства. Галеви и Ангелова обаче не са съгласни с този извод и чрез адвокатите си поискали от съда делото да се прекрати окончателно, защото няма извършено престъпление.

От документите по делото става ясно, че няма организирана престъпна група, а Галеви и Ангелова имали само гражданскоправни отношения. Все пак остават съмненията за пране на пари. По това обвинение делото също е прекратено и по него вече не се работи, но заради липса на доказателства.

8 г. се влачи делото, по което държавата иска да им отнеме имуществото

8 г. не може да приключи на първа инстанция делото за конфискацията на имущество срещу Пламен Галев, Ангел Христов и семействата им в Кюстендилския окръжен съд. Последно то е отложено за декември. Експертите заявили, че работата им е свързана с огромни обеми от документи, които трябва да изследват. Проверката за доходите и разходите на Галеви е за 25 г. назад. До края на ноември се очаква експертно заключение на вещите лица. Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Галеви е за 5 млн. лв.

Делото за отнемане на имуществото им не е свързано с изхода от наказателните производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
4
 
! Отговори
партизанин преди 6 години
Ще гласуваме за тях след години.
112
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБВ.Мн глупости се пишат от всякакви. Ще ви кажа само че докато бяха в Дупница града беше спокоен. И някой господа като ББ ходеха през месец на отчет в имението им в с. Ресилово. Захапа власта стана гол работа и нещата се обърнаха , а Пламен и Геле станаха неудобни. Най-големия престъпник и неговата групировка ГЕРБ си разчистват терена.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те нищо не са направили. Чети кат сълза. Ония пък се задушил без да иска абе не знае човека как се защо Газ.Трябва е прокурора да осъдят щото е придобил някакъв си милион два евро . За тез дребни пари пред очите не вижда никви доказателства пък за престъпление да не говорим 8 години проблем с очите ми то няма лек . Иначе затворите пълни с *** но големите дето пратиха малко ора у гробищата няма място там бре препълнено е. нема да правят навалица нека си живуркат неиде по света
110
1
 
1
 
! Отговори
minuvach преди 6 години
Пак ромите виновни?
109
4
 
25
 
! Отговори
IDMR преди 6 години
Те хората не са мутри,а честно и почтено са се трудили цял живот най-кадърно за минимална заплата и са забогатели,обаче завистливи некадърници и хитри престъпници ги клеветят и ги превръщат в изкупителна жертва за измиване на собствените си грехове.Братя българи,те са пример как всеки човек трябва и може да просперира с честен труд. Вярвайте на братя Галеви и следвайте техният пример и не се оставяйте техните врагове лъжци и престъпници да ви подведат.Евалла за братя Галеви.
108
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те щото са невинни се изпариха безследно а?
107
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе и аз така чух.Всички мутри били светци.и се кланяли на господ буда.
106
5
 
29
 
! Отговори
NOONE преди 6 години
Време е тази държава да бъде закрита официално. Няма ли да се роди един Пиночет и да изрине този балкански *** в който всички *** са се самозабравили.
105
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е за такива знакови дела като тия мутраци ,Р.Овч,Масларова,Бисеров и много други да се разследват от Европейски прокурори и съдии,защото тук всичко е октопод облечен с тога .
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е всеки божи ден те бяха с мен на бостана и работиха и се трудиха заслужават справетливост ! ;D
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PLATETE IM OSCHTE 35 MILONA OBEZSCHTETENIE MAAVI MRYSNA I SYDIII
102
4
 
20
 
! Отговори
Някой преди 6 години
По добре да ги изкарат мъченици и да им поднесат извинение и някакво сериозно обещетение за пропуснати загуби.
101
1
 
17
 
! Отговори
спомени преди 6 години
Имаше италиански филми преди около 50-ина години: "Делото приключи- забравете!","Изповедта на президента пред главния прокурор на Републиката"( или обратно), които разкриваха ежедневието на магистрати, мафия, висши държавници.Сегашните "действуващи лица" И от двете страни са млади и не са ги гледали..Може би в мрежата съществуват..Ще им бъде интересно да видят "казуси от правораздаването преди 50-ина години в 'страната на мафията" и че "няма нищо ново под слънцето.."
100
1
 
29
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Айде стига с тоя цирк. Ясно е нищо не е направено и няма да се направи. Хрантутници - 20 години разследвания, ресурси и нищо
99
1
 
41
 
! Отговори
.... преди 6 години
Събудих се днес и чета глупост след глупост, направо се чудя това истински новини ли са или някакви подранили първоаприлски шеги...Софиянци живят по-добре от повечето Европейци.Братя галеви не са престъпници.Две статии за един и същи питон с две коренно различни истории :)И още глупости....
98
2
 
23
 
! Отговори
М2 преди 6 години
Небойте се Цаци и Боко ще си свършат перфектно работата, даже ще ги посрещнат с духов оркестър. Боко нали ви обеща, че ще ги върне!
97
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злите езици казваха, че са платили на Цецо и Суджука 5 милиона за да ги пуснат от България. Явно са платили още, за да се върнат. Нема такава държава!!!
96
22
 
9
 
! Отговори
Мони преди 6 години
Дано това да е истина и кой ги въвлече в този гаф да си понесе заслуженото. Дупница и хората от региона ги обичат и вярвят в тяхната правота. Дай Боже по-ското да се върнат! Пламка и Геле чакаме ви скоро!
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бат Боби ще остане в летописите с стоте км магистрала какво постижение само !
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 97Този "горе" съседът от горния етаж ли е? Явно се познавате.