Глас от Президентството: Авиацията ни наистина е пред приземяване!

Димитър Стоянов смята, че от комисията са работили изборно за новия самолет
Обновена: 8 окт 2017 18:09 | 8 окт 2017 18:06, Веселина Йорданова
86
Глас от Президентството: Авиацията ни наистина е пред приземяване!
Снимка: архив, БулФото

Българската авиация наистина е пред приземяване. В момента тя се крепи единствено и само на плещите на българските пилоти и на инженерно-техническия състав, които удължиха ресурса на самолетите МиГ-29, Су-25, Ан-30, Ми-17.

Още по темата
Това коментира главният секретар на президента Димитър Стоянов, който е и бивш ръководител на проекта за избор на нов тип боен самолет, пред БНР.

"Комисията, която беше създадена в парламента, излезе с предложение към Министерството на отбраната да рестартира проекта. Горещият картоф сега е в градината на министър Каракачанов. Той трябва да вземе решение откъде ще тръгне проектът, той ще трябва да вземе решение дали да ускори процеса. Ако процесът не бъде ускорен, България просто няма да има пилоти, които да летят с тези самолети", каза Стоянов.

По думите му МиГ-29, Су-25 са прекрасни самолети, но за времето си, за 80-те години.

"Това е все едно да ремонтираме Правец 82 и да работим в съвременните дни с него", даде пример той във връзка с ремонта на самолетите.

Според Стоянов няма самолет в западна държава, който да не е модернизиран повече от 30 години и това е абсурдно. Той допълни, че трябва да се ремонтират самолетите с цел запазване на способностите, макар и минимални, с които разполагаме, до идването на нов изтребител.

"За съжаление, процедурата беше върната в изходна позиция. На 13 май 2014-а година генерал Радев като командир на ВВС описва в свое становище какво представляват самолетите "Юрофайтър" и в заключителната част на това становище той предлага, с цел осигуряване на равнопоставеност на всички страни-участници в този конкурс, да бъдат проведени такива срещи освен с италианската страна, тъй като "Юрофайтър" е производство на Италия, да бъдат проведени такива срещи и с Швеция, и със САЩ, и с Португалия. Тази информация е спестена. Месец след това ген. Радев пише т.нар. опорни точки. Към тях в това писмо е добавено и мнение за самолетите "Грипен". Първата част е положителната страна, а втората част – съответно недостатъците, които имат тези самолети", обясни Стоянов.

По думите му членовете на комисията така и не са могли да разберат за какво става въпрос въобще с работата на експертната група, с тези документи. Те работиха изборно, вадиха части от документи и ги представяха с една-единствена цел – да бъде изопачена истината, да бъде показано и затвърдено някакво негативно отношение към президента Радев. Това бяха неща, предварително подготвени, и бяха спуснати като опорни точки, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Нещата не са чак толкова сложни. Има преплетени политически и икономически интереси:1. Политически: Пълен нон сенс е страна от НАТО граничеща с русия да купува Грипен. Пълен!! Оставяме настрана тарикатите Унгария и Чехия щото те външна граница нямат. Февруари американското правителство а не Lockheed_Martin/производителя/ отправят оферта за нови F-16 blok 60 v. Марионетките на Радка решетникова скриват офертата и "декласират" даже и употребяваните португалски.
51
3
 
3
 
! Отговори
:):) преди 6 години
бе големи спецове тук, как са ви пропуснали за акъл, дървени филисифи без работа, аде лека нощ
50
2
 
13
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смяна на двигатели плюс ремонт и удължаване на ресурса на планера (говорим за 6 машини) плюс експлоатацията на доволно скъпият самолет МиГ 29 през следващите 15 години ще струват на България сума много близка до тази за закупуването и експлоатация на Грипен . И това без модернизация и закупуване на въоръжение . Грипен C/D има доста близки възможности до МиГ 29 дори в БВБ , докато във всичко друго го превъзхожда значително
48
4
 
6
 
! Отговори
Muki преди 6 години
Prezidentat da napravi edno sexy video izstrebitelsko bombastichno muzikalno obrastenie kam bg narod i da obiavi daritelski smetki v youtube...hem da vidim kolko pochitateli po sveta ste sabere sexy boy...hem moje i da specheli dosta poveche pari za bombichki i farchila s dim..moje i da nadmine Enrico Iglesias...
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е факт , който не може да се отрече .Или ще имаме авиация или ще си останем на земята . Като си гледаме положението в което се намираме това са излишни разходи . Като се направи сметка , че всичко постигнато досега отива на вятъра и няма един ден да има кой да обучава новото поколение . Винаги след това приземяване над нас ще прелитат само чужди и няма да е възможно да се върне и сегашното ни положение .
46
6
 
12
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Комисионните ви и те се приземиха, затова виете толкова много, демагози лъжливи!
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НикойСамо ти ли не си разбрал, че нищо руско няма да се купува.
44
3
 
9
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до starbugsще има друже, просто требе Бб нещо да имитира че е направил. Нема пари кеш от де да изкихат на куп за другите. Само шведите давст разсрочена оферта.Ясно ли ти е какво значи. Плащаш на порции но няма лихви. Другите искат на куп пък ти се оправяй с банки и лихви 20 години след това. Тоест реална цена по две...
43
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До НикойБраво колега, на точното място си!! МиГ-35 е модерен изтребител!! Е, малко префасонен недоносец МиГ -29 ама това е друга бира. Все пак едно е "жигули" а друго в Лада 1500 нали?!?:) Само един малък проблем има, братчет: От този "суперизтребител" има произведени 3 /три/ прототипа. В наличност -2 щото единия вече предаде Богу дух. Не можах само да им намеря цената ама кат си казал, че са евтини , вервам ти братчет!! Разбираш мноу от самальоти!! Хлъццц!! Наздарове!!
42
4
 
5
 
! Отговори
Trud преди 6 години
Prezidentat moje da napravi priako publichna plan smetka na pokupkata i v internet da osvedomi suverena s svoite jelania za samoletcheta i bombichki...s negov muzikalen lubim saprovod daje...naprimer turkish march...
41
2
 
7
 
! Отговори
Zolur преди 6 години
Bg narod niama real dokumental kartina za menuto v tozi restorant...Ne chakaite da vi plasta na sliapo smetkite...Nema da stane...vseki chovek parvo uska da vidi oferta kakvo kolko na kakva cena kakva garancia...neka po-dobre sa izkarat na svetlo familnite vrazki na bg agentite i diplomaticheskite missiioneri po sveta, na bankerite i zastrahovatelite, noi, orajeinite firmi, koncesionerite, fondovete
40
7
 
13
 
! Отговори
редник преди 6 години
1-Въобще не ни трябват никакви ! 2-Ако купим С-400 ще сме много по защитени и се пестят бъдещи разходи ! определено никого няма да нападаме (не можем). Патрулирането продължава със сегашните !
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде се навъдиха толкова ***, само в Швеция си летели с тях, в НАТО и Чехия и Унгария ги ползват. Двигателите са с технология на ГЕ, които правят двигателите за прословутите Ф-самолети на САЩ. Въоръжението е стандартно американско. Все едно да говорим че Mack правят по-хубавите тирове на света защото са най-големите и са американски, а Волво и Скания не струват, защото си го карат само шведите
38
2
 
4
 
! Отговори
Azki преди 6 години
Kade, na koia machta ste kacne tozi pat?
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стари самолети си имаме достатъчно, даже някой вече не летят.
36
3
 
10
 
! Отговори
Пешо до никой 32 преди 6 години
Проблема на Миг 35 е, че руснаците не могат да произведат за нас 24 Миг35 , понеже капацитета на производство не е по-голям от 24 бройки годишно и не може да задоволи дори техните поръчки !!!
35
26
 
18
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
Аз не мога да разбера,какъв е изобщо Румен Радев в тази държава!?!Президент,летец или просто подчинен на жена си ли е....или чисто и просто поредният корумпиран нехранимайко,изживяващ се като незаветен герой от поовехтели военни сериали.Във всеки случай от както стана държавен глава,само и единствено със самолетчета се занимава,а в президенството за пет пари работа не е свършил.....
34
6
 
9
 
! Отговори
ИКАР-БЪЛГАР преди 6 години
САМО БОЙНИ ДЕЛТАПЛАНИ !!!!!
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решихме с помощта на Биг Брадър, че ще купуваме ф-16. Хайде, по-бързо изпълнявайте решенията. Няма да купуваме самолети "Грешен".