Божидар Димитров: Доволен съм, македонизмът рухна!

НИМ аз го направих, той е мое дете, отсече историкът
8 окт 2017 15:20, Анисия Иванова
59
Божидар Димитров: Доволен съм, македонизмът рухна!
Снимка: архив, БулФото

Доволен съм, че след толкова години борба македонизмът рухна. Тази борба не е срещу Македония и срещу македонците, а срещу една обществена идеология – македонизма, измислена от Сърбия”. Това каза пред bTV историкът проф. Божидар Димитров.

Още по темата

По думите му македонски историци няма, защото в историята или има документ или няма, а не съществува нито един документ между VI  и XIX век, в който да се споменава македонец и македонско.

В края на септември проф. Димитров обяви, че се пенсионира и се оттегля от поста директор на Националния исторически музей (НИМ).

Той отрича да има натиск от страна на ГЕРБ, а депутатът от БСП Стоян Мирчев ще съди за твърденията за шуробаджанащина.

Причината да се оттегли е фактът, че през август се е почувствал зле, докато е инспектирал крепостите в страната.

НИМ аз го направих, той е мое дете, каза още историкът.

Той не се срамува от работата си за "Държавна сигурност", където е регистриран под псевдонимите Кардам и Тервел. Публикувал съм цялото си досие в книга, уточни Божидар Димитров.

Напуснах БСП, защото не е лява, а дясна партия, коментира още професорът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
ДА сме живи и здрави преди 6 години
От важните Болгаро славянски републики/княжества само ограбваната НАГЛО през София територия наричана гордо БЪлгария е ЦАРство.
32
0
 
2
 
! Отговори
крадат милиарди преди 6 години
Доказа се че Охридска МАкедония в част от БЪлгария и Киевска Русия /Украйна също/.разговорните езици са диалектни и са приспособени към спеицфични особенности на охраняваната от СЛАвяно БЪлгарите територия..ПОдобни са и Руския и сръбския и други славяно Болгарски диалекти ..Такъв е и Търновския диалект ползван з а охрана на ДОлния ДУнав чак до Крим
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонизмът рухна но народния онанизъм от БКХ-шки произход - НЕ!
30
0
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Тапир си ти-казва,че БСП е дясна,а не ,че ГЕРБ е лява .Просто лява няма ,а БСП само се правят
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е една от областите на България.Като Мизия,Тракия,Добруджа.Браво на Божидар,но защо другите български историци,а също и държавата са така пасивни и не го подпомагат в популяризирането на истината за Македония?Къде е държавната политика по въпроса?Всички македонци на които се дава български паспорт трябва да подписват,че признават българския си произход.Иначе паспорти да не им се дават!
28
8
 
3
 
! Отговори
македон преди 6 години
фантазьор
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сПоредният, раздаващ акъл на историците по исторически теми!Аферим, Мъдрецо!
26
6
 
4
 
! Отговори
фондамент преди 6 години
Какво е рухнало бе г-н Димитров.Нима може да се забрави македонският фолклор,нищо че македонският е най-фрапантният ,айде да не казвам български,че някои ще се засегнат,но балкански диалект.
25
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония си беше България. След войните цялата ми рода /6-те братя на баба ми с целия дечор/ бяга в България, защото не са искали да живеят в Сръбско. Бабабар с половината село.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква асимилация, бе!Все едно мен от София да ме асимилират в Стара Загора. Това е резултата от действията на Борисов.
23
13
 
8
 
! Отговори
с преди 6 години
Ние Македония никога не сме я печелили да я губим ,е това не разбраха тия историци като БД.
22
10
 
10
 
! Отговори
д преди 6 години
Значи Герб е лява партия ,така ли бе тъпир. *** историк ,слаб НИМ.
21
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той за това е работил цел живот , за да изтрие македонизма чрез асимилация -раздаване на паспорти на македонци които да стават българи,чрез забраната на македонското малцинство в България и набиването му в главата на аз съм българче ..все едни прийоми от ДС , но информацията му е грешна . Не успяхте Димитров да го направите, грешна ви е информацията . Македонец българин не става , македонците напротив стават все повече точно заради фашистките ви методи .
20
2
 
10
 
! Отговори
На дело -провокатор преди 6 години
Няма ДС агент със собствена гражданска позиция. А да не забравяме, че ДС беше поделение на КГБ. Така, че менторът на провокатора Божидар Димитров - Кремъл е фактически автор и подстрекател на македонизма !
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов поднесе на тепсия македонизма на Македония, но Божо се хвали, че се бил преборил с него. Атеросклероза ли го фана или всички работили в ДС са с умствено увреждане? А и всички, които ръкопляскате на Борисов за какво толкова се радвате на тия очевАдни лъжи? След подписването на прословутия договор България завинаги изгуби възможността да докаже, че българи и македонци са един народ.
18
0
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Абе целия свят се върти около Македония. Хаха. А никой не вижда че новото Велико преселение на народите ще загроби Европа че и света.
17
3
 
7
 
! Отговори
Виц преди 6 години
Събрали се вълкът,заека и хамстера.Вълкът рекъл-И без друго няма какво да правим,ми дайте да играем на детективи.Трябва да си измислим кодови имина и аз понеже съм Вълк ще съм Вуйо.Заека рекъл-Аз ще съм Зуйо!Хамстера казал-Аз пък няма да играя.
16
5
 
10
 
! Отговори
БългАрия преди 6 години
Мачкай Божо фиромаджийските татароиди и Миленковците! Мачкай ги да *** като настъпени пинчери!
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как се е "преселил"? Македонизмът не само си седи в Македония и не е мръднал. Ами с подкрепата на Борисов се бетонира вовеки. Човекът отиде, подписа договор " на два езика" и каза, че "българският и македонският народ са два братски народа", които се уважавали взаимно.По-голямо утвърждаване на македонизма никой български политик не е постигал. Сталин, дето измисли македонизма сега да се дигне и да му даде на Боко всички медали на Ссср.
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонизмът се пресели в Албания,където сръбски и бюрмски емисари атакуват албанския парламент,да не признае българското малцинство в Албания.Правитеството да вземе мерки и да снеме подкрепата си към Албания,Сърбия и БЮРМ,за членство в ЕС,докато не признаят българите там.